Sju gode råd for barnerommet

Gå til hovedinnhold

Sju gode råd for barnerommet

Støv, kjemikalier og fuktskader settes i forbindelse med blant annet astma, luftveisinfeksjoner og bronkitt. Små barn har følsomme lunger - derfor bør du sørge for at inneklimaet på barnerommet er i orden.

Vi vil gjerne at barna våre skal ha det så bra som mulig, men vet vi egentlig hvordan det står til med inneluften på barnerommet? Det er flere faktorer som gjør at det kan være dårligere inneklima på akkurat dette rommet i forhold til resten av boligen: Høyt antall leker, mange kosedyr, hyppige oppussinger og så videre. Vi gir deg rådene som kan gi god inneluft også på barnerommet.

Visste du at medlemmer i Huseierene får opptil 40 prosent rabatt på byggevarer?

 

1) Luft godt hver dag, og luft ut nye møbler / madrasser før de settes inn på rommet.

Nye ting må gjerne dampe av seg kjemikalielukt i noen dager eller uker før de kan tas i bruk. Helsedirektoratet anbefaler blant annet at man pakker ut og lufter nye madrasser i to uker før de tas i bruk. Nytt sengetøy bør vaskes for å få ut kjemikalier. Nye møbler og byggematerialer bør luftes. Det er spesielt mange MDF-produkter som lukter veldig sterkt når de er nye. Mange slike produkter inneholder store mengder lim. En tommelfingerregel er å ikke sette møbler og annet inn på barnerommet før tingene har dampet fra seg.

 

2) Bruk maling med godkjenning fra NAAF eller tilsvarende merking og luft godt etter malingsjobben.

Barnerommet er stadig gjenstand for endringer og oppussinger, kanskje oftere enn huset for øvrig, i og med at poden vokser, og smak og behov forandrer seg. Dersom du ofte maler en vegg eller flere på barnerommet bør du vite at maling inneholder kjemikalier som påvirker inneluften. Ved å velge en maling som har NAAF-godkjenning eller tilsvarende merking velger du de mildeste produktene, og du unngår å legge ekstra stoffer til den kjemiske coctailen vi omgir oss med hjemme.

 

3) Unngå støv, og legg et renholdsvennlig gulv.

Ved for eksempel å bygge skap helt opp til taket, og å ha mange lukkede skap i stedet for åpne hyller får du færre flater støvet kan legge seg på. Renholdsvennlige gulv er harde gulv du enkelt kan tørrmoppe. Unngå for mange kosedyr, disse er også noen skikkelig støvsamlere og de bør vaskes jevnlig. Bank og luft løse tepper og tekstiler. Kalde vinterdager er ypperlige å bruke til å banke tepper, puter, pledd – alt som samler støv. Visste du at nye boliger ofte oppleves som mer støvete?

 

4) Dugger vinduene? Da må du lufte bedre.

Det kan være vanskelig å følge med på om luftsirkulasjonen på rommet er god nok. Dugger det på vinduene? I så fall trenger rommet bedre utlufting, for eksempel ved hjelp av en ekstra ventil eller luftespalte i vinduene. Dugg på vinduet kan over lengre tid føre til muggsopp og råte i vinduskarmen. 

 

5) Sjekk at det er luftsirkulasjon mellom seng, kommode og yttervegg så det ikke danner seg fukt og mugg.

Kanskje må sengen eller kommoden flyttes og stå mot en annen vegg. Har du problemer med fukt kan en luftavfukter hjelpe.

 

6) Ikke tørk klær på barnerommet.

Klestørking fører med seg mye fukt og skal gjøres i egnet rom. I Norge sliter minst en av tre boliger med fuktproblemer. 

 

7) Rydd leker inn i skuffer og skap.

Barnerommet er gjerne det rommet i huset med størst ansamling av leker. Undersøkelser viser at støv på barnerom ofte kan inneholde forhøyede verdier av ftalater. Ftalater er en fellesbetegnelse på ulike platsmyknere, som tidligere og til dels fortsatt brukes i blant annet leker. Stoffet kan være hormonforstyrrende og skade reproduksjonsevnene. 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Bad før flisene er lagt.

Nytt bad - husk dokumentasjon

Les mer
Dame som drikker kaffe

Boutgiftene til himmels

Les mer

Stor oppmerksomhet om Bokostnadsindeksen

Les mer