Slik blir du kvitt mugg i vinduskarmen

Gå til hovedinnhold

Slik blir du kvitt mugg i vinduskarmen

Når vinteren kommer og det er kaldt ute er det mange som unnlater å lufte i boligen. Det kan være årsaken til at du opplever mugg i vinduskarmene.

Opplever du at det samler seg mugg i vinduskarmene er du en av mange norske huseiere i vintermånedene. Årsaken til at dette skjer er at vinteren er høysesong for mangelfull lufting. Stengte vinduer og lufteluker gjør at kondens blir værende i boligen, og legger seg mot kalde flater.

- Stengte vinduer, stengte lufteluker og andre åpninger i boligen som er stengt om vinteren hindrer kondens i å slippe ut. Dette kan du se ved at det legger seg vann på vinduene i boligen. Dette kunne du unngått ved å lufte bedre, sier daglig leder Kolbjørn Mohn-Jensen i Mycoteam.

Vinteren er den verste tiden for fukt og muggsopp i boliger. De fleste norske hus og leiligheter er utsatt for å få muggvekst innendørs i vinterhalvåret. I løpet av ganske kort tid kan mugg og sopp få grobunn dersom du har dårlige lufterutiner.

- Det er ikke mye lufting man trenger å gjøre. Det holder å lufte på morgenen for eksempel når du spiser frokost. Da får du skiftet ut den fuktige luften innvendig, uten at du taper for mye varme i boligen av den grunn, fordi mye av varmeenergien i boligen faktisk sitter i vegger og materialer, og ikke i luften, sier Mohn-Jensen.

Visste du at medlemmer i Huseierene får opptil 40 prosent rabatt på byggevarer?

Annen husbruk

Mye av årsaken til at mange opplever dette i moderne tid er at vi bruker husene på en måte nå enn tidligere. Bruken gjør at vi avgir masse fuktighet innvendig. Vi bruker vaskemaskin, tørketrommel, vi tørker klær, vi lager mat og vi driver med innendørsaktiviteter.

- I tillegg produserer vi mye fuktighet bare når vi puster, men den største faktoren er kanskje at vi dusjer mye mer enn vi gjorde tidligere. Voksne mennesker dusjer gjerne en gang om dagen. Er man en barnefamilie med flere barn som driver idrett kan man ofte beregne to omganger i dusjen per dag per aktive menneske i perioder. Det er ikke til å unngå at det oppstår mye kondens i en bolig. Om man unnlater å lufte må denne kondensen legge seg et sted, og da legger den seg på kalde flater som vinduer og kalde vegger, sier Mohn-jensen.

Den viktigste huskereglen for å unngå fukt og soppskader innendørs er altså å lufte.

- Med høye strømpriser kan vi også tenke oss at mange i større grad ønsker å holde på varmen på vinteren, men dette kan ende opp med å bli ris til egen bak, ettersom du faktisk er avhengig av å lufte boligen minst en gang om dagen for å unngå dette problemet, sier Mohn-Jensen.

Vindu som fuktindikator

Det er ingen umiddelbar krise om du oppdager at du har mugg i vinduskarmene. Ofte er det bare et tegn på at boligen er for fuktig, og at du bør gjøre noe med det. Men, gjør du ikke noe kan du ende opp med å få et problem som setter seg i konstruksjonen.

- Oppdager du fukt på vinduene dine er dette en tidlig indikator på at du må foreta deg noe før det blir for sent. I samme moment kan det være lurt å ta en sjekk rundt i boligen. Dra ut bokhyller og senger, for å sjekke om det kan ha dannet seg mugg på vegger og gulv. Vinduet er altså en glimrende indikator på dette, ettersom det viser frem fukten med en gang. Da har du muligheten til å gjøre noe med det, sier Mohn-Jensen.

Veluxvinduer er ifølge Mohn-Jensen de vanligste plassene man finner slik kondens. Dette fordi de er øverst i boligen og ligger opp til taket.

- Det er ikke nødvendigvis vinduet som er problemet. Den varme fuktige luften stiger, fordi den er lettere enn tørr og kald luft, og legger seg på kalde flater. Et Velux-vindu er jo i taket og det perfekte sted for kondens å legge seg. Du kan i grunnen ikke få en bedre fuktindikator enn et slikt vindu, sier han

Dette kan du gjøre

Før du går på jobb bør du lukke vinduet og la døren til soverommet stå åpen for å slippe inn varmen i rommet. Oppvarming av soverommet gjør at kondensen tørker raskere ut. Dersom du allerede har fått mugg i vinduskarmen bør du behandle det for å at det ikke skal se stygt ut. For å bli kvitt det skjemmende utseendet fra muggen er du nødt til å finne frem vaskeklut og sandpapir.

- Har du fått muggsopp er det faktisk ikke vanskelig å kvitte seg med det i karmene. Bruk mikrofiberklut for å få det rent, slip det ned med sandpapir, og legg på et strøk med for eksempel trebeis eller en annen type tynn behandling. Dersom du har malt bør du slipe det ned og male på nytt, hvis det ikke skal bli en stygg finish, anbefaler Mohn- Jensen.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Blir ingen solskatt for boligeiere

Les mer

Spar tusener på nytt tak!

Les mer

Lad elsparkesykkelen med vett

Les mer