Ti råd for bedre inneluft

Gå til hovedinnhold

Ti råd for bedre inneluft

Hvordan har du hatt det i boligen i vinter? Det er gjerne når det er kaldt at man merker det hvis man har problemer med inneklimaet: Da blir det gjerne for fuktig, for tørt, for tett eller for trekkfullt. Her får du enkle råd som kan gi bedre inneklima.

Godt inneklima gir velbehag

1) Luft ut

Luft skikkelig ut i boligen en til to ganger om dagen. Åpne vinduer og dører og få en ordentlig gjennomtrekk i 5-10 minutter. Da får du skiftet mye av inneluften. Har du pollenallergikere i hus bør du imidlertid begrense slik utlufting i sesongen.

 

2) Unngå dugg

Dugger det på vinduene innvendig er det tegn på at ventilasjonen er for dårlig. Installer en lufteluke eller lignende. En luftavfukter kan også være til hjelp. Unngå å ha vinduet på klem. En slik jevn trekk vil kjøle ned vinduet og omkringliggende flater. Det er både lite energieffektivt og kan gi kondens og fuktproblemer. Har du nytt hus, så husk at dugg på utsiden av ruta er helt normalt og ikke noe faresignal. 

 Visste du at medlemmer i Huseierene får opptil 40 prosent rabatt på byggevarer?

3) Fyr riktig

Tørr ved, ikke altfor tykke kubber og god trekk er viktig. I nyere boliger er det ofte lurt å åpne et vindu for nok tilluft. Pass på at kjøkkenviften ikke står på og trekker luften ut. 

 

4) Rengjøringsvennlige overflater

Vegg-til-veggtepper samler mer midd, mugg og allergener enn gulv med hard overflate, som er enklere å holde rene. Innreder du med lukkede skap i stedet for åpne hyller, og med skap som går helt opp til taket, samt lite nips og begrenset mengde tekstiler har du et hjem hvor det er enkelt å holde kontroll på støvmengden.

 

5) Tørr rengjøring

Bruk støvsuger, tørrmopp og mikrofiberklut, og unngå våt rengjøring med mindre det er påkrevd på flekker, søl og lignende. Unngå rengjøringsspray. Undersøkelser viser at en sentrifugert mikrofiberklut er akkurat passe fuktig og fjerner langt flere bakterier enn våt klut på for eksempel servant og dørhåndtak. Ved støvtørking bør du bruke en tørr mikrofiberklut.

 

6) Avdamping

Nye madrasser og annen innredning kan lukte sterkt de første dagene. Pakk opp og sett slike ting i et rom dere ikke bruker i en uke eller to, og luft godt.

 

7) Maling

Enkelte malingstyper har godkjentmerke fra Astma- og allergiforbundet eller lignende. Disse er blant malingstypene på markedet som gir minst avgassing til rommet.

 

8) Bruk dørmatten

Går du inn med uteskoene på drar du med deg sand og småstein som virker som fint slipepapir på gulvet. Dette lager støv – i tillegg til at det blir skittent. Bruk dørmatten, og ikke tramp inn med uteskoene på. 

 

9) Dusj med åpen dør

Bor du i ny bolig? I tette boliger med balansert ventilasjon kan det virvle mye støv i den tørre luften. Dusjer du med åpen dør kan det tilføre sunn fukt til boligen.

 

10) Røyk og parfyme

Ikke røyk inne. Begrens bruken av røkelse, parfyme, duftlys og andre levende lys. Stearinlys er en kilde til svevestøv og forurenset luft innendørs, og kan over kortere perioder gi like dårlig luft inne som uteluften i svært forurensede byer. 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer