Snekre litt med barna

Gå til hovedinnhold

Snekre litt med barna

Hva med å legge fra seg mobil og nettbrett og lage et snekkerprosjekt med barna?

Det skal ikke så mye til for å aktivisere barna med et lite snekkerprosjekt før skolestart.

Kanskje barna kunne hatt behov for ei hylle til tegneseriene eller tegneblokkene og fargeblyantene, kanskje har de også noen bøker? Eller hva med en krakk eller en selvsnekret kasse til lekene? Hvis du tilrettelegger litt, så kan barna bli med å skru og male, få kjenne på mestringsfølelsen og lage noe de vil være stolte av.

Oppfinneren

- Vi begynte å lage ting med ungene så fort de kunne holde i en pensel, forteller Erik Alfred Tesaker, kjent fra NRK-serien Oppfinneren.

Da fikk de male på ting som pappa hadde laget til. Oppfinneren er utdannet snekker, allmennlærer, og har studert kunst, håndverk og folkekunst, og har selvfølgelig både flere ideer og mer erfaring enn de fleste av oss. Og så er han leken, som barna.

- Da de var knøttsmå, laget vi for eksempel små figurer til en julekalender, hvor jeg tegnet og sagde ut og de fikk male ut fargene, forteller han.

Barna har fått spikke fra de var tre, og det ble straks større prosjekter da de ble 4-5 år gamle.

Visste du at medlemmer i Huseierene får opptil 40 prosent rabatt på byggevarer?

Gjenbruksmaterialer og litt verktøy

Det er ikke så mye som skal til. Kanskje har du litt gammelt treverk i kjeller eller på loft, ei skapdør i tre som du har byttet ut, eller en pall? Eller kanskje du kan stikke innom den nærmeste gjenvinningsstasjonen og spørre om du kan få hente ut litt trevirke fra avfallscontaineren som i denne videoen fra sortere.no Saken fortsetter under videoen.

Prosjekt og konsept: LOOP Stiftelsen for kildesortering og gjenvinning. Design og art-direction: Made by Handverk. Video: Rune Kongsro

 

Stor glede

- Gleden av å lage ting selv er stor, men for at gleden skal være optimal med slike prosjekter er det viktig at den voksne forbereder alt det er behov for til prosjektet på forhånd, sier han, og snakker av erfaring.

Mestringsfølelesen er veldig viktig for trivselen. Dersom det er vanskelig for barnet å sage selv, kan det være nødvendig å sage ferdig trestykker slik at de heller kan monteres sammen med barna. Da kan 4 eller 5-åringen holde hånda på drillen når det skal skrus sammen.

- Bare det å trykke på den knappen er morsomt, sier han.

Den som god snekker vil bli

- Det er viktig å begynne tidlig, og det skal ikke så mye til, tror han.

Barn synes det er gøy å lage lette ting, og det er kjempegøy å utfordre kreativiteten når du finner litt skrot som kan endres til å bli et kultivert objekt. Se for deg at plankebiten kan bli til ei brødfjøl som barnet kan dekorere, og kanskje gi bort i julegave. Seks plankebiter kan fort bli ei fuglekasse som lenken du finner i denne artikkelen forklarer.

Selv «vokste han opp på «søpla» og på loppemarked med faren sin hvor de fant ting som folk skrotet og som de tok med hjem for å reparere. Han har erfart med egne barn at de ble veldig glad i lekene de selv klarte å reparere.

Drikkebokser som juletrepynt

- Det er egentlig bare vår tilgang på billige og ferdige produkter som setter en stopper for kreativiteten, sier han.

Finner du en ødelagt plastleke, har han erfart at det går helt fint å skru i plast. Han synes heller ikke det gjør noe om man bare bruker tape eller lim. Selv har han to gutter som syntes det var spennende med våpen da de ble litt eldre.

- Jeg var veldig skeptisk, og liker ikke våpen, men syntes de måtte få utfolde seg også, sier han.

De skar ut en form i treverk, malte grunnstammen og utstyrte den med forskjellige duppeditter; gamle lyspærer, gummislanger og alt mulig rart som faren hadde samlet på. Til slutt fikk lekene en industrilook og lignet på noe som kunne ha vært brukt i Star Wars kan han fortelle. Skjold laget de også.

- Jeg har alltid mange småting samlet i bokser eller i mors syskrin, sier han, roteskuffer har vi alle.

Ambisjonsnivå og pedagogikk

Det kan være lurt å ikke ha alt for store ambisjoner i starten, da kan resultatet heller bli skuffelse enn glede over prosjektet, og virke demotiverende. Det er ikke så farlig om det ikke blir så vakkert eller perfekt. Det viktigste er at dere klarer å lage noe i fellesskap og har det moro.

- Vi har juleverksted hvert år. Da planlegger vi forskjellige prosjekter, så lager jeg et par eksempler på forhånd, og så får barna lage og utforme delene selv. De kan lage maler på dyr for eksempel, sier han.

Det er lurt om barna får faste oppgaver. Når de har rammer så er det lettere å være kreativ innenfor den rammen, og det blir ikke så mye å passe på for den voksne.

Når han er på sine oppsamlingsrunder, lar han materialene ligge litt, tenker på hva det kan bli, og forbereder seg. Sammen med barna finner de ut hva som kan være morsomt, og kanskje kommer de på noe unikt, og da blir det plutselig en nyvinning.

- Du kan gjerne oppfordre til å være litt rampete, det bruker jeg også i workshops med voksne folk, og da blir prosessen leken, sier han.

Verktøykassen

Litt verktøy trenger du. Tesaker anbefaler å ha en god drill som du både kan skru og borre med, ei håndsag, ei stikksag, eller ei copingsag, hammer, kniv og kanskje ei borrvinne. Dersom du bruker palleplank vil du også trenge sandpapir eller ei slipemaskin.

Har du idetørke, og ikke egentlig kommer i gang fordi du synes du må ha noe mer konkret å forholde deg til, vil du sannsynligvis finne det du trenger i boken «Erik Alfreds Juleverksted» som kom ut på Vigmostad og Bjørke i november i fjor.

Det ultimate prosjektet

Hos Tesaker ligger kreativiteten i familien, og de er opptatt av gjenbruk og hva de kan finne i søpla. Noen ganger tar det litt av, og mens vi egentlig snakker om småsnekring med barna, har han noen større ideer.

- Det ultimate selvsnekringsprosjektet for barna må være en ola-bil, tror han.

Da trenger du et understell til barnevogn, og noen gamle planker. Eller et lekehus med tårn. Dersom du har sett TV-serien, husker du sikkert drømmetårnet han bygget.

- En katapult med fjær, en plommekaster, en benk til hagen i vinkel eller en karusell, ler han og tar av i kjent oppfinnerstil. kgd@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Dette er de viktigste seierne for Huseierne i 2024

Les mer
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer