Feil renhold skader hus og helse

Gå til hovedinnhold

Feil renhold skader hus og helse

Å slurve med renhold i boligen er selvsagt ikke lurt, men feil renhold kan også være ugreit. Det kan være både helseskadelig og det kan skade boligen.

I Norge har vi lenge hatt for vane å bruke sterke vaskemidler, og gjerne mye av det når vi gjør unna husvasken. For mange kan det være selvsagt, men mange nordmenn vasker fortsatt i den tro at full nedvask med vann og vaskemidler er det eneste som får huset skikkelig rent.

- Mange bruker mye vann og mye vaskemiddel i den tro at da blir det mest mulig rent. Det er viktig å huske at fuktighet og varme gjør at både bakterier og sopp trives godt og formerer seg. Et fuktig gulv gir optimale vekstforhold, sier Kai Gustavsen i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF).

Grønnsåpe er et eksempel på et vaskemiddel som fortsatt er populært. I manges øyne er det grønnsåpelukten som gjør at man føler at huset er rent.

- Problemet med grønnsåpe er at det bygger seg opp et fettlag på gulvet. Til dette fettlaget fester det seg skitt og smuss og du oppnår stort sett at gulvet blir raskere skittent igjen. Ja, det blir rent med en gang, men resultatet varer ikke, sier Gustavsen.

Visste du at medlemmer i Huseierene får opptil 40 prosent rabatt på byggevarer?

Får helseplager

Mangelfull eller feil renhold kan føre til helseplager. Smuss og støv gjør kvaliteten på inneluften dårligere, og kan forårsake eller forverre allergier og andre reaksjoner.

- De ulike helseplagene kan variere fra person til person, og det er viktig å huske på at barn er ekstra sårbare. Helseplagene som kan følge av slurvete eller feil rengjøring kan for eksempel være irritasjon i øyne, nese og hals, hodepine, eksem, astma og allergi, sier Gustavsen.

Forskning har de senere årene vist en klar sammenheng mellom økt sykdomsfrekvens og bruk av rengjøringsmidler i sprayform hos renholdsarbeidere. Samtidig er det vist at tørre metoder har god rengjøringseffekt. Ved å begrense bruk av rengjøringsmidler og vann, vil man også redusere risikoen for luftveis- og hudplager.

- Vi har jobbet med å få vekk rengjøringssprayer lenge. Når vi sprayer sprutes det ut enorme mengder partikler som vi innånder i flere timer etter at vi sprayet. Tørre renholdsmetoder skaper et sunt inneklima for alle. Det er i tillegg enkelt, og er med på å unngå både materielle skader og personlige helseskader.

Ved gulvvask er valgene mange. Du kan velge å bruke oljemopp, engangsmopp, trådmopp eller syntetisk mopp. Disse går under kategorien tørre rengjøringsmetoder, og vann og kjemikalier blir da overflødige.

- Vanskelige flekker på gulvet må selvsagt fjernes med fuktig klut, eller at flekkene dusjes med rent vann for å løses opp. Løse matter og tepper som ikke kan ristes ute bør du støvsuge med fortrinnsvis en sentralstøvsuger, eller støvsuger med hepafilter, sier Gustavsen.

Kan skade boligen

I tillegg til å gi allergiske reaksjoner kan rengjøringsmidler skade både materialer innendørs og gi allergiske reaksjoner. Det finnes veldig mange forskjellige typer rengjøringsmidler på det norske markedet. Det kan derfor være vanskelig å velge blant disse. Rengjøringsmidler inneholder mange typer kjemikalier. Renholdsprodukter kan inneholde blant annet ammoniakk, klor, løsemidler, konserveringsmidler, parfymer og fargestoffer.

- Det er ikke alltid så lett å vite hvilke typer rengjøringsmidler man bør bruke på ulike typer innredning og inventar. En hovedregel er at løs tilsmussing fjernes med tørre metoder og at fersk tilsmussing fjernes med fuktig metode, altså med en fuktig klut eller mopp. Disse metodene krever ingen rengjøringsmidler, kun vann. Skal man derimot fjerne fastsittende smuss eller smuss som er uløselig i vann trengs det midler som løser opp slik at man etterpå kan samle det opp med klut eller mopp, sier daglig leder Eline T. Berre i Stjern Renhold i Trondheim.

Sterke baser og sterke syrer skader lett overflater og det er lett å ta i for hardt når man ønsker å bli kvitt skitt. Typen smuss bestemmer om man skal gå for basiske eller sterkt sure midler. Objektet man skal rengjøre bestemmer hvor lavt eller høyt man kan gå i pH-verdi, uten å skade innredningen.

- Man bør alltid prøver å bruke så skånsomme midler som mulig, altså normalrengjøringsmidler som har en pH på mellom 5 og 10. Om dette ikke fjerner smusset må man gå litt hardere til verks og enten prøve med mer basiske midler, grovrengjøringsmidler eller med midler tilsatt syre, sier Berre.

Her finner du en oversikt over hvilke flater som tåler hvilke typer vaskemidler.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Miljøgifter i støv

Les mer