Slik blir du kvitt synlig muggsopp

Gå til hovedinnhold

Slik blir du kvitt synlig muggsopp

Muggsopp og svertesopp ser ikke pent ut, men du kan ta det helt med ro. Boligens konstruksjon er like sterk. Her får du fem steg på hvordan du blir kvitt den sjenerende muggsoppen.

Mugg- og svertesopp er i all hovedsak skjemmende for utseende og skader ikke boligens konstruksjonsstyrke. Ifølge Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) er det godt dokumentert at opphold i bygg med fukt- og muggsoppskader gir økt risiko for helseplager. Det er individuelt hvor mye vi tåler av det og for noen kan det forverre luftveisrelaterte sykdommer og plager som astma eller andre allergier.

Medlemmer i Huseierne får gratis byggteknisk rådgivning over telefon og e-post.

- Alvorlighetsgraden kan variere fra lette symptomer til at man føler seg helt utslått. Det er også studier som viser at det å oppholde seg i en fukt- og muggsoppskadet bygning over tid gir økt risiko for å utvikle astma eller forverring av eksisterende astma. Det kan også føre til flere og verre luftveisinfeksjoner, samt hoste og piping i brystet, sier Kai Gustavsen i NAAF.

Flere studier har også funnet en sammenheng mellom fukt- og muggsoppskader i innemiljøet og helseplager som hodepine, unormal trøtthet og nedsatt konsentrasjonsevne.

Få kontroll på fukten i huset

Muggsopp og svertesopp har ikke egenskaper som gjør at de bryter ned treverk. Derfor dekkes ikke dette av forsikringen. Muggsopp er svært vanlig i norske hjem fordi det er stor forskjell på temperaturer ute og inne vinterstid.

- Årsaken til at du får mugg- eller svertesopp inne i boligen, er fuktighet. Hvis du har kontroll på fuktigheten, og finner og utbedrer problemene, vil du unngå både muggsopp, svertesopp og andre typer sopp i boligen din, sier daglig leder Kolbjørn Mohn Jenssen i Mycoteam.

Et sted hvor det er lett å oppdage om du har et fuktproblem, er vinduskarmene i boligen. Her oppstår det lett kondens dersom det er ikke er god nok gjennomlufting i huset. Fukt som blir liggende vil etter hvert føre til muggsopp i vinduskarmen.

- Oppdager du fukt på vinduene er dette et tidlig signal på at du må foreta deg noe før det blir for sent. Oppdager man dette, ville jeg også benyttet anledningen til å ta en sjekk rundt i boligen. Dra ut bokhyller og senger, for å sjekke om det kan ha dannet seg mugg på vegger og gulv, sier Mohn-Jensen.

Tips for fjerning av muggsopp

Oppdager du mye mugg i boligen er du nødt til å kontakte fagfolk. Mye muggsopp kan du ikke bli kvitt på egenhånd. Er det bare litt kan du fint ordne det selv.

Norsk Hussopp Forsikring anbefaler følgende fremgangsmåte for å bli kvitt muggsoppen:

1) Finn frem vaskebøtte, gummihansker og rengjøringsmidler tilpasset materialet og sett i gang. Dersom det ikke er tilstrekkelig med vanlig vaskemiddel kan du benytte kraftvask eller klorinblanding bestående av 10 deler vann og 1 del klorin.

2) Test på et lite område først dersom du er i tvil om materialet tåler kraftvask / klorin. Husk å bruke hansker og luft godt. La vaskemiddelet virke ca. 20 minutter.

3) Bruk rent vann og vask / skyll bort vaskemiddelet. Dette er viktig for å unngå skade på vegger, tak og møbler.

4) Følg med på utviklingen: Dersom muggsoppen kommer tilbake eller utvikler seg videre anbefaler vi at du gjør videre undersøkelser og tiltak enten selv eller med hjelp fra fagpersoner. Du må finne fuktkilden og utbedre den, ellers vil muggsoppen komme tilbake gang på gang.

5) Start ditt nye muggfrie liv med å lufte godt i boligen. Luft gjerne hver morgen mens du spiser frokost. Da er det mindre sjanse for at den kommer tilbake.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer