Minst en av tre har fuktskader

Gå til hovedinnhold

Minst en av tre har fuktskader

En analyse fra Folkehelseinstituttet viser at minst en av tre norske boliger har fuktskader. Krypkjeller er verstingen.

En av tre: Antall boliger med fuktskader er høyere enn tidligere antatt. Foto: Rikke Åserud.
En av tre: Antall boliger med fuktskader er høyere enn tidligere antatt. Foto: Rikke Åserud.

Tilstanden til over 10 000 selveierboliger av typen enebolig, tomannsbolig og rekkehus i Norge er analysert av Folkehelseinstituttet (FHI). Av de 10 112 boligene som ble gjennomgått i analysen, viste det seg at 31 prosent hadde fuktskader. 3,6 prosent hadde alvorlige fuktskader. Leiligheter, hybler, utleieboliger og kommunale boliger er ikke undersøkt.

- Det er derfor grunn til å tro at det reelle tallet ligger enda høyere, påpeker seniorforsker Johan Øvrevik i FHI.

 

Krypkjeller problematisk

Dersom du har både krypkjeller, uinnredet loft og kjølerom har du tre av de mest fuktrisikable konstruksjonene i boligen din. Analysen viser nemlig at rundt 40 prosent av krypkjellere har et fuktproblem. Ca. femten prosent av uinnredede loft har fuktproblemer, og rundt ti prosent av kjølerom. 

Les mer: Lukt deg frem til fuktskader

Til trøst for deg som nå frykter fukt i konstruksjonen hjemme kan det nevnes at Folkehelseinstituttet vurderer det som mer helseskadelig for beboerne dersom det er fukt i oppholdsrom, og spesielt soverom, enn om det er i krypkjeller og områder hvor man ikke oppholder seg mye.

- Men her tar vi et lite forbehold. Vi vet rett og slett ikke nok om forholdet mellom fuktproblemer og helseproblemer – annet enn at det er en påviselig sammenheng, sier Øvrevik.

Luftveisplager

Det er først og fremst luftveisplager som astma, pustebesvær, hoste, luftveisinfeksjoner og bronkitt, samt eksem, som forbindes med fuktige innemiljøer. At det er en forbindelse er det mye forskning som viser, men akkurat hvor forbindelsen ligger, sliter forskerne fortsatt med å finne ut av.

- Er det soppsporer eller andre soppfragmenter som gjør folk dårlige? Eller kanskje flyktige organiske forbindelser, såkalt VOC - eller har helseplagene sammenheng med andre allergener som for eksempel midd som trives i fuktige miljøer? Vi har ikke nok forskning til å kunne gi noe sikkert svar på akkurat hva det er med fuktig inneklima som er dårlig for helsen, sier Øvrevik.

Visste du at medlemmer i Huseierene får opptil 40 prosent rabatt på byggevarer?

 

Unikt materiale

Foreløpig viser ikke analysen hvilken sammenheng som eventuelt finnes mellom husets byggeår og fuktproblemene. Heller ikke geografisk beliggenhet er tatt med i analysen.

- Men jeg håper vi vil få anledning til å se nærmere på dette, også, for å se om enkelte byggeår eller spesiell geografisk beliggenhet har noe å si i denne sammenheng, sier Øvrevik.

Analysen av de over 10 000 boligene er kommet i stand som et samarbeidsprosjekt mellom FHI, Helsedirektoratet, Anticimex, SINTEF byggforsk og IF, der FHI har fått tilgang til rapporter fra IF Boligsjekken. IF Boligsjekken utføres av eksperter fra Anticimex.

Det har ikke tidligere vært gjort en så omfattende undersøkelse av norske boligers fuktproblemer. Et eldre anslag har vært at mellom ti og tjue prosent av norske boliger har et mer eller mindre alvorlig fuktproblem.

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Dette er de viktigste seierne for Huseierne i 2024

Les mer
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer