Mange gjester? Husk på ventilasjonen!

Gå til hovedinnhold

Mange gjester? Husk på ventilasjonen!

Har du fullt hus i julen? Vet du hvordan du skal unngå at luften blir tung og tett og at det blir altfor varmt og fuktig?

Julehøytiden er rett rundt hjørnet, og mange boliger fylles av langt flere folk enn de som vanligvis bor der. Dette vil i de fleste tilfeller påvirke inneluften, og stille større krav til ventilasjonen enn vanlig. Et ventilasjonsanlegg som fungerer fint i det daglige, vil, ved høy personbelastning, kunne få problemer med å sørge for god nok luftutskiftning. I noen tilfeller skyldes det at anlegget ikke har større kapasitet.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også! 

- Det er et problem at mange boliger utstyres med det som er minimumskravet til kapasitet på ventilasjonsanleggene. Når det da blir mange i boligen, klarer ikke ventilasjonen å ta unna, sier prosjektleder Jan Trygve Tellefsen i Bo-Comfort i Kristiansand.

Han forteller at han ved prosjektering av nye anlegg stort sett alltid anbefaler en dobling av minimumskravet for ventilasjon. Da har det kapasitet til å tåle høyere personbelastning.

- Men det blir vel mye dyrere?

- Ikke så mye som folk tror; du må kanskje opp en størrelse på ventilasjonsaggregatet, men det blir ikke mer enn 4 – 5 000 kroner ekstra. Men for en utbygger som bygger hundre enheter – da blir det jo mye penger, sier Tellefsen.

Han forteller at nye anlegg alltid leveres med FDV-dokumentasjon (forvaltning, drift og vedlikehold) der det står hvordan anlegget skal brukes, men hvor flinke folk er til faktisk å lese bruksanvisningen og sette seg inn i hvordan man skal styre anlegget, kjenner han ikke til.

 

Sett opp farten

Tett, innestengt luft, vond lukt fra kjøkken eller bad samt kondens på vinduene er tegn på at ventilasjonen fungerer for dårlig ved høy personbelastning. Også det at det blir altfor varmt i rommet kan tyde på at luftutskiftningen fungerer for dårlig.

Dette kan igjen føre til opplevd ubehag hos de som oppholder seg i denne luften – man blir tung i hodet, kan få hodepine og skjemmes av ubehagelige lukter.

I de fleste tilfeller er løsningen nokså enkel: Mange ventilasjonsanlegg, enten det er balansert ventilasjon (dette er det vanlige i nye, tette hus) eller mekanisk ventilasjon (vanlig i noe eldre boliger), må bare oppjusteres når det er flere mennesker i boligen enn vanlig.

Jon Dehli.Jon Dehli, Flexit.På styringspanelet på et balansert ventilasjonsanlegg kan man enkelt justere opp farten på vifta. På et mekanisk anlegg er det gjerne en avtrekksvifte i tilknytning til kjøkkenviften eller på loftet, som man kan skru opp.  

- Til balanserte ventilasjonsanlegg finnes det tilbehør som måler Co2-nivåene i luften og justerer ventilasjonen opp dersom konsentrasjonen går over en viss grense. Dette er nokså vanlig i næringsbygg, men det er ikke så mange boliger som har dette. Da må man sjekke selv om man rett og slett kan sku opp farten på det anlegget man har, sier markedssjef Jon Dehli i Flexit.

 

Åpne luftelukene

Men hva så med boliger som ikke har noe ventilasjonsanlegg man bare kan skru opp? I eldre boliger er det vanligste naturlig ventilasjon, ofte kombinert med avtrekksvifte på kjøkken og bad. Friskluften kommer gjerne inn gjennom lufteluker – som altfor ofte lukkes for å unngå trekk i den kalde årstiden. Disse bør du åpne, spesielt er det viktig når du får større belastning enn vanlig ved besøk.

Aktiv bruk av kjøkken- og baderomsvifte vil også være å anbefale når dere skal være mange i boligen.

- Enten du har naturlig eller mekanisk avtrekk vil jeg anbefale folk å sette i gang kjøkkenvifta litt før de begynner med matlagingen – og la den gå en stund etter, slik at all forurensningen trekkes ut. I mange tilfeller vil det også være lurt å la baderomsvifta stå på hele tiden mens du har besøk, sier markedssjef Jon Dehli i Flexit. Dette vil minske eventuelle problemer med lukt.

 

Kjøkkenviften

Dehli minner om viktigheten av å rengjøre filteret i kjøkkenviften – både for at den skal fungere optimalt og for å minske faren for brann. Har du til-luft-ventil på kjøkkenet, så husk å passe at den står åpen, slik at kjøkkenviften får trukket ut forurenset luft, og at det samtidig trekkes inn frisk luft utenfra.

Har du åpen stue- og kjøkkenløsning, så vær oppmerksom på at du ikke setter i gang kjøkkenvifta samtidig som du forsøker å fyre opp i peisen. Da risikerer du at røyken trekker ut i rommet, noe som sjelden er ønskelig like før julebesøket banker på døren. Tenn heller opp i peisen i god tid før du setter på vifta, og hold øye med den når du begynner matlagingen. Sett gjerne et vindu eller en dør i nærheten av ildstedet på gløtt.

Enkelte balanserte ventilasjonsanlegg har egne programmer du kan kjøre når du vil fyre i peisen som skal sørge for at trekken ikke blir dårlig.

 

Luft godt

Et annet, enkelt tips som kan hjelpe godt på inneluften, er rett og slett å ta en skikkelig utlufting av boligen like før gjestene kommer. Åpne det du har av dører og vinduer og la det stå åpent i 5-10 minutter. Norges astma- og allergiforbund anbefaler slik utluftning minst to ganger daglig.

En slik utlufting vil være langt mer effektiv og bedre for inneklimaet enn hele tiden å ha et vindu på gløtt, noe som både vil gi høye fyringsutgifter og i verste fall vil kunne gi en nedkjøling av karm og omkringliggende område som gir kondens og muggsopp-problemer. raa@huseierne.no 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Dette er de viktigste seierne for Huseierne i 2024

Les mer
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer