Gode råd: Hvordan bli kvitt sølvkre

Gå til hovedinnhold

Gode råd: Hvordan bli kvitt sølvkre

Sølvkre kan være vanskelig å bli kvitt, men langt fra umulig. Fjerner man det de liker, er man et godt stykke på vei.

Mange synes sølvkre er ekle og ønsker å bli kvitt krypene.

Sølvkre, også kalt sølvfisk, er en liten sølvglinsende skapning som finnes på mange baderom, kjellere og kjøkken rundt om i norske hjem. Den er et lyssky lite insekt, og kan ofte observeres pilende unna idet man skrur på lyset om morgenen, eller flytter på noe som har dekket gulvet. Vips, så er den forsvunnet under en list, ned i et sluk eller inn i en fuge. Mange lever fint med å få et glimt av et sølvkre fra tid til annen. Og siden sølvkre verken skader mennesker eller bygninger trenger man derfor ikke sette inn tiltak med mindre man selv synes det er ekkelt å ha dem der, eller de er sjenerende mange.

 

Flere enn du ser

Dersom du stadig vekk ser sølvkre som piler av gårde, og de har ulik størrelse, er det tegn på at bestanden er stor. Siden de er lyssky, er det nemlig alltid langt flere der enn du kan se. Ulik størrelse er tegn på at noen er gamle og noen unge – altså har de det så bra at de formerer seg. Da kan det være lurt å gjøre noe. 

Sølvkre og skjeggkre ligner på hverandre. Skjeggkreet er imidlertid større, mer "hårete" og trives også i tørrere luft. 

 

Fjern fukten

Sølvkre er avhengig av nokså høy luftfuktighet (60%) for å trives og formere seg. Dette betyr at sølvkre er en indikasjon på at du har et fuktproblem der de er. Det er også derfor mange møter på sølvkreet i kjelleren eller på badet – og ikke i stua. Der er det for tørt. For å bli kvitt sølvkreene vil det derfor i de aller fleste tilfeller være effektivt å redusere fukten. På et baderom kan bedre gjennomlufting, slik at fuktig luft transporteres ut, samt å skru opp varmekablene være effektivt. I en kjeller vil man kanskje måtte sette inn en byggavfukter – og ikke minst løse fuktproblemet mer permanent, enten problemet er dreneringen, dårlig lufting, feil bruk, feil isolasjon eller annet. På kjøkkenet bør du sjekke alle rør for lekkasje, det kan være skjulte problemer med for eksempel oppvaskmaskinen eller andre vanntilkoblede apparater.

 

Støvsug

Sølvkreet lever av stivelse og sukkerholdige stoffer og kan klare seg på brødsmuler, gryn, muggsopper, papir, tapetklister og lignende. Andre døde insekter fungerer ofte som en proteinkilde. Det vil si at jo mer rusk og rask av denne typen du har liggende på gulvet, jo mer mat har insektene. Rengjør områdene med sølvkre ofte. Siden de liker fukt er tørr rengjøring, som støvsuging, lurt. Pass på støvsugerposen dersom du støvsuger sølvkre. Det kan være en fare for at de overlever oppi dem, så det beste er å ta den ut og kaste den, eller putte den i fryseren.

 

Gift?

Folkehelseinstituttet skriver på sine sider at sprøytemidler i de fleste tilfeller vil være unødvendig, og kun bør brukes dersom man skal slå ned store bestander. Forgiftet åte kan imidlertid fungere – i kombinasjon med å fjerne fukten og rengjøre ofte. Man kan bruke åte beregnet for maur eller kakerlakk. 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Hvor er stoppekrana?

Les mer

Energieffektivisering vil koste

Les mer