Kjøpe robotstøvsuger? Dette bør du tenke på

Gå til hovedinnhold

Kjøpe robotstøvsuger? Dette bør du tenke på

Ønsker du deg en som kan jobbe for deg mens du har beina på bordet? Robotstøvsugere er populære som aldri før.

Våren er den tiden av året der solstrålene avslører det meste av vinterens unnlatelsessynder. Med sitt skarpe lys skinner de på gamle spindelvevtråder, hybelkaniner, smuler og støv. Man vil jo ikke ha det sånn – men så vil man jo heller ikke bruke all sin fritid på å bekjempe forfallet. Så hva gjør man? 

Populære roboter


Mange velger å sette bort jobben til en robot. Salget av robotstøvsugere steg med 11 prosent i 2021: Hele 136 000 av alle de 473 000 støvsugerne som ble solgt, var robotstøvsugere. 

– Det tilsvarer en markedsandel på nesten 29 prosent av hele støvsugermarkedet, sier Jan Røsholm, administrerende direktør i Stiftelsen Elektronikkbransjen. 

Det generelle støvsugersalget gikk dessuten opp med tre prosent fra året før. 

Er du blant dem som fortsatt sitter litt på gjerdet, men har planer om innkjøp, er du ikke alene. En markedsundersøkelse fra Neato Robotics viste i fjor at 70 prosent av de over 55 år, og 50 prosent av de over 65, vurderer å kjøpe seg robotstøvsuger. 

Tilleggsstøvsuger


Det er gode grunner til at robotstøvsugere er så populære. Den mest åpenbare er selvsagt at mange av oss synes støvsuging er fryktelig kjedelig, men mange kan også ha fysiske utfordringer med rygg eller annet, som gjør roboten til et egnet alternativ.

Men dersom du tenker at en robotstøvsuger skal gjøre den tradisjonelle støvsugeren fullstendig overflødig hos deg, er du kanskje litt for optimistisk. En robotstøvsuger egner seg verken til den skikkelige storrengjøringen, der alt støv skal bort fra hver krik og krok, eller til to-minuttersrunden under bordet når barna har hatt popcornfest.

Robotstøvsugerne er dessuten ikke egnet for møbler og går ikke i trapper.

Filter 


I tillegg kommer kvaliteten på rengjøringen. Den er hovedgrunnen til at man bør ha robotstøvsuger primært som tillegg til hovedstøvsuger, mener salgssjef Snorre Berg-Domaas i elektrokjeden Power. 

– En tradisjonell støvsuger er overlegen i forhold til filtrering og utslipp, sier Berg-Domaas. 

– Det er stor forskjell i utslippet fra de dårligste til de beste støvsugerne på markedet. Power anbefaler en tradisjonell støvsuger med pose og minimum HEPA13 hvis reduksjon av partikler fra luften er viktig, legger han til. 

Den siste tiden har det imidlertid også kommet robotstøvsugere med HEPA-filter på markedet, særlig i de øverste prisklassene. Dette er en av tingene du bør sjekke når du kjøper robotstøvsuger. Dersom du for eksempel er allergisk, kan det være et nyttig tilskudd til rengjøringen å ha en robotstøvsuger med god partikkelfiltrering som går hjemme og tar over gulvet daglig i pollensesongen. 

Vurderingene

Men hva annet bør du se etter når du skal kjøpe en robotstøvsuger? Vidar Elshøy, salgssjef i Neato Robotics påpeker at man må tenke gjennom hvor og hvordan støvsugeren skal brukes. Hvilke behov skal den dekke? 

– Har du en stor enebolig vil batterikapasiteten, eller hvor langt støvsugeren kan gå før den må lade, ha stor betydning. I en liten leilighet vil dette være av mindre betydning. Slik er det også med livssituasjonen: Har du et spesielt behov for en robot som kan hamle opp med dyrehår, så er det modeller som retter seg spesielt mot denne brukergruppen, mens dersom du har barn som legger igjen sokker og legoklosser på gulvet, bør du ta med i betraktning hvor stor ryddejobb du må gjøre for å få støvsugd. Roboten rydder jo foreløpig ikke, sier Elshøy. 

Han legger til at man også bør sjekke utformingen på roboten og sette opp mot behov. 

– Det er en god grunn til at vi i Neato har D-formede støvsugere i stedet for runde. Vi mener at dette gir mye bedre rengjøring i hjørnene enn den runde formen, og ser at andre produsenter nå tar etter og lager nye roboter i lignende fasong, sier Elshøy. 

Lysavhengig? 

Det kan også være greit å sjekke om støvsugeren navigerer ved hjelp av kamera eller lasersensor. 

– Våre støvsugere har ikke kameraer, men navigerer med avstandsmåler på samme måte som for eksempel bilen din når du setter på cruise control. Da er de uavhengige av lys for å finne frem, noe som kan være en fordel for eksempel i vinterhalvåret, eller om du vil bruke den om natten. Dessuten kan det for noen være en trygghet i å vite at det roboten ikke produserer noen form for bilder av hvordan det ser ut hjemme hos deg, sier Elshøy. 

Sjekk supportmuligheter

Han påpeker videre at dersom man ikke føler seg helt bekvem med appstyrte dingser, bør man sjekke hvor og hvordan man får hjelp hvis noe går galt ved installasjon eller bruk. Stopper det opp på en Q&A-side på nettet? Må du lete gjennom videoer på Youtube for å finne ut av ting?

– Der må jeg også få lov til å skryte litt av vårt eget merke – vi har 24-timers support på telefon eller chat gjennom appen. Trenger du hjelp innenfor normal arbeidstid kan du få det på norsk, mens nattestid og i helgene blir det primært engelsk. Er du ikke komfortabel med det, venter du bare til neste arbeidsdag, men du får uansett personlig oppfølging med akkurat ditt problem, sier Elshøy. 

Sjekkliste for deg som ser etter robotstøvsuger

1 Batterikapasitet: Dersom du har store flater som skal rengjøres, se etter en robot med god batterikapasitet. I en mindre leilighet vil dette være mindre viktig.

2 Børsten: Hvor stor er børsten? Dette kan virke som en detalj, men er børsten liten, betyr det at roboten må kjøre lengre enn en robot med større børste for å dekke samme område. Over tid kan denne forskjellen gjøre at roboten med liten børste slites fortere fordi den rett og slett må tilbakelegge flere kilometer enn den med stor.

3 Fasong: Vi du ha en tradisjonell rund fasong, eller den nyere D-formen for bedre tilbang i hjørner?

4 Sensorteknologi: Navigerer støvsugeren ved hjelp av kamera eller lasersensor? Støvsugere som bruker kamera er avhengig av lys for å fungere, mens de som bruker laserteknologi navigerer mer som flaggermus, og kan gå helt uavhengig av mengde lys i rommet.

5 Estetikk: Robotstøvsugeren plasseres ikke i et skap som andre støvsugere, men er ment å stå fremme i sin dockingstasjon når den ikke er i bruk. Skal du ha støvsugeren stående i stue, kjøkken eller entré bør du se etter en du kan leve med utseendemessig.

6 Filtrering: Hvor god er støvsugeren på partikkelfiltrering?

7 Selvtømming: Noen støvsugere går og tømmer seg selv når de er fulle. Dette påvirker gjerne størrelsen på dockingstasjonen.

8 Sugeevne: Høy sugeevne kan være positivt, men husk å se dette i sammenheng med børstestørrelse /-kvalitet og ikke minst filtrering. Det hjelper ikke med høy sugeevne dersom børstene er veldig små eller dårlig plassert og dersom støvet går ut igjen gjennom dårlige filtre.

9 Brukervennlighet: Hvor komplisert er tilkobling og appstyring? Hvor finner du hjelp dersom du har problemer med oppkobling, app eller bruk?

10 Lyd: Vil du bruke støvsugeren mens du selv er til stede bør du sjekke lydnivået både på "vanlig" og "maks" innstilling.

11 Kjæledyrvennlighet: Har du kjæledyr? Da bør du sjekke hvor sterk støvsugeren er på dyrehår. Dersom du har hund eller katt som innimellom har "ulykker" på gulvet inne, bør du være ekstra på vakt og sjekke hvordan støvsugeren eventuelt vil takle dette. Du vil ikke ha slikt gnidd utover gulvet og i robotens børster,

Denne artikkelen ble første gang publisert i Hus & Bolig nr. 2 2022.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Dette er de viktigste seierne for Huseierne i 2024

Les mer
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer