Det er noe spesielt med festhøytid og vakkert dekkede bord. Sølvtøyet gjør det hele ekstra pyntet, men tanken på å bruke mange timer med sølvpuss og fille, og sitte igjen med svarte fingre og søl er ikke fristende. Da er den gode nyheten at det slettes ikke er nødvendig!

Latterlig enkelt

Gå inn i matskapet og finn frem vanlig, finmalt bordsalt. Hent frem en rull med aluminiumsfolie, balje, et dypt stekefat eller en bolle. Hvis du har en kjele av aluminium som er stor nok trenger du bare salt og kokende vann.

Dekk bunnen av en beholder med aluminiumsfolieDekk bunnen av en beholder med aluminiumsfolie

Kok opp tilstrekkelig med vann. Hell en god dose salt i en bolle og hell det kokende vannet over saltet slik at det løser seg opp. Dekk bunnen av den beholderen du har valgt med aluminiumsfolie, og legg sølvtøyet oppå. Sørg for at det ikke blir mer sølvtøy enn at det dekker bunnen. Tøm så det kokende varme saltvannet over bestikket som umiddelbart reagerer.

 Rør ut en god slump med salt i kokende vannRør ut en god slump med salt i kokende vann

Planlegg flere omganger hvis du har mye sølvtøy, men sørg for at du kan etterfylle med mere kokende vann. Effekten avtar med vann som blir lunkent.

Noen forholdsregler

Bestikket må være helt dekket av vann, så du må beregne godt. Og sørg også for at beholderen du har valgt ut er dyp nok til bestikket. Det kan være lurt å sortere spisebestikk og serveringsbestikk hver for seg. Spesielt øser og sauseskjeer kan være ganske høye.

Legg sølvtøyet på folien, hell over det kokende saltvannetLegg sølvtøyet på folien, hell over det kokende saltvannet. Det må dekke alt bestikk. På bildet ser man at serveringsskjeen ikke er dekket slik at en stripe forblir svart. Da den ble snudd ordnet det seg.

For å være på den sikre siden og for å slippe å skålde deg på det kokende vannet, er det lurt å bruke gummihansker. Bruk så ei pølseklype til å plukke opp bestikket fra beholderen når det er blankt, og ha det i såpevann slik at du skyller bort saltvannet som ellers vil sette flekker.

Bruk ei pølseklype for å plukke ut det rene sølvtøyet.Bruk ei pølseklype for å plukke ut det rene sølvtøyet.

Ikke til oksydert sølv

Hvis du har bestikk som skal være oksydert for å fremheve mønsteret i bestikket, er ikke denne metoden for deg. Det samme gjelder for mange bunadssmykker.

Hva skjer egentlig?

Det er ikke noe hokus pokus. Sølvet som er blitt brunt og svart har reagert over tid med svovelforbindelser i luft og mat og dannet svart (brun) sølvsulfid. Sølv som kommer i kontakt med aluminium snur denne prosessen. Vannet og saltet danner en ledende elektrisk krets med aluminiumen og fjerner stoffer som går i oppløsning.

Sølvtøyet fremstår igjen i all sin prakt.Sølvtøyet fremstår igjen i all sin prakt.

Vaske sølvtøy

Tror du at sølvtøyet må vaskes for hånd? Med mindre sølvtøyet ditt er veldig gammelt og knivene har pålimt skaft, så er ikke det nødvendig. Helstøpte skjeer og gafler kan gå rett i oppvaskmaskinen. Sørg bare for å holde av en egen plass til sølvet i kurven til bestikk og hold det adskilt fra stål, så går det fint.

Oppbevare

Nå som sølvtøyet er fint og blankt, er det synd å la det bli like stygt og brunt igjen. Hvis du pakker det vekk i syrefrie plastposer, så holder det seg godt til neste gang du vil pynte bordet litt ekstra. Dersom det likevel blir liggende og blir brunt på nytt så vet du hvor raskt det kan fikses.