Bygg fuglekasser nå!

Gå til hovedinnhold

Bygg fuglekasser nå!

Hekkesesongen starter i mars – april. Ønsker du leieboere til våren må du skynde deg. Siste frist nærmer seg med stormskritt, og oppskriften får du her.

Snart vår: Det haster å bygge fuglekasse før leieboerne kommer

Hva med å planlegge en helg med fuglekassebygging? Har du i tillegg barn som kan holde en spiker eller en hammer, så vil de sikkert synes det er en morsom aktivitet å delta i. Du trenger ikke mye, og har du ikke materialer, kan det hende du finner noen plankebiter på gjenvinningsstasjonen i nærheten.

Bor du i blokk i byen, sier du? Ingen fare, stæren bor også gjerne der. I verste fall, om du ikke får gjester likevel, kan du, eller barna, kanskje gjøre deg/dere ekstra flid med Ole Siggerud i Lørenskog elsker å bygge fuglehus. Foto: Helle SiggerudOle Siggerud i Lørenskog elsker å bygge fuglehus. Foto: Helle Siggerud den utvendige dekorasjonen slik at det blir artig pynt på balkongen.

245 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også!

Har du en husvegg, eller bor du slik til kan du stikke ut i skogen og henge opp en kasse der, er det morsomt å følge med på om du får besøk. Fuglekvitter er noe de fleste lengter etter nå før snøen smelter.

Trenger et sted å bo

Spurvefuglene er den største av alle fugleordener, og omfatter rundt halvparten av alle kjente fugler, blant annet lerker, svaler, meiser, kråkefugler, fossekall, troster, fluesnappere, erler, sidensvans, stær og finker. Mange av disse vil vi se i løpet av en vår- og sommersesong.

- Gamle, hule trær har blitt en sjeldenhet i naturen, og det er hard konkurranse om å finne ledige hakkespetthull, sier seniorrådgiver Anders Kirkhus i Sintef.

Ved å sette opp fuglekasser kan flere fugler finne en egnet bolig, og er du vanligvis plaget av insekter og mygg, så tenk på at nettopp disse bevingede krypene er snadder for småfuglene. Et kjøttmeiskull blir for eksempel matet rundt 10 000 ganger mens ungene er i redet, og det utgjør blant annet masse mygg!

Område og tomtevalg

- En variert vegetasjon tiltrekker mange fuglearter. Trær, hekker og busker byr på en rikholdig meny av insektretter både for stær og meis, men vegetasjon gir også le, skjul og skygge for småfuglene, sier Kirkhus.

Fuglekassen blir ubehagelig varm hvis den står i sola hele dagen. Derfor bør man unngå å plassere fuglekassen på en sydvendt vegg. Pass også på at det ikke kan komme Her har leieboerne direkte tilgang til restauranten. Foto: Kari Gjertrud DølgaardHer har leieboerne direkte tilgang til restauranten. Foto: Kari Gjertrud Dølgaard slagregn inn i hullet på fuglekassen. Det kan muligens et ordentlig takutstikk ordne opp i.

- Tomt i trær er bra, men den må være uten greiner som leder til kassa, slik at man unngår lurende farer som katter, ekorn og rovfugl, presiserer seniorrådgiveren.

Avstand til nabokasse

I tett blandingsskog med mye insektliv kan kassene stå med 10 til 20 meters avstand, i glissen barskog bør avstanden være fra 50 til 100 meter. I en hage kan man godt plassere ulike kasser med 10 til 15 meters avstand. Stærkasser er et unntak, for stæren er glad i selskap og kan godt bo sammen med andre stærfamilier.

Hvordan bygger man fuglekassa?

Den informasjonen har Sintef innlemmet i sin Byggforskserie i en utrolig morsom anvisning de har kalt «Boliger for pendlende fjærkre» skrevet av tidligere seniorrådgiver i Sintef, Tone Gengenbach.   

Anvisningen forteller deg i detalj hvor store fuglekassene og «inngangshullet» skal være for de forskjellige leieboerne, og viser deg skisser av byggeprosessen. Husk at du ikke skal ha noen sittepinne foran kassen, det kan bli dødens venteværelse for småfuglene i form av en katt, et ekorn eller en rovfugl.

Heng kassen slik at alle lett kan se den, og bygg gjerne inn en glass/plexiglassvegg i fuglekassa, så kan hele familien følge med ved innflytting og svangerskap, og få en god innføring i naturfag samtidig.

kgd@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Reparér hakk og riper med voks

Les mer