Skjeggkre eller sølvkre; 6 måter å se forskjell

Gå til hovedinnhold

Skjeggkre eller sølvkre; 6 måter å se forskjell

Ser du forskjell på skjeggkre og sølvkre? Ifølge ekspertene er dette vanskeligere enn du tror. Her får du tips til hva du bør ser etter.

Hvis du trodde at skjeggkre er han hipsteren som slentrer ned Thorvald Meyersgate på Grunerløkka, er det på tide du våkner og blir klar over hva dette faktisk er. Skjeggkre er kort og godt den litt mer irriterende storebroren til det mer kjente sølvkreet. Mens skjeggkreet sannsynligvis trives godt i den nye flotte leiligheten på Tjuvholmen, vil sølvkreet mye heller foretrekke en fuktig leilighet på "løkka."

250 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også!

- De fleste som tror at de har sølvkre tar sannsynligvis feil. Utbredelsen av skjeggkre er faktisk mye større enn sølvkre. Ser du derfor noe du tror er sølvkre, bør du ta en sjekk, for sannsynligheten er større for at det egentlig er et skjeggkre, forteller daglig leder Kolbjørn Mohn Jensen i Mycoteam.

Det er en myte at skjeggkreet nettopp har kommet til Norge, og at det først ble oppdaget i 2013. Sannsynligvis har det vært her mye lenger. Mycoteam har i ettertid sett at de registrerte det første skjeggkreet i 2004, men da trodde de at det var sølvkre. Det som er sikkert, er at det har skjedd en eksplosjon av skjeggkre i de senere årene.

Slik ser du forskjell

Ettersom utbredelsen av skjeggkre er større enn sølvkre, bør du merke deg disse hovedpunktene på hvordan du kan se forskjell:

1) Hvor ser du dem?

Sølvkre trives best på bad, kjeller og kjøkken. Det gjør også skjeggkre, men disse kan også trives godt i tørrere omgivelser. Derfor kan man også finne dem i stuer og på soverom.

2) Er det stort?

Størrelsen kan være en indikator. Fullvoksne skjeggkre blir en del større enn sølvkre. Finner du et unormalt stort «sølvkre» er det sannsynligvis et skjeggkre. Skjeggkre kan bli opptil 18 mm store, ikke medregnet haletråder.FORSKJELL: Her ser du de mest typiske forskjellene på skjeggkre og sølvkre.FORSKJELL: Her ser du de mest typiske forskjellene på skjeggkre og sølvkre.

3) Mye behåring?

Skjeggkre har fått navnet fordi de er mer behåret enn sin mindre slektning. Sølvkre er glatt og litt lysere.

4) Klatrer det?

Begge kreene kan klatre, ettersom de har klør. Derimot er skjeggkreet mer aktivt. Detter kreet ned fra taket er det sannsynligvis skjeggkre.

5) Lang hale?

Haletrådene til sølvkreet er vesentlig kortere enn hos skjeggkre. På et sølvkre er haletråden kun halvparten av kroppslengden, men hos skjeggkreet er haletråden gjerne like lang som kroppen.

6) Ujevn farge?

UTVIKLING: Slik ser utviklingsstadiene til skjeggkreet ut. FHIUTVIKLING: Slik ser utviklingsstadiene til skjeggkreet ut. FHIFargen kan være en god indikator dersom man er i tvil. Skjeggkreet er mørkere og har flekkliknende mønster på ryggen. Et sølvkre er lysere og har en glattere og jevnere farge på skjellene. Vær imidlertid oppmerksom på at skjeggkre i tidlig utviklingsstadiet kan til forveksling være likt sølvkre. Dette er årsaken til at så mange tar feil, da de er lysere og mindre når de er yngre.

For at du skal være helt sikker på hva du har bør du kunne svare ja på flere enn ett av disse punktene. Selv profesjonelle sier at det i mange tilfeller kan være vanskelig å se forskjell med det blotte øyet.

Hvordan går det med løsningen?

Som Hus & Bolig har skrevet tidligere er løsningen ennå ikke kommet. Problemet er ikke å ta livet av skapningene. Problemet er å få tatt alle, og i tillegg ta eggene de legger. Et skjeggkre kan leve uten mat i lang tid. Gjennom en livssyklus er det antatt at kreet til sammen kan legge 150 egg. Folkehelseinstituttet har funnet frem til en gift de mener skjeggkreet foretrekker fremfor annen føde og som kan være med på å redusere bestanden kraftig.

Det finnes også gode tips for å holde bestanden nede med enkle metoder.

- Kommer skjeggkreet i kontakt med denne giften vil det etter all sannsynlighet spise den. Tester viser at de tiltrekkes dette åtet og de foretrekker det fremfor annen mat. Det som er vanskelig er å plassere åtet slik at skjeggkreet kommer i kontakt med det. Derfor må det plasseres strategisk, og det er vanskelig å gjøre skikkelig uten en ordentlig kartlegging av hvor skjeggkreene er aktive, sier forsker Anders Aak ved Folkehelseinstituttet.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Hvordan skal fremtidens strømstøtte se ut?

Les mer