Juletrepynt: Gjennomtenkt design trumfer hjemmelaget sjarm

Gå til hovedinnhold

Juletrepynt: Gjennomtenkt design trumfer hjemmelaget sjarm

Flagglenker, glitterremser og barnas merkelige kreasjoner må vike på det perfekte Insta-juletreet.

- Jeg vet om folk som fjerner juletrepynten barna har laget, spesielt hvis pynten bryter med fargene ellers på treet. Det er jo viktig at ting matcher når de tar bilde av juletreet til Instagram! Men så får vi da virkelig håpe at de henger tingene opp igjen når fotoseansen er over.

Skjermdump, Instagram.Det sier interiørblogger Linda Elmin, som også er daglig i nettbutikken hviit.no. Hus & Bolig har slått på tråden for å høre hvordan vi skal pynte julegrana i år: Er det stram design eller sjarmerende virvar som gjelder? Elmin mener at alt er lov, men forteller at mange ønsker å holde treet i en fargenyanse, og at man, dersom man skal være trendy, skal henge nøye utvalgte ting på treet, slik at det ser gjennomtenkt ut. Men at de mest kresne rydder bort barnas sjarmerende dorull- og trolldeigkreasjoner har hun lite sans for:

- Selv kunne jeg aldri tenke meg å fjerne tingene barna har laget! De må jo være med. Nå har jeg nokså store barn, men min toårige nevø var med å pynte treet i år. Så nå har vi et tre med en masse pynt på de aller nederste greinene, ler Elmin.

Bli medlem i Huseierne og få fem utgaver av Hus & Bolig med nyttig boligstoff.

 

Julekuler

Nøye utvalgt juletrepynt; betyr det dyr juletrepynt? Ikke nødvendigvis. Men om den ikke er dyr, bør den være forseggjort. 

Julekule fra House Doctor.- Man kan helt fint bruke ting man finner ute i naturen. Et kjede av kongler tredd på en snor kan fungere helt supert, sier Elmin, som likevel bekrefter at mange etter hvert legger mye penger i eksklusiv pynt. Som følger moten for øvrig.  

- Vi er så godt som utsolgt for julekuler trukket i fløyel og velur. Dette er stoffer som har preget motebildet både på klær og interiør den siste tiden, derfor er det naturlig at det nå også er dette folk vil ha på treet, sier Elmin.

At juletrepynten følger moten og samfunnet generelt er langt fra noe nytt. Rundt første verdenskrig pyntet man juletrærne med bomber utformet i glass og små miniatyr-zeppelinere.

 

Flagg?

Men i våre dager er julekulene mindre krigerske, og ikke alt er like dyrt. Både Nille og Europris melder om godt salg av julekuler i de tradisjonelle fargene rødt, gull og sølv. Glitterremser og flagglenker, som var nærmest obligatorisk for noen tiår siden, er det derimot laber interesse for.

- Jeg kan nesten ikke huske at vi har hatt flagglenker i vårt sortiment – det er i hvert fall flere år siden det utgikk hos oss, og så langt jeg vet har vi ikke hatt noe etterspørsel etter det, heller, sier markedsdirektør John Boye Borgersen hos Europris.

Heller ikke hos Nille, som har flagglenker i sortimentet, er dette noen bestselger.

- Vi ser mer en tendens mot den amerikanske juletrestilen, med masse pynt og spesielt mange kuler, både av den nostalgiske og moderne sorten, sier markedsanalytiker Camilla Steinberg hos Nille, som forteller at dyrefigurer til å henge på treet også er svært populært i år.

 

Amerikansk påvirkning 

Interiør- og møbeldesigner Sigurd Storm, som for tiden er aktuell med nett-tv-serien Julekongen hos Dagbladet er blant de mange som styrer unna flagglenker på juletreet.

Sigurd Storm.- Vi er jo heldige som har et så flott flagg! Og så er det godt at det ikke er i gult, blått og orange; flagg med disse fargene passer jo ikke på et juletre. Det norske flagget kan være fint å dekorere treet med, det, men det er ikke noe for meg, sier Storm, som selv har et juletre dekorert med 1200 pyntegjenstander og sirlig danderte kjempesløyfer. Amerikansk så det holder?

- Veldig mange spør meg om jeg har prøvd å lage et typisk amerikansk tre, men det har jeg ikke. At vi lar oss pårvirke av den amerikanske juleestetikken, er imidlertid åpenbart. Tar du bort det amerikanske fra jula, sitter du igjen med nokså stusslige greier. Bare tenk på alle julesangene! Vi liker å "kritisere" USA, men det fine med jula i Norge er sammenblandingen av det tradisjonelt norske og det amerikanske, sier Storm. 

Men kan det bli for mye? Ikke alle setter like stor pris på all slags pynting til jul. 

Proffens pyntetips

Dersom du ennå ikke har pyntet treet ditt har Storm følgende tips til et moderne, stilrent juletre:

Sigurd Storms juletre med 1200 pyntegjenstander. - Ikke gjør som meg! 1200 pyntegjenstander er for mye! Kjøp heller en femti-seksti kuler i sølv, og fyll deretter på med enkelte finere ting som kan gi et særpreg. Klipp til toppen av treet, og skjær av de nederste grenene, de kan legges ut som et skjørt under. Da ser det hele fyldigere og finere ut, sier Storm. Selv poder han treet for å gi det den rette fasongen. 

 

Mange er tidlig ute

Mens det tidligere var vanlig å pynte juletreet lille julaften, er det i dag stadig flere som pynter grana lenge før den tid. Spesielt er det mange som skyver på pyntingen dersom de skal feire jul et annet sted, eller må jobbe i romjulen.

- Hos oss hadde vi treet oppe 1. desember, og jeg ser at mange er tidlig ute nå for tiden. For min del handler det om at jeg allerede i romjula begynner å føle meg ferdig med julen – da tenker jeg fremover mot vår. Dessuten er desember for mange en sosial måned hvor man inviterer til førjulstreff av ulike slag, og man vil jo få vist frem et julepyntet hus. Det er jo litt hyggelig når man først tar seg bryet med å fikse og ordne til jul, sier Linda Elmin. 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Blir ingen solskatt for boligeiere

Les mer

Spar tusener på nytt tak!

Les mer

Lad elsparkesykkelen med vett

Les mer