Hjemmet mitt: Tilbake til sveitserstilen

Gå til hovedinnhold

Hjemmet mitt: Tilbake til sveitserstilen

Bjørn Runar Sodeland og kona Kaja Foss Sodeland har pusset opp den gamle sveitservillaen i Skien i over 12 år. – Hadde vi hatt råd til full renovering med en gang vi kjøpte, ville vi gjort det. Men da hadde vi aldri fått de gode løsningene vi har nå, sier Bjørn Runar fornøyd.

Da Bjørn Runar og Kaja kjøpte den store, gamle sveitservillaen som på folkemunne ble kalt «Det gule huset» i Skien, ante de ikke hva som lå foran dem av oppussing og jobb. Men at mye måtte gjøres, var klart allerede fra starten av.

Nå er de så godt som i mål, og enige om én ting: Det har vært verdifullt å bo seg til for å finne de beste løsningene. En hastig renovering på kjøpstidspunktet ville ikke gitt dem de gode løsningene de har fått ved å bruke tid på prosjektet.

Se før-og-etter-bilder i videoen over! Du finner også flere bilder i bunnen av artikkelen!

Hjemmet mitt

I hvert nummer av Hus & Bolig besøker vi et Huseierne-medlem hjemme eller på hytta. Hva er det som gjør boligen eller hytta til et godt sted å være? Det kan være et rom, et hagehjørne, eiendommens historie eller andre ting. Denne gangen har vi besøkt Bjørn Runar Sodeland, som bor i en gammel sveitservilla med kona Kaja Foss Sodeland og døtrene Thelma, (15) Nelli, (12) Tilie (10) og Linne (3).

Barnevognen rullet nedover

Men hvor begynner man når man i en travel småbarnsfase kjøper et hus der mildt sagt det meste må gjøres?

– Noe av det mest påfallende var at gulvene var utrolig skjeve. Vi kunne stå inne med barnevogna, sende den oppover i stua og stå der og vente til den rullet ned igjen til oss. Da vi skulle få opp gardiner, måtte vi måle flere steder for å få riktig lengde, det var 10 centimeter avvik fra høyeste til laveste punkt, humrer Bjørn Runar.

Avretting av gulv og etterisolering mot kjelleren var noe av det første som måtte til. I tillegg til tetting av det store hullet i gulvet der det i dag er spisestue.

– Det var rett og slett et stort hull i gulvet i det rommet som den gangen var et slags grovkjøkken. Hullet vet jeg ikke hvorfor var der – det så ut som et uhell med stikksaga på hobbyverkstedet. Uansett – det var jo fullstendig ødelagt og måtte bygges opp på nytt, sier Bjørn Runar.

Måtte etterisolere og skifte kledning

Den staselige sveitservillaen fra 1890 hadde fått hard medfart, blant annet etter en slags oppussing en gang på 1950–60-tallet der boligen fikk husmorvinduer, linoleumsgulv og tømmermannskledning banket inn oppå den opprinnelige sveitserfasaden.

– Vi kjente ganske raskt etter at vi flyttet inn at huset var veldig kaldt. Vi fikk inn en varmepumpe, men det holdt ikke i lengden. Vi innså omsider at vi måtte gå grundigere til verks. Så vi fjernet alt av gammel kledning, blåste inn isolasjon og satte opp ny vindsperre og deretter ny kledning utvendig, forteller Bjørn Runar.

I tillegg måtte vinduene skiftes. Både for å få et hus som kunne holde bedre på varmen, men også for å få mer av den gamle sveitserstilen tilbake. De nye vinduene er bestilt på spesialmål og tilpasset husets opprinnelige stil.

Rosa kjøkken

Innvendig var det mange kvadratmeter linoleum som måtte vekk. I tillegg endret familien fullstendig på romløsningen både i første og andre etasje.

Med fire barn og to voksne i husstanden var det i grunnen aldri et alternativ å beholde det lille kjøkkenet som var i boligen da de kjøpte.

– Det opprinnelige kjøkkenet var altfor lite. Men vi lurte lenge på hvordan vi skulle løse det. Til slutt kom vi til veldig flinke folk hos Designa, som blant annet foreslo den lange kjøkkenbenken ved vinduene ut mot hagen. Den går gjennom både det gamle kjøkkenet og ut i det som var grovkjøkkenet – og den er vi utrolig fornøyd med! Her kan vi stå på rekke og rad og gjøre klar pizzaene til lørdagskvelden, sier Sodeland.

Han legger til at han aldri hadde sett for seg å ende opp med et rosa kjøkken.
– Men der var jeg definitivt i mindretall mot alle jentene her i huset, humrer han, og legger til at han i dag er svært fornøyd med den spreke fargen.

Bygde ut

Mens jentene fint kunne dele soverom som små, oppsto behovet for ett soverom til hver etter hvert som de vokste til. Dessuten sto et ordentlig velfungerende vaskerom høyt på ønskelisten.

En tanke om å bygge på, meldte seg, men hvordan kunne det gjøres på en fin måte, nå når de endelig var i ferd med å finne tilbake til husets opprinnelige stil?

– Naboen er arkitekt, og det passet jo veldig fint! Han hjalp oss med å finne en kjempegod løsning, som ivaretar husets særpreg. Med bare et ganske lite påbygg har vi fått større entré, vi har fått et tipp-topp vaskerom, og vi har fått de kvadratmeterne vi trengte så alle barna nå har egne soverom med fin størrelse i andre etasje, sier Sodeland.

Villa Villekulla

Utvendig er huset tilbake til den opprinnelige fargen: Gult.

– En stund så det helt ut som Villa Villekulla her; vi prøvde oss frem med flere farger som vi likte, fikk et lappeteppe av fargeprøver på veggen. Vi endte opp med en gulfarge på veggene og en grågrønn på vinduene vi nå er veldig fornøyd med. Det morsomme er at vi får kommentarer, særlig fra eldre som har bodd her en stund, om at det er flott å få «Det gule huset» tilbake – det er veldig hyggelig å høre, sier Sodeland.

I 2021 ble boligen nominert til bevaringsprisen i Skien kommune.
– Utrolig hyggelig! Da vi kjøpte boligen hadde vi ikke så mye tanker om sveitserstilen og at vi nødvendigvis skulle tilbakeføre huset til den stilen, men interessen har vokst frem underveis. Da er det hyggelig at andre synes det man gjør ser bra ut, smiler Sodeland.

Spisestue mot kjøkken.

Spisestue.

Gjesterom.

Barnerom.

Kjøkken med plass til mange!

Soverom

Det gule huset.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Reparér hakk og riper med voks

Les mer