Sopp i huset kan være spiselig

Gå til hovedinnhold

Sopp i huset kan være spiselig

Vokser det sopp i huset ditt? Kanskje er du heldig og har en type du faktisk kan spise.

- Ingen skade er så ille at den ikke er god for noen. Tenk å ha sopp som koster 180 kroner per kilo hjemme i stua. Det er kortvarig lykke for mykologen og soppelskeren, forteller Kolbjørn Mohn-Jensen entusiastisk.

Mohn-Jensen snakker om en sopp som heter østerssopp. Mohn-Jensen er ikke bare daglig leder for Mycoteam, en spisskompetansebedrift innen råtesopp, inneklima, muggsopp, fuktproblematikk i boliger, men også entusiast av sopp som er mer av den spiselige typen.  Det er altså denne soppen som godt kan trives inne i norske hus og hjem. 

- Dersom du skulle ha den i huset er det faktisk spiselig. Østerssopp kan du få kjøpt på plantesentrene og de er morsomme å dyrke hjemme, men da har du dem i en egen plastbeholder, og ikke ut av baderomsveggen, sier forteller mycologen.

Og han er ikke alene om å være glad i denne soppen. Faktisk er den vel ansett blant soppsankere og en sopp som er meget god å bruke i mat.

- Jeg tror nok personlig at jeg ville foretrekke sopp som var plukket i naturen, men i utgangspunktet er det ingenting i veien med å spise en spiselig som har vokst inne. Så lenge vilkårene for at soppen skal trives er til stedet vil den være like fin uansett hvor den har vokst, forteller Long Long Litt Woon i Oslo- og omland sopp- og nyttevekstforening.

Litt Woon Long er en av flere sertifiserte soppkjennere i Norge. FOTO: Johs. BøeLong Litt Woon er en av flere sertifiserte soppkjennere i Norge. FOTO: Johs. BøeLong er sertifisert soppkontrollør og har også skrevet boken «Stien tilbake til livet» som handler om hvordan det å bli en del av soppmiljøet hjalp henne ut av sorgen etter å ha mistet sin mann.

- I Norge finnes det fem arter. Flere arter dyrkes som matsopp. I vår forening har vi dyrkekurs for sopp og da dyrker vi østerssopp i kaffegrut, faktisk, forteller Long.

Ikke glem problemet

Soppen trenger høy fuktighet og gjerne gunstig temperatur rundt 20 grader for å trives, så frembrudd av slik sopp er et sikkert tegn på at du har større problemer. Østerssopp er en slekt av vedboende stilksporesopper med mer eller mindre muslingaktig form. 

- Østerssopp har Mycoteam benyttet til å rense jord for oljeforurensning, men forsøket var bare delvis vellykket. Det er for kaldt i Norge til at dette blir tilstrekkelig effektivt. Foruten å være spiselig er østerssoppen en aggressiv sopp som danner hvitråte. Soppene er effektiv til å bryte ned oljeforurensninger og delvis oljeimpregneringer slik at den kan bryte ned oljebehandlede materialer. Soppen er vanligst å finne på sponplater, OSB-plater og liknende, men de kan klart også forsyne seg av granmaterialer, sier Mohn-Jensen.

Kolbjørn Mohn-Jensen i Mycoteam treffer stadig på tilfeller av østerssopp i norske hus og hjem. Selv om han er entusiastisk overfor soppen må Mohn-Jensen allikevel påpeke alvoret i det å ha sopp i huset.

- Fra spøk til alvor. Det er viktig å huske på at dersom det vokser sopp i huset ditt har du et potensielt stort problem og det problemet er ikke hvordan du skal tilberede soppen, men hvordan du faktisk kan bli kvitt den. Det skal ikke vokse sopp i et hjem så dette er noe man må ta tak i umiddelbart, sier Mohn-Jensen.

Visste du at medlemmer i Huseierene får opptil 40 prosent rabatt på byggevarer?

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Reparér hakk og riper med voks

Les mer