Mikroplast fra klær havner i matfatet

Gå til hovedinnhold

Mikroplast fra klær havner i matfatet

Hver gang vaskemaskinen settes på, er det en stor sjanse for at du også vasker syntetiske klær. Disse skiller ut mikroplast som skylles ut i sjø og hav.

Mikroplast: Syntetiske stoffer står for en stadig større grad av forsøpling av havet

Forsker ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO, OsloMet – Storbyuniversitetet, Ingun Grimstad Klepp, er opptatt av det forskere kaller verdens raskest voksende miljøproblem, nemlig utskilling av mikroplast i næringskjeden fra vår stadig voksende bruk og vask av syntetiske klær. Patagonia, en produsent av sports- og fritidsklær, viser i en rapport at vårt klesforbruk forverrer mikroplastproblemet. En by med 100 000 innbyggere, slipper ut mellom ni og 110 kilo mikrofibre daglig gjennom avløpsrørene.

- Problemet er uansett at fisk og sjødyr spiser plasten. Vi finner den igjen i magesekken, men også i vev, bløtdeler og kjøtt. Dermed havner mikroplasten også på våre middagsbord, sa NGU-forsker Henning Jensen i en artikkel på Norges Geologiske Undersøkelse (NGU) i mars 2017.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også.

 

Professor ved universitetet i Gent i Belgia, Colin Janssen har utviklet metoder for å avdekke lave konsentrasjoner av mikroplast i kjerneprøver fra sjøbunnen.

- Sjømatelskere kan få i seg tusenvis av plastbiter i året. Bare én porsjon blåskjell kan inneholde mellom 50 og 100 mikroplastbiter. Vi vet for lite om hva mikroplasten gjør med oss. Det bør vekke bekymring, sa Colin Janssen i et intervju med Bergens Tidende og NRK også i 2017.

225 000 hustander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også.

En stor synder

- Klærne våre fører til at dyr lider i stor stil, vask av syntetiske klær i vaskemaskinen er en stor bidragsyter, sier Klepp.

Da Klepp og kollega Tone Skårdal Tobiasson, redaktør i nicefashion.org, skrev en artikkel om dette i det internasjonale tidsskriftet EcoTextile News i august 2015, var man så vidt begynt å bli klar over omfanget av problemet.

Klepp tror kanskje at et filter koblet til vaskemaskinen kan hjelpe.

- For de syntetiske tekstilene kan et filter koblet til vaskemaskiner anses som det mest realistiske tiltaket, sier hun.

Problemet er at filteret først må finnes opp, og Klepp tror det vil ta flere år. Likevel vil det ikke løse hele problemet, men kun minske mengden avfall. Det samme mener hun gjelder for vaskeposer, og understreker at hun savner dokumentasjon på hvor mye dette hjelper.

- Når vi bruker disse klærne vil de også skille ut fibre, og vi vil finne fibre i husstøv for eksempel, sier hun.

I en kronikk publisert på forskning.no oppfordrer artikkelforfatterne til å slutte å vaske syntetiske tekstiler inntil et filter i vaskemaskinene er på plass, eller til å erstatte plastklærne med noe som ikke har behov for å vaskes særlig ofte fordi det rett og slett ikke lukter.  

Rådene for å minske forsøplingen

Rådene finnes på flere nettsider deriblant Fremtiden i våre henderGreenpeace og Patagonia.

- Kjøp kvalitet og bare det du absolutt trenger, og behold det lenge. Klær av dårlig kvalitet mister flere mikrofibre enn kvalitetsplagg.

- Vask sjeldent, og bruk en frontmatet vaskemaskin. Undersøkelser viser at det skilles ut syv ganger mer mikroplast ved toppmatede vaskemaskiner. Vil du vaske klærne på grunn av flekker, tørk heller av flekkene med en våt klut. Lukter de litt, heng dem til lufting.

- Bruk vaskeposer. De vil i noen grad holde fibrene tilbake i posen. Kast fibrene som skiller seg ut i restsøppelet.

- Rens regelmessig lofilteret på vaskemaskinen og kast loen i restsøppelet.

- Vask klærne på lav temperatur og velg en kort syklus.

- I mangel av et tilpasset filter til vaskemaskinen, kan du undersøke om det lar seg gjøre å installere et ekstra lofilter til avløpsvannet.

Klepp, som ikke tror dette løser problemene, mener at vi bør redusere produksjon og forbruk av klær og selvsagt erstatte bruk av syntetiske fibre med organiske fibre, som lin, bomull og ull. Estimater antyder at så mye som 20 til 35 prosent av alle primære mikroplastkilder i havmiljøet var fibre fra syntetiske klær, og mengden øker.

- Arbeid mot marin forsøpling og spredning av mikroplast, både nasjonalt og internasjonalt, er høyt prioritert i denne regjeringen, sier Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V). 

Han tror at flere tiltak er mulig.

- For eksempel ved bedre rensing av avløpsvann og utvikling og bruk av alternative materialer i tillegg til rens av utslippene i selve vaskemaskinen, sier han, og legger til at han ser på muligheten for å stille krav til filtrering i vaskemaskiner.

Et omfattende problem

At plast er et problem i hav og sjø, blir stadig mer tydeliggjort. De fleste fikk med seg historien om hvalen på Sotra som hadde magen fylt av 30 plastposer og store mengder mikroplast. Plasten hadde blokkert matinntaket, slik at den i realitet sultet i hjel. For dem som følger med på sosiale medier finnes det utallige filmer som viser de enorme mengdene plast i havene. Foreningen In the same boat jobber beinhardt sammen med frivillige langs hele norskekysten for å samle plast og avfall. I 2017 ryddet ildsjelen Børje Møster og foreningen 13 km strandlinje og til sammen 35 tonn avfall. Men forskning viser at bare én prosent av avfallet ender opp som søppel på stranda eller fanges i is.

kgd@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Dette er de viktigste seierne for Huseierne i 2024

Les mer
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer