Slik får du rommet kjølig om sommeren

Gå til hovedinnhold

Slik får du rommet kjølig om sommeren

Når sommervarmen tynger over store deler av landet får vi også varme soverom. Hva kan du gjøre for å få bedre netter uten at du ligger og svetter?

Mange opplever hete netter på soverommet for tiden. Noen liker det kanskje hett, men for de fleste er det mer behagelig med svale temperaturer. Når varmen holder seg lenge trenger man ofte litt tips om hvordan man på kort sikt og rimelig kjapt kan senke temperaturen. Spesielt om det er solen som gjør det hett og ikke andre ting.

Her får du akutt førstehjelp på varme rom om sommeren.

Solskjerming

Først og fremst er det utvendig solskjerming som gjør den største nytten.

- Det aller viktigste er å eliminere varmekilden, hvilket som oftest er solen. Dette er det første du må fikse. Det som er viktig er å unngå at varmestrålene fra solen kommer inn. Da må du ha solskjerming utvendig, slik at solstrålene ikke treffer vinduet. Har du mørk solskjerming innvendig i stedet vil du forverre hele situasjonen. Da blir hele vindusdelen en radiator som stråler varme. Derfor kan du ikke bare rulle ned rullegardinene og tro at det skal gjøre samme nytten, sier Kai Gustavsen i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF).

Mange som sliter med astma, allergi og eksem har krevende dager om sommeren. Derfor er forbundet opptatt av godt inneklima. Spesielt eksembarn har godt av å ha det så svalt som mulig på rommet.

 

225 000 hustander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også.

 

- Det er viktig for inneklima at solavskjerming brukes aktivt på dager med sol, slik at varmestrålene stoppes ute. Forbundet mottar mange henvendelser på disse tingene nå som det er så varmt.

Har du ikke utvendig solskjerming kan du skifte til lyse gardiner som reflekterer varmestrålene. Mangler boligen utvendig solavskjerming, bør du forhøre deg om det kan monteres eller om det er andre muligheter å stoppe varmestrålene.

Kjølevegg

På ekstra varme dager kan du selv lage kjølevegg foran vinduet ved å henge opp et hvitt laken som er fuktet med vann. Du kan gjerne bruke noe annet enn et laken bare det er noe som holder godt på vannet uten at det drypper.

- Når vannet i lakenet fordamper vil du dra gleden av fordampningsavkjølingen som skjer i det fuktige lakenet. Du vil oppleve kjølig luft som strømmer ned langs lakenet og utover gulvet. På lave loftsrom vil man virkelige kunne dra nytte av dette ettersom det ikke er mye luft mellom tak og gulv, sier Gustavsen.

Laken kan henges hvor som helst i rommet og gjerne foran selve vinduet.

Vinduer

Du kan få lavere lufttemperatur inne ved å åpne vinduene som vender mot øst. Vinduer, vegg og fasade mot øst har mest sannsynlig lavest temperatur.

- Åpner du vinduer som vender mot øst, og setter en gulvvifte som trekker lufta ut av boligen foran vinduet på den siden der sola gikk ned, vil du trekke uteluft med lavere temperatur inn i boligen samtidig som du skyver varm luft ut. Dette skjer fordi du skaper et undertrykk i boligen, forteller Gustavsen.

Vær samtidig oppmerksom på at dette kan gi noen allergiutfordringer.

- Dersom det er noen i familien som har pollenallergi, bør dere montere pollen-nett foran vinduene der uteluft trekkes inn, sier han.

Det er viktig å lufte, men det kan også gi en del utfordringer. Når luften ute er varmere enn luften inne blir litt av hensikten borte. Når det er som varmest bør du  lukke vinduene. Luft heller med åpne vinduer på morgen, kveld og om natten.

- I tillegg til dette kan du kjøre avtrekksventilasjonen med økt avtrekk noen timer på kvelden når sola har gått ned slik at du trekker sval kveldsluft inn i boligen, sier Gustavsen.

Hva med varmepumpe?

Mange har investert i varmepumper. Husk at disse også kan brukes som aircondition slik at du kan kjøle ned boligen på varme dager. Noen år gamle undersøkelser viste at mange ikke var klar over at varmepumpen kan brukes som airconditionanlegg.

Teknisk Ukeblad har skrevet en lengre artikkel om hvordan varmepumper fungerer og skriver at moderne varmepumper faktisk er utviklet på basis av airconditionanlegg, hvor inne- og utedel ble skilt fra hverandre. De er optimalisert får å få mest mulig varme ut fra den kalde uteluften i fyringssesongen, men det betyr ikke at de ikke har sine opprinnelige egenskaper intakte.

Derfor er varmepumpen godt egnet til å også kjøle ned boligen.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler