Ved kan gi sopp i kjelleren

Gå til hovedinnhold

Ved kan gi sopp i kjelleren

Har du tenkt over at ting du har i kjelleren kan være en bidragende årsak til muggsopp, fuktskader og dårlig inneklima i huset ditt?

FUKTMÅLER: Takstmann Lasse Evensen bruker her en fuktmåler for å sjekke hvordan det står til i kjelleren.

Hus bygget på 1960- og 1970-tallet hadde som regel bare en kald råkjeller. Mange av dem har forblitt uinnredet i norske hjem.

Du kan bruke en råkjeller som lagerplass, men det er viktig å passe på luftfuktigheten.

– Hvis luftfuktigheten i kjelleren er over 55 prosent, kan hageredskaper og annet verktøy i metall ruste. Med luftfuktighet på over 70 prosent vil det vokse muggsopp på alt fra klær, skinn, papp, papir og andre organiske materialer, sier Roger Zachariassen i Anticimex.

For å redusere faren for vekst av mugg, bør luftfuktigheten holdes under 60 prosent i rommet. Men det er viktig å merke seg at det vil være høyere luftfuktighet der temperaturen er lavere enn ellers i rommet, som tett på yttervegg og ned mot gulvet.

Derfor bør lagringen i kjeller helst skje 10 til 15 centimeter vekk fra yttervegger, og litt opp fra gulvet.

Visste du at medlemmer i Huseierene får opptil 40 prosent rabatt på byggevarer?

Ved kan gi hussopp

Fuktskader kan gjøre deg og familien din ordentlig syk.

Høst og vinter er fuktige årstider, og med mye nedbør øker også faren for fuktskader på huset ditt. Kjelleren er et av stedene som er ekstra utsatt, ved at vann kommer fra bakken under og rundt huset.

Vann fra takrenner kan også føre til lekkasjer slik at vann renner inn fra innsiden av taket.

Men mange tenker ikke over at ting man lagrer i kjelleren også påvirker graden av fuktighet.

Om høsten fyller mange kjelleren med ved til vinteren. Men ved som skal lagres i kjelleren må være helt tørr før den bæres inn, helst under 16 prosent fuktkvote.

– Én kubikkmeter ved kan avgi så mye som 200 liter vann under tørking. Fuktig fyringsved som blir lagret i kjelleren kan bli muggen og gi vekst av ekte hussopp dersom den blir liggende for lenge, sier Zachariassen.

Unngå filleryer og gulvbelegg

Mange har også filleryer på kjellergulvet for å få et lunere preg i kjelleren. Det ser kanskje hyggelig ut, men dette bør du unngå hvis du har en fuktig kjeller.

Filleryer er nemlig gode vekstmaterialer for muggsopp. Zachariassen har opplevd at filleryer i kjelleren har vist seg å være hele årsaken til dårlig inneklima i resten av huset.

Først da filleryen med muggsopp ble kastet, forsvant problemet i etasjene over.

Gulvbelegg i organisk materiale har samme risiko for muggvekst ved tilgang på fukt. Det gjelder spesielt vinyljute, et gulvbelegg med ''hår'' på undersiden.

Vinyljutebelegg var veldig vanlig å bruke på 1960- og 1970-tallet, og noe utover 1980-tallet.

loo@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Reparér hakk og riper med voks

Les mer