Reparér hakk og riper med voks

Gå til hovedinnhold

Reparér hakk og riper med voks

Av og til skjer det som ikke skal skje: Man mister noe ned på en bordplate eller på gulvet, og resultatet er et stygt og irriterende hakk. Men fortvil ikke. Små merker kan repareres.

Skal man få bort stygge hakk og merker er det vanlig å tenke at man må slipe. Men man sliper ikke hele gulvet selv om man har tråkket ned en stein eller mistet en hammer som har satt spor. Heldigvis finnes det enklere måter å reparere på.

Varmt vann

Ubehandlet tre kan ofte repareres med varmt vann og damp. Legg en våt, varm klut over hakket eller fordypningen. Stryk over med et strykejern. Hell eventuelt litt kokende vann ned i såret. Trefibrene vil da reise seg, men metoden fungerer dessverre ikke på veldig store hakk.

Er treet lakkert eller behandlet på annen måte, vil du kunne gjøre mer skade enn gagn, da overflatebehandling sjelden tåler vann og varme.

Voks

Små sprekker og riper på behandlede overflater repareres enklest med reparasjonsvoks. Slik voks fås i mange farger, som for eksemepel hvit, eik, mahogni og kirsebær, og kan brukes på tre, parkett, laminat og vinyl. Farger kan som regel blandes, men treffer du ikke akkurat er rådet å velge en nyanse som er litt mørkere enn treverket.

Liberon reparasjonsvoks, Edding voks for møbelreparasjoner og Furniture Touch-up Marker er eksempel på myk voks. Den varmes opp med fingrene eller av friksjon når den presses inn i treverket. Myk voks velges hvis overflaten ikke skal utsettes for stor påkjenning, for eksempel hvis du vil dekke spikerhull i listverk, markspiste overflater og sprekker rundt kvister.

Til litt større riper og hakk vil det lønne seg å bruke en hardere voks. Den tåler også mer og egner seg derfor på kjøkkeninnredning, møbler, trapper og gulv. Også fliser kan repareres med voks. Eksempler på produkter er Pergo reparasjonsvoks, Würt reparasjonsvoks for tre og Kährs repair kit. Voksen i disse reparasjonssettene må påføres med varme. Batteridrevet smeltekniv følger som regel med i reparasjonssettene.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler