Solskjerming: Mange muligheter

Gå til hovedinnhold

Solskjerming: Mange muligheter

Bruk forsommeren og soldagene på å finne ut på hvilken måte du skjermer deg best.

Her er tipsene for å skjerme deg mot sterk sommersol

Solskjerming kan bli kostbart. Derfor er vårt råd at du stiller deg selv noen spørsmål før du tar valget, slik at du lettere kan definere ditt eget behov og unngår bomkjøp.  

Er du plaget av sollyset, eller er det varmen? Kanskje er det begge deler. Bor du i et værutsatt område? Hvilken vei vender vinduene, og er det morgensolen eller kveldssolen som plager deg? I teorien kan man bruke både innvendige og utvendige løsninger. Mørke løsninger er mer effektive for å holde solen ute, mot varme er det vanligvis en utvendig løsning som fungerer best.

Bli medlem i Huseierne for 510 kroner og spar tusenlapper.

Utvendige løsninger vil naturlig nok være mer værutsatt. Det er også disse løsningene som vanligvis er mest kostbare. Kanskje vet du ikke helt hva du vil ha best nytte av, og kanskje ønsker du personlige råd? Benytt muligheten til gratis befaring som de fleste solskjermingsbedrifter tilbyr, og be gjerne om flere tilbud før du tar valget.  

Hus & Bolig har sett på de forskjellige produktene på markedet:

Terrassemarkiser

Den mest benyttede løsningen i norske hjem. Den vil skjerme deg for både sol og regn. Monteres i en vegg med armer liggende under duken. Lages på mål. Man kan velge å beskytte den innrullede duken med halv kassett hvor armene er synlige i innrullet posisjon, eller en helt lukket kassett som beskytter både duk og armatur. Markisen kan enten sveives inn og ut manuelt med sveiv eller være motorisert. Rengjøringstipsene finner du her.

Vindforhold er viktig, da markisene kategoriseres etter vindkategorier fra 1 til 3, hvor 1 er dårligst.

Vindusmarkiser

Vindusmarkiser har normalt to armer, festet på veggen på hver sin side av vinduet, der armene enten er spent av en fjær eller med låsbare armer. Rengjøringstipsene finner du her.

Vær også her oppmerksom på vindforholdene.

Screen

Er en utvendig rullegardin av perforert duk i kassett. Perforeringen i duken gjør at du ser ut. Effektiv mot sollys og varme. Den tar liten plass og passer gjerne under et vannbrett. Enkel rengjøring. Bor du værutsatt til bør du sjekke hvor mye vind den kan tåle. Ekstra solide løsninger finnes, for eksempel med sideskinner, men er mer kostbare. Kan vaskes med hageslange og svamp.

Pergola

Navnet som opprinnelig kommer fra den italienske byen med samme navn, er betegnelsen på en løvgang med strukturer som lar planter, for eksempel eføy eller druer, klatre og skape skygge. Selges her i landet som en struktur, som oftest dekket av duk, som du plasserer på terrassen og som vil gi deg skygge. Den har føringsprofiler i sidene og monteres i bakken eller på terrassegulvet. Kan også leveres med vegger som gjør at utesesongen kan forlenges. Med et markisestoff rengjøres den på samme måte.

Utvendige persienner

Gir minimal varmeoverføring til rommet, og er en effektiv form for solskjerming. Vinkelen på lamellene kan reguleres slik at du selv bestemmer behovet. Kan reguleres innenfra, manuelt eller med motor. Rengjøres ved vanlig støvtørking, eller fuktig klut.

Rullesjalusier

Oftest brukt som tyverisikring av butikkfasader etter stengetid, men i stadig større grad også brukt i private hjem for solskjerming, mot innsyn, mot varmetap eller innbrudd. Rengjøres med hageslange og svamp.

De innvendige løsningene er selvsagt ikke værutsatte, er som oftest billigere, men beskytter derimot ikke like godt mot varme.

Rullegardiner

Som oftest benyttet for mørklegging av soverom i den lyse årstiden. Finnes også i helt lystette systemer med sideskinner eller lister. Rullegardiner er lette å holde rene ved normal støvtørking og gjerne også en fuktig klut.

Zebra

Rullegardin med tverrgående striper. Annenhver stripe er gjennomsiktig og annenhver stripe har tilnærmet lystett tekstil både ensfarget og tofarget. Reguleres ved å forskyve front- og baktekstil. Verner mot sol, men slipper inn tilstrekkelig lys. Rengjøres med vanlig støvtørking.

Plisségardiner

Folder seg som et trekkspill. Passer stort sett til alle vindusformer. Finnes i flere typer og kvaliteter; transparent, semi-transparent, solreflekterende, delvis mørkleggende og mørkleggende. Flekker bør fjernes så raskt som mulig med en myk svamp, lunkent vann og et ikke-syntetisk vaskemiddel.

Duette

Plissegardin med to-lags duk som gir en høy grad av muligheter for blendingsfunksjoner. Du kan velge mellom trekkspillfunksjon, betjening ovenfra og ned eller nedenfra og opp alt etter ønsker og behov.

Lamellgardiner

Sammenkoblede og vertikale nokså brede lameller av tekstil spesielt egnet for store vindusflater. Vinkles enkelt etter ønsket lysmengde eller grad av innsyn. Kan reguleres manuelt eller med motor og fjernkontroll. Stort sett vedlikeholdsfrie.

Innvendige persienner

Består av vertikale smale lameller satt sammen. Lamellene kan, som med lamellgardinene, reguleres for lys og innsyn. Vanligvis justeres persiennene manuelt og heises eller senkes med snor, men kan også motoriseres. Vanligvis produsert i aluminium eller tre. Rengjøres ved vanlig støvtørking og eventuelt en fuktig klut.

Vindusfilm

Kan limes på vinduene både innvendig og utvendig, men er en av de rimeligere løsningene. Stor grad av UV-blokkering. Varmeavvisende. Kan fås som klar film eller med farge. Reduserer refleks og blending. Har lang levetid og er vedlikeholdsfri med unntak av vanlig vindusvask. Vil verne for splinter ved knusing. 

Automatikk til solskjerming?

Ønsker du at teknologien skal styre solskjermingen? En solsensor kan styre en motorisert solskjerming som gjør at du skjermes når behovet er der. Kostbar løsning, men veldig praktisk.

kgd@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Reparér hakk og riper med voks

Les mer