Hvorfor dugger det?

Gå til hovedinnhold

Hvorfor dugger det?

Gamle vinduer dugger på innsiden. Nye vinduer dugger på utsiden.

Nye vinduer dugger det på utsiden, og når det er kaldt, fryser duggen til is.

Flytter du fra gammel til ny bolig, eller oppgraderer vinduene dine, vil du raskt oppdage at det blir langt mer dugg på vinduene enn tidligere. Det skyldes at nye glass er så godt isolerte at de nesten ikke slipper varme gjennom til det ytterste laget. Når temperaturforskjellen er stor, og luftfuktigheten er over 85 prosent, blir det derfor dugg eller is på utsiden. Det merkes spesielt godt når glasset kjøles ned av natteluften og det er høy luftfuktighet om morgenen på høsten eller vinteren. Det kan gå mange timer før man klarer å se ut.

Eldre vinduer med et enkelt vanlig glass i ramme har som regel en U-verdi på 5,0 W/m²K. U-verdien angir hvor god varmeisolasjon et vindu har, og jo lavere U-verdi, desto bedre isolasjon. I byggforskriften fra 1987 var kravet 2,4. Dagens krav er 1,2.

Hvor og hvordan de nye vinduene plasseres i veggen vil også ha betydning for hvor mye vinduene dugger. Et vindu som sitter ubeskyttet ytterst i veggen vil dugge mer enn et vindu som er beskyttet av et overbygg. Man kan sammenligne det med en bil som parkeres på en gårdsplass og en bil som parkeres i en carport. I det siste tilfellet slipper man å skrape is av vinduene vinterstid.

Selvrensende vinduer har en hinne utenpå glasset som har vist seg å redusere dugging til et minimum. Da dannes det vanndråper, og disse

renner i større grad ned. Både en markise som stikker litt ut og vegetasjon kan redusere kondens hvis man plages av lite utsyn. 

Innvendig dugging

Vinduer som dugger innvendig, er et langt større problem enn vinduer som dugger på utsiden. Når vanndråper og dugg samler seg på den nederste delen av vinduet, øker faren for helseskadelig mugg, sopp og dårlig inneklima. I verste fall kan vinduskarmen råtne.

Dårlig ventilasjon er hovedårsaken til at det dugger på innsiden av vinduene. Når vi stenger ventiler og monterer tettelister for å unngå kald trekk utenifra, begrenser vi utluftingen av boligen. Klesvask og dusjing avgir mye fuktighet til inneluften. Når denne fuktigheten treffer en kald flate, vil det dannes kondens. Dette vil synes som duggdråper og etter hvert større vanndråper som samler seg i bunnen av vinduet ned mot vinduskarmen. Og er det ekstra kaldt kan vannet fryse, og det dannes vakre isroser på innsiden av vinduet.

Vær oppmerksom på at det kan oppstå kondens hvis du har gardinene trukket for. Da vil det dannes en halvklimasone mellom gardinene og vinduet, og glassflaten blir mye kaldere en den ellers ville vært.

Takvinduer er ekstra utsatt for kondens siden de er plassert høyt opp mot kald takflate, men også vinduer i rom der vi oppholder oss mye, dugger lett.

Bedre lufting vil redusere problemet. Det vil også en varmekilde under vinduene.

Dugg mellom glassene

Monterer man et varevindu på innsiden av et gammelt vindu kan det oppstå kondens på innsiden av det ytre glasset. Det kan skje hvis varm og fuktig inneluft trenger inn mellom glassene. Et hull i den ytre rammen vil kunne skape bedre ventilasjon, eller man kan monterer en tetningslist som forhindrer inneluften å trenge inn. 

Dugger det mellom glassene på et isolerglass, er det et sikkert tegn på at ruta er punktert. 

Les mer om hvordan du blir kvitt dugg >>

Ikke medlem?

Medlemmer i Huseierne får:

→ Gratis juridisk og byggteknisk rådgivning
→ Gratis kurs i boligrelaterte temaer
→ Rabatter på byggevarer og andre boligrelaterte produkter

Bli en trygg boligeier for 619 kroner i året! 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer