Slik rengjør du kjøkkenvifta

Gå til hovedinnhold

Slik rengjør du kjøkkenvifta

Bruker du kjøkkenvifta regelmessig, bør den rengjøres ofte. Filteret i avtrekksvifta bør rengjøres minst hvert kvartal, aller helst én gang i måneden.

– Flammer eller varme fra en gryte kan føre til at fettet i kjøkkenventilatoren tar fyr. Dersom viften står på, vil ilden spre seg raskt opp gjennom luftekanalen som også er full av fett. Det kan ta fyr i både kjøkkeninnredning og yttervegg, og da er katastrofen et faktum, sier Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i Norsk brannvernforening.

Den beste måten å forhindre brann på er jevnlig renhold av filtrene i kjøkkenviften og alltid å være til stede når man bruker kokeplaten. Skulle det likevel oppstå brann i ventilatoren, er det viktig at du handler raskt og riktig.

Fungerer dårligere

– Et fettfullt filter vil gjøre at ventilatoren fungerer dårligere enn før. Den får ikke gjort jobben den er ment for, nemlig å suge opp matos, fett og røyk som da isteden legger seg rundt i huset. Inneklimaet blir forverret, og det vil gradvis begynne å lukte vondt. Man vil måtte vaske unødvendig mye andre plasser på kjøkkenet, sier salgsdirektør Fredrik Tønnesen i Elkjøp.

Én av fire har ikke rengjort kjøkkenviften sin i løpet av de siste 12 månedene, viser en spørreundersøkelse YouGov har utført for Elkjøp. Fem prosent svarer at de aldri rengjør kjøkkenventilatoren.

Enkelt å rense

Den enkleste måten å gjøre det på, er å putte filteret i oppvaskmaskinen. Det lureste er å gjøre det uten annen oppvask i, glass kan fort bli slørete av fettet som vaskes ut av filteret.

Å rengjøre viftefilteret er et godt tiltak for å hindre brann og brannspredning. Skulle noe begynne å brenne på komfyren, kan flammene slå opp i fettet i vifta og brannen spre seg videre til andre deler av huset.

17 prosent av norske husstander har en vifte som ble rengjort for mer enn ett år siden. Ytterligere 11 prosent husker ikke når det ble gjort sist, viser en undersøkelse forsikringsselskapet If har gjennomført.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer