Slik pusser du messing og kobber

Gå til hovedinnhold

Slik pusser du messing og kobber

Messing og kobber er fint og det er trendy, men akk så kjedelig å pusse. Hus & Bolig har testet noen alternative og miljøvennlige metoder fra matskapet for å få metallet blankt og skinnende igjen.

Kobber er det eneste fargede metallet ved siden av gull. Det er lett å forme, og fordi det har høy termisk ledningsevne brukes det ofte i kasseroller. Rent kobber er mykt, derfor legeres det gjerne med andre grunnstoffer for at det skal bli hardere, og slik får vi for eksempel messing. Moderne typer messing inneholder utenom kobber og sink ofte andre legeringselementer som tinn, aluminium, jern og mangan. Dette blir ofte tilsatt legeringen for å øke styrken og motstandsevnen mot korrosjon ifølge Store Norske Leksikon.

Som med sølv som oksiderer, så vil metallet reagere med luft og danne kobberoksid på overflaten. 

Sure løsninger som eddik, sitronsaft eller ketchup, som inneholder eddik- og sitronsyre reagerer med kobberoksid slik at kobberioner frigjøres og løser seg opp.

NB: Metodene vi presenterer egner seg ikke for antikviteter. Er du i tvil om verdien av det du vil pusse, be om råd fra en ekspert. Objektene i testen er alle fra 80-tallet.

Bli medlem i Huseierne og få fem utgaver av Hus & Bolig med nyttig boligstoff.

Messing- og kobberpuss for pyser

Det er jo hyggeligere å sette frem messing og kobber som er blankt og nypusset. Men akkurat som med sølvtøyet, er det et tiltak å gjøre det før fest og høytid hvor det er så mye annet som står på huskelisten.

Fra å være skittent og stygt, ble messingen og kobberet skinnende og flott på kort tid.

Vi har testet ut seks kjerringråd. Jo enklere, jo bedre. Her finner dere oppskriftene. Resultatlisten og begrunnelsene finner du nederst i teksten.

Ingrediensene til julepussen finner vi i matskapet.

1. Sitron og salt

Del en sitron i to. Skrubb kobberet med sitronen dyppet i salt. Vask med såpevann og skyll godt. Tørk med et mykt håndkle.

Her har vi en veldig oksidert syltetøykjele som i tillegg er brukt på gass. Vi dypper den halve sitronen i salt og gnir.Her har vi en veldig oksidert syltetøykjele som i tillegg er brukt på gass. Vi dypper den halve sitronen i salt og gnir.

2. Sitronsyre, zalo og vann

Fyll en beholder tilpasset til det du skal pusse med varmt vann. Tilføy ½ til 1 pose sitronsyre (kjøpes i krydder- eller bakehyllen på butikken) og noen dråper Zalo. La messingen og kobberet ligge i blandingen i ca. et kvarter. Sjekk om metallet har blitt blankt. Hvis det fortsatt er litt skittent, vask det med en svamp i vannet, og la det ligge litt til. Vask av med såpevann og skyll godt. Tørk med en et mykt håndkle. 

3. Ketchup

Smør på med en bakepensel eller fingrene. Gni godt med en klut eller husholdningspapir. Vask av i lett såpevann. Tørk med et mykt håndkle. 

Sprut litt ketchup på det som skal pusses, og gni kobberet eller messingen med et tørkepapir til det er blankt.Sprut litt ketchup på det som skal pusses, og gni kobberet eller messingen med et tørkepapir til det er blankt.

4. Eddik og salt

Lag en blanding av like deler eddik og salt. Gni inn blandingen med husholdningspapir eller ei fille til belegg er borte. Vask med såpevann og skyll av. Tørk med et mykt håndkle. 

 Eddik og salt gnis inn i den svært oksiderte kobberkjelen.Eddik og salt gnis inn i den svært oksiderte kobberkjelen.

5. Eddik og natron

Lag en blanding av like deler eddik og natron. Vent til brusingen stopper. Gni inn blandingen til belegg er borte. Vask med såpevann og skyll av. Tørk med et mykt håndkle. 

 Like deler eddik og natron blandes sammen. Vi venter på at brusingen avtar før vi gnir den inn.Like deler eddik og natron blandes sammen. Vi venter på at brusingen avtar før vi gnir den inn.

6. Edikk og Zalo

Bruk 35 prosent eddik og og noen dråper Zalo i varmt vann. La gjenstandene ligge og godgjøre seg en stund før du vasker med svamp i blandingen. Vask med såpevann og skyll av. Tørk med et mykt håndkle. 

Resultatet av testen

Alle metodene fungerer, men to av metodene skilte seg ut. Begge metodene tar godt inngrodd oksid og skitt.

1.

Av de seks kjerringrådene fortrekker vi absolutt sitronsyre og Zalo i varmt vann. Det føltes ganske deilig å bare legge fra seg det svært oksiderte messingfatet, bollen, lysestakene og muggen i oppvaskkummen og bare la det ligge der og "vaske seg selv". Da tingene var blanke, vasket vi dem med svamp i blandingen, før vi vasket i lett såpevann og skyllet. Vi tørket med et mykt håndkle. Kjemperaskt og lettvint. Resultatet ble strålende.

2.

Som god nummer to er eddik og salt. Vanlig 7 prosent eddik tar det meste, men er det ekstra svart belegg, kan blandingen forsterkes med 35 prosent eddik. Det virket umiddelbart, og var enkelt å gni ut. Årsaken til at denne metoden kommer på andre plass er at lukten av eddik, spesielt hvis man tilsetter 35 prosent eddik, kan være sterk og oppleves som ubehagelig.

3.

Metoden med ketchup er god, men liker du ikke å bli klissete på fingrene, for ikke å snakke om klærne, er den ikke å fortrekke. Dessuten opplevde vi ikke at ketchupen tok de verste flekkene.

4.

Sitron og salt fungerer også godt, men det kan være vanskelig å komme til med sitronen overalt. Spesielt lysestaker kan være kronglete. Alt etter hvor mye som skal pusses, kan metoden kreve ganske mange sitroner. Den får en fjerdeplass fordi den ikke kommer til overalt.

5.

Eddik og Zalo i varmt vann. Her skal du ha god tid. Det kan ta dobbelt så lang tid (og kanskje mer) enn bad med sitronsyre, Zalo og vann. Selvfølgelig har ikke alle like oksiderte og skitne ting som vi hadde. Er tingene lite skitne fungerer det nok bedre.

6.

Eddik og natron. Dette var egentlig en skuffelse. Mest fordi når man gnir inn blandingen, så klumper natronen seg og faller av tørkekluten i smuler. Derfor må man lage ganske mye, noe som slett ikke var nødvendig med eddik og salt. Dessuten blir det også endel søl, og metoden er den mest tidkrevende. Vi ga opp etter en stund, og gikk for eddik- og saltblandingen for å bli ferdig.

Fikk du ikke med deg tipsene om sølvpuss? Da kan du lese mer om det her. 

kgd@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler