Slik gjør du julevasken

Gå til hovedinnhold

Slik gjør du julevasken

Du kan fint droppe kjemikalier når du gjør rent til jul. Alternativene er meget gode og inneklimaet blir vesentlig bedre.

I Norge har det lenge vært en tradisjon med bruk av for mye og for sterke vaskemidler. For mange er det vanlig å bruke mye vann og mye vaskemiddel i den tro at da blir det mest mulig rent. Fuktighet og varme gjør at både bakterier og sopp trives og formerer seg. Et fuktig gulv gir optimale vekstforhold for sopp og bakterier. I norske hus og hjem har det vært, og for noen er det fortsatt, en tradisjon å bruke grønnsåpe fordi denne såpen forbindes med noe naturlig rent. Mange tror ennå at det kan settes et likhetstegn mellom grønnsåpe og renhet.

- Før i tiden hadde nok julerengjøringen en litt annen betydning enn den har i dag. Nå holder vi det jevnt rent året rundt ved hjelp av mikrofiber, mopping og støvsuging. Men selv om de moderne rengjøringsproduktene gjør jobben med å holde huset rent lettere for oss, ønsker de aller fleste av oss å gå litt ekstra grundig til verks før jul. Det skal jo likosom skinne litt ekstra når julen ringes inn, sier Bjørg Owren, kreativ leder hos ifi.no.

Visste du at medlemmer i Huseierene får opptil 40 prosent rabatt på byggevarer?

Allergier

Med tanke på at rengjøringsmidler inneholder giftstoffer skal du ikke bruke alt mulig helt ukritisk.

- Se på hva slags rengjøringsmidler gulvprodusenten anbefaler. Tradisjonell grønnsåpe legger igjen et fettlag som tiltrekker seg støv, hvilket sannsynligvis ikke er effekten du leter etter. Bruker man et rengjøringsmiddel som er tilpasset gulvtypen, vil man både bevare gulvet pent lengre og kunne forlenge vedlikeholdsintervallene, råder hun.

Ønsker du likevel grønnsåpelukten, kan du sette en liten skål med såpe under sofaen. Owren slår også et slag for ting som rengjør seg selv. Blir det veldig kaldt er det lurt å rense teppene i kulda og drepe sengemidden fra sengetøy.

- Jeg er stor tilhenger av å legge ting ut til lufting. En skal ikke undervurdere effekten tørr snø har på et støvete gulvteppe.

– Mennesker er veldig følsomme for lukt. Man tenker ofte at i desember skal det lukte grønnsåpe og det skal lukte rent i huset, men at det lukter parfyme betyr ikke at det er rent. Det viktiste er å holde seg unna sprayprodukter. Disse inneholder aerosoler som igjen inneholder kjemi, og dette er det ikke bra å puste inn,sier fagsjef inneklima Kai Gustavsen i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF).

Han mener det skal mye til før du trenger å bruke kjemiske rengjøringsmidler. Fagbladet Allergi i praksis har laget en undersøkelse som viser at personer som har arbeidet med renhold mer enn ett år har en betydelig større risiko for å utvikle astma og kols enn resten av befolkningen,

Unødvendig med sprayprodukter

Siden det ikke er luften, men overflaten som skal rengjøres, er det helt unødvendig å bruke sprayprodukter. Litt flytende rengjøringsmiddel på en klut vil ha like stor effekt. Det aller viktigste for å ha et rent hjem er uansett at du sørger for å ha det rent og ryddig, spesielt på kjøkkenet og badet. Rengjør minst én gang i uken, sørg for at matrester skylles av og at oppvasken tas med en gang. Dette er langt viktigere for å unngå fremvekst av bakterier enn å bruke sterke rengjøringsmidler.

– Bruk en god støvsuger med Hepafilter, eller sentralstøvsuger. Deretter kan du bruke tørrmopp og mikrofibermopper på de aller fleste overflater. Er det en flekk som har satt seg fast, for eksempel på gulvet, kan du bruke en sprayflaske med vann som du sprayer på flekken for å få den til å løsne, sier Gustavsen. 

– På kjøkkenet kan du bruke litt oppvaskmiddel fra EffektFri på kluten på vanskelige områder, og ellers vaske med vann. På bad og toalett kan du bruke flytende rengjøringsmidler som ikke er klorbaserte. Det holder for å få vekk bakteriene.

Å bruke mikrofiber gjør faktisk også gulvet ditt renere. En undersøkelse utført av Teknologisk Institutt, viste nylig at det lå langt mer støv igjen etter en vask med såpevann og skureklut enn med mikrofiber.

Må du bruke såpe, finnes det flere miljømerkede produkter på markedet. Dette er et bra alternativ dersom du enten føler behov for litt såpelukt i huset, eller rett og slett har behov for sterkere skyts enn vann. Svanemerkede rengjøringsmidler er blant de mest miljøvennlige på markedet. De kan imidlertid inneholde allergifremkallende parfymestoffer. Se etter parfymefrie alternativer. Du kan også se etter produkter anbefalt av Norges Astma- og allergiforbund. De oppfyller svanemerkets kjemikaliekriterier, er garantert parfymefrie, og oppfyller en rekke helsekrav.

Åtte steg til perfekt juleresultat

 

1. Rydd først – alltid!

Har du gjort en grundig jobb med ryddingen før du vasker, går alt annet så mye fortere!


2. Luft det som luftes kan

Tar du med med puter, pledd og gardiner ut for risting og lufting, vil de straks bli mye friskere. Er du heldig å ha tørr snø, kan teppene gjerne ligge litt ute for naturlig rensing.


3. Fjern støv tørt

Det aller meste av smusset i hjemmet er tørt, og det fjernes best uten å vætes. Støvsug i alle kriker og kroker av møblene, og tørk støv av alt annet med en mikrofiberklut. Støvkluter i mikrofiber er statiske, og tiltrekker seg støvet på en helt annen måte enn en våt fille.


4. Rengjør i skuffer og skap først

Skal du være grundig i rengjøringen, vask også der skitten ikke nødvendigvis synes. Gjør denne jobben før du tar resten av rommet, så unngår du støv og smuler på et nyvasket gulv.


5. Husk peisen

Julen er tiden for peiskos, og det blir mye hyggeligere når asken er fjernet og glasset er rent. Spesialmidler beregnet for rengjøring av peis og ovn er langt mer effektive på fastbrent sot enn hva gamle kjerringråd er.


6. Ta gulvet i to omganger

Gulvet bør alltid rengjøres i to omganger: først tørrmopping eller støvsuging for å fjerne alt løst, deretter en fuktig klut for å ta skitten som sitter fast. Bruk en type rengjøringsmiddel som er tilpasset gulvet ditt, og pass alltid på ikke å bruke for mye vann.


7. Bruk forlengerskaft til de store flatene

Tak og vegger kan gjerne tørmoppes for å fjerne støv. Bruker du forlengerskaft også til gulvvasken, sparer du kroppen. Skrubbing på alle fire er aldri noen god idé for rygg og knær.


8. Rent vann rengjør vinduer

Du trenger ikke full vindusvask med nal, kjemikalier og vaskebøtte for å få vinduene til å skinne. En fuktig glassklut i mikrofiberklut er overraskende effektiv på glass, speil og vinduer, og vil ikke gi deg skjolder. Tørk eventuelt av med en tørr mikrofiberklut etterpå.

Kilde: ifi.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Reparér hakk og riper med voks

Les mer