Dette bør du tenke på før du velger gulv

Gå til hovedinnhold

Dette bør du tenke på før du velger gulv

Vi nordmenn blir stadig mer vågale når det gjelder gulv, og den klassiske trestavsparketten må oftere vike for andre alternativer.

For bare 5 – 6 år siden var lakket, trestavs eikeparkett nærmest standard rundt om i det ganske land. Men så begynte et lite skifte, forteller Kristian Owren, administrerende direktør i Ifi, Informasjonskontoret for farge og interiør.
– Det ble mer fokus på enstavsparkett med en farge, gjerne lys grå eller hvitlakkede med en matt finish. Disse gulvene er mer nøytrale, snillere mot omgivelsene og oppfattes mer eksklusive.
Han forteller at vi i dag er mer opptatt av kvalitet på materialene vi velger, og at vi betaler stadig mer for gulvene våre. Vi bytter gulvet i snitt hvert 15 – 20 år, og å bruke 600 – 700 kroner per kvadratmeter gulv har de siste årene blitt helt vanlig.
Gulvene må tåle vann og å bli tråkket på. I tillegg vil vi ha det røffere og mer rustikt.
– Vi vil ikke lenger ha det blanke gulvet. Dette røffe preget finner du igjen i andre gulvmaterialer også. Vi vil gjerne at materialene skal se ut som gammelt treverk, enten det er vinyl, flis eller laminat, sier Owren.

Bli medlem i Huseierne og få fem utgaver av Hus & Bolig med nyttig boligstoff.

Før du velger


Mange velger å legge det samme gulvet i de fleste rom i huset, kanskje spesielt i nye boliger. Owren anbefaler at du først tenker på rommets funksjon. Vaskerommet og boden trenger kanskje ikke den samme eksklusive parketten som i stua.
– Når du skal velge gulv bør du begynne med å tenke over hvor gulvet skal ligge, hva rommet brukes til og hva slags gulv du ønsker deg. Noen vil ha harde gulv, andre myke, sier han.
Flis kan være stilig på kjøkkenet, men vil være hardere å stå på enn andre gulvmaterialer.
Hvor mye renhold du er innstilt på er også viktig å ha tenkt gjennom. Selv om produsentene i stor grad er opptatt av å redusere vedlikehold, og de fleste gulv i dag rengjøres tørt med mikrofiberklut, er det noen gulv som krever annen pleie. Noen tregulv og teppegulv krever for eksempel litt annen behandling. 

Uenighet om tepper


Heldekkende gulvtepper forsvant lenge ut fra norske hjem, men er nå på full vei tilbake. Mange velger heldekkende tepper på soverom for å få en varm og god følelse.
– Fordelen med tepper er at støvet ligger i ro, mens utfordringen ofte er at eieren slurver med renhold nettopp fordi støvet ikke synes, sier Owren.
Kai Gustavsen er fagsjef for inneklima hos Norges astma og allergiforbund (NAAF). Han peker også på at når støvet ikke synes vil mange «lure seg selv» og renholde dårligere. Men støvet er der likevel, og det at vi ser støv på en overflate er et nyttig signal om at det bør rengjøres.
– Jeg vil ikke anbefale heldekkende teppegulv noe sted i huset, spesielt ikke på soverom og barnerom. Jeg ville valgt et mer renholdsvennlig gulv og heller supplert med gode løse tepper som du kan ta ut og lufte. Bruk årstidene aktivt når du ønsker å lufte tekstiler: både kulde og sollys er gode hjelpemidler for å renholde tekstiler, sier Gustavsen.
Han forteller at NAAF utfra et inneklima- og helseperspektiv ikke vil anbefale teppegulv. Mange får inneklimarelaterte sykdommer når det legges heldekkende teppegulv. Det finnes heller ingen dokumentasjon på at teppegulvene har blitt bedre de siste årene.
– Rådgivningen til NAAF får også flere henvendelser fra personer som reagerer på teppegulv. Om det er støv, lukt eller noe annet vet vi ikke, så her trengs det mer forskning, sier fagsjefen.
– Jeg forstår at mange ønsker det koselig og kanskje vil sette føttene på noe mykt om morgenen. Velg løse gulvtepper, gardiner og andre tekstiler som har god helse og miljødokumentasjon. Det vil bidra til et trivelig og lunt innemiljø for alle.

Vi elsker laminat


Lys, enstavsparkett er kanskje i ferd med å ta over for den gamle trestavsparketten, men også laminat har de siste årene banet seg frem som en ny storfavoritt.
Laminat har en hardere overflate som gjør den mer robust enn parkett. Forskjellen er jo at parketten er heltre, mens laminaten er et blandingsprodukt av plast og tre.
– Det er med dagens alternativer vanskelig å se forskjell på laminat og parkett, og prismessig er det heller ikke så stor forskjell lenger. Har du hund eller skal legge gulv i rom med mye slitasje er laminat et veldig godt alternativ, sier Kristian Owren i Ifi.
Trenger du et gulv som tåler mye slitasje og søl er også knottegummigulvene, som du ofte ser på tog eller i offentlige bygg, på vei inn i boligene våre. Det er et robust gulv, og flere velger dette i gangen eller på kjøkkenet. Vaskerom og bod er også rom hvor et slikt gulv kan passe.
Korkgulv blir også stadig mer populært, og gir et godt og lunt underlag.
– Du kan også velge gulv med korkkjerne og linoleum, laminat eller vinyl oppå. Det kan være et godt alternativ på barnerom, hvor det er mye slitasje på gulvet, men man ønsker det lunt, tipser Owren. 

Fliser og vinyl


Mens salget av laminat, kork, linoleum og en rekke andre gulv har gått opp, har flissalget gått noe ned i volum, men ikke i omsetning. Det kan tyde på at vi velger dyrere fliser, men at vi kanskje i større grad blander flisene med andre materialer.
– Mange velger for eksempel fliser på gulv og i dusjsonen på baderommet, mens de går for panel på resten av veggene. Hvit flis på både gulv og vegger, som vi så mye av en periode, kan fort virke litt svømmehallaktig, sier Owren.
Også i valget av flis har vi blitt modigere, og velger mer variert. Vi er opptatt av kvalitet og historie, og eldre italienske eller marokkanske fliser har fått sin renessanse de siste årene.
Fliser krever en del vedlikehold, så for mange kan også klikkvinyl være et alternativ. Her finnes det mange gode alternativer med en stor variasjon i farger og mønstre som ofte ligner de klassiske, gamle flisene. 

Husk på inneklima


Det er ingen tvil om at vi sakte, men sikkert, er i ferd med å bevege oss vekk fra den helhvite trenden som lenge dominerte. Vi maler veggene i farger igjen, og mange velger også å male gulvene. Har du et slitt tregulv eller parkettgulv kan du også vurdere om maling, sliping, beis, olje eller lakk kan være et alternativ for å gi gulvet et mer moderne utseende.
– Vi ser at tre og trestruktur er på vei tilbake. Vi ønsker oss mer naturlige nyanser enn tidligere på gulvene. I årene som kommer vil vi kanskje bevege oss vekk fra det grå og litt mer mot naturlige farger. Jeg tror også furugulvene vil komme sterkere tilbake. Vi er ofte opptatt av kvalitet og at ting skal være kortreist, tror Owren i Ifi.
Velger du heltregulv bør du tenke gjennom om du skal ha varme under gulvene. Hvis gulvvarmen i tillegg er den eneste varmekilden, bør du velge et gulv som tåler dette. Gustavsen i NAAF påpeker at tre er et levende materiale og vil kunne sprekke hvis det blir for tørt.
– Har du for høy gulvvarme vil det bli tørt, og mange kjøper luftfukter. Da er du inne i en ond spiral. En hovedregel er at hovedoppvarmingen bør komme fra panelovner, men hvis du skal ha gulvvarme kan klikklaminat være et alternativ til heltregulv, sier han.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler