Rens teppet i snøen, frys dyna og rim av fryseren

Gå til hovedinnhold

Rens teppet i snøen, frys dyna og rim av fryseren

Kulda som ligger over deler av landet kan brukes fornuftig: Benytt anledningen nå til å rense teppene, drepe sengemidden og avrime fryseren!

BRUK VINTEREN: Rens teppet i den fine, myke snøen - og benytt anledningen til å avrime fryseren. Foto: Eva Stensrud / Nina Granlund Sæther.
BRUK VINTEREN: Rens teppet i den fine, myke snøen - og benytt anledningen til å avrime fryseren. Foto: Eva Stensrud / Nina Granlund Sæther.

Dersom gradestokken ute viser omtrent det samme som temperaturmåleren i fryseren bør du benytte anledningen. Ekstremkulde kan nemlig være nyttig.

Luft dyna

Dersom du henger ut husets dyner til lufting, vil du effektivt ta knekken på mange midd som vanligvis lever og trives i sengene våre. Og det fine her er at jo kaldere det er, jo verre er det for midden, og jo bedre er det for dynen. Sengemidd trives best med temperaturer rundt 25 grader og høy luftfuktighet.

- Når vi lufter sengeklærne våre i kulden, vil vi ha det så tørt og kaldt som mulig. Fukt, som vi avgir nokså store mengder av når vi sover, er jo noe av grunnen til at midd og andre småkryp trives i sengene våre, sier Ingunn Grimstad Klepp, forsker ved Sifo, Statens institutt for forbruksforskning.

La dynene henge ute til de helt sikkert er gjennomkalde, det vil si minst en time. Det beste er å henge dem under tak, så de ikke blir fuktige. Pass på å henge dem opp når du tar dem inn slik at eventuell fukt raskt forsvinner.

Også madrasser kan middrenses på samme måte, men de trenger lenger tid ute for å bli helt gjennomkalde.

Mange museer bruker omtrent den samme fremgangsmåten når de vil forsikre seg om at de ikke får med seg møll i tekstiler de tar inn: De legger tekstilene i fryseboksen slik at møllen dør. 

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også.

Bank teppet

En annen ting som er fin å gjøre når det er kaldt, er å få renset de store gulvteppene.

- Da er det ikke primært kulda vi er ute etter, men snøens fuktighet. Vann er jo svært rensende; men et stort gulvteppe får du jo ikke vasket i vann på vanlig vis. Da er vann i form av snø genialt. Snøen tiltrekker seg møkk, og myk, fine nysnø er god på dette. Når du skal rense teppet om vinteren er det altså fint å gni det inn med - eller dra det rundt i - snøen, forklarer Klepp.

Dersom du i tillegg lar det ligge ute og gjennomfryse, dreper du også eventuelle midd og andre småkryp på samme måte som forklart ovenfor.

Fjern stearin

Et annet tips er å legge ut det du har av stearinflekkede duker.

- Når stearinen fryser smuldrer den bare av, sier Klepp.  

Også bunaden, pelskåpen og andre plagg som henger mye i lune, støvete miljøer, der møll gjerne trives, kan med fordel henges ut noen timer nå i kulda.

- Møll er på fremmarsj for tiden. Du gjør helt klart livet mindre trivelig for småkrypene om du tar dem med ut i sprengkulda, sier Klepp.

Avrim fryseren

Et annet tips er å benytte anledningen til å avrime fryser og eventuelt kjøleskap. Sett maten i poser ut i et kjølig vindfang, på terrasse, balkong eller ut i hagen, så holder den seg kald mens du gjør jobben.

Trekk ut kontakten på fryseren eller kjøleskapet før du begynner. Det vanligste er å sette inn kjeler eller kar med kokende vann, som raskt vil sette fart på tiningen. Hårføner vil også gjøre at prosessen går raskere.

Husk at isen blir til vann; legg håndklær der vannet vil komme til å renne før det kommer så langt, og hold øye med prosessen, så det ikke plutselig flyter utover gulvet. Et tips er også å legge bleier, som har en fenomenal sugeevne, i bunnen av fryseren, slik at smeltevannet tas opp før det forsvinner steder det helst ikke bør være.

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Blir ingen solskatt for boligeiere

Les mer

Spar tusener på nytt tak!

Les mer

Lad elsparkesykkelen med vett

Les mer