Hvor er stoppekrana?

Gå til hovedinnhold

Hvor er stoppekrana?

1,7 millioner nordmenn vet ikke hva de skal gjøre hvis vannet spruter. De vet rett og slett ikke hvor stoppekrana i boligen befinner seg.

Tall fra Finans Norge viser at det i snitt ble meldt inn ti vannskader i timen i 2023, og at erstatningene etter vannskader på boliger og hytter ble på ca. fem milliarder kroner. Mange av skadene oppstår innendørs, og bad og kjøkken er mest utsatt.

- Dette er ny rekord – og det er selvfølgelig en rekord vi ikke vil ha, sier skadeforebygger Hanne Iversen Rye i Storebrand.

I en spørreundersøkelse YouGov har gjennomført på vegne av Storebrand, kommer det frem at hele 41 prosent av befolkningen ikke vet hvor stoppekrana befinner seg, eller om det er stoppekran i boligen. Rye mener dette er svært urovekkende.

- Når vannet spruter, teller sekundene og skaden øker i omfang dersom det går tid til å lete etter stoppekranen. Det er god skadebegrensning at de som er hjemme vet hva de skal gjøre, sier hun.

Ringer pappa

Av undersøkelsen går det frem at mer enn hver tredje nordmann først vil kontakte far eller mor, eventuelt en rørlegger. Men det er store forskjeller på kjønn og alder. Kvinner er i langt større grad enn menn usikre på hvor stoppekrana befinner seg. Heller ikke de yngste vet hvor den er.

- Her bør vi gjøre en innsats for å nå kvinner med informasjon, siden de er mye mer usikre på hvor stoppekranen befinner seg og derfor er avhengig av å kontakte andre ved lekkasje. Det samme gjelder de yngre aldersgruppene i undersøkelsen, opplyser Rye.

Jo eldre man blir, desto større er kjennskapen til hvor stoppekrana befinner seg.

Under halvparten av befolkningen har ikke sjekket stoppekrana i løpet av det siste året, og 1 av 5 har aldri sjekket den. Det er nedslående, mener Hanne Iversen Rye.

Reduser vannskadene

  1. Sørg for at alle i husstanden vet hvor stoppekrana i boligen er og hvordan man stenger av vannet.
  2. Sjekk stoppekrana årlig.
  3. Steng av vannet og tøm rørene når du reiser bort, så er du på den sikre siden.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Blir ingen solskatt for boligeiere

Les mer

Spar tusener på nytt tak!

Les mer

Lad elsparkesykkelen med vett

Les mer