Frukttrær: Når skal de beskjæres?

Gå til hovedinnhold

Frukttrær: Når skal de beskjæres?

Har du ikke beskåret frukttrærne? Da bør du komme deg ut i hagen nå før de begynner å skyte skudd.

Du har kanskje hørt rådet om å beskjære eple- og andre frukttrær på vinteren? I fagmiljøer har det imidlertid oppstått en diskusjon om det er mer hensiktsmessig å beskjære om sommeren. Hva er egentlig riktig, og best?

- Fasiten er nok «ja takk, begge deler», sier epleekspert Oddmund Frøynes ved NIBIO.

- Det kommer an på hva du ønsker å oppnå. Skjærer du mens trærne er i hvile vil du få en sterk gjenvekst som kan være ønskelig hvis du har et svakt tre, eller på steder i treet du ønsker at treet skal reagere sterkere for eksempel i toppen og i endeskuddet på lave sidegrener.

Du leser nå en artikkel fra Hus & Bolig. Meld deg inn i Huseierne og få bladet rett hjem fire ganger i året – samt en rekke andre fordeler og rabatter!

Tre omganger

Føynes forteller at det i moderne epledyrking ideelt sett beskjæres i tre omganger. Den første runden går som regel i januar, og da skjæres store greiner som skal byttes ut bort med sag eller grov saks. I tillegg beskjæres det ofte litt i toppen.

- Så skjærer vi igjen litt utpå våren, for eksempel litt inn på endeskuddet på sidegreinene og tar bort noen årsskudd som er uten blomsterknopp i enden. Når det nærmer seg blomstring kan du tydeligere se hvilke skudd som har blomsterknopp. Du kan da lettere avgjøre om skuddet må bort eller bevares, forklarer han.  

Har treet for mye fruktbærende ved, kan du skjære bort noen av fruktsporene og med det redusere fruktmengden.

Sommerbeskjæring

Det er heller ikke noe i veien for å beskjære frukttrær på sommeren, mener Frøynes. Han påpeker imidlertid at om du beskjærer sent på sommeren vil få en like sterk reaksjon som du gjør om du beskjærer på vinteren.

For å unngå innsmitte av skadelige sopper på store snittflater bør du beskjære i vinterhalvåret, helst med snødekke i en periode det er tørt og kaldt. For å unngå smitte av sølvglanssopp er det best å vente med beskjæring av plommer og søtkirsebær til etter jul, mener han.

- Prøv i alle fall å ikke lage for store snittflater om høsten, spesielt på plommetrær og kirsebærtrær. De får lett soppen sølvglans, som er en ganske alvorlig sykdom. Det gir sølvfargede blader og ganske syke trær. Dette er mer sjelden på eple- og pæretrær, men kan forekomme der også, forteller han.

Gjør det nå

Beskjæring er et av flere virkemidler for å få frukttrærne slik du ønsker dem. Beskjæringen er ofte tidkrevende, og har du ikke fått kommet i gang ennå er det ingen grunn til å fortvile.

- Det er vanskelig å si noe tidspunkt for når det er for sent, men følg med på treet og få det gjort før knoppene begynner å strekke seg, råder Frøynes.

En periode med varme mens det fortsatt er tidlig vår gjør gjerne at knoppene begynner å strekke seg, og de blir store og sårbare. Da er de lette å ødelgge under skjæringsarbeidet. 

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler