Smarte tips: Slik får du god belysning i høstmørket

Gå til hovedinnhold

Smarte tips: Slik får du god belysning i høstmørket

Det går mot mørkere tider, og godt lys inne blir desto viktigere. Vi har samlet noen tips til deg som kanskje trenger litt bedre lys hjemme.

Taklamper, glasskjerm

Riktig belysning i hjemmet kan være utfordrende i et land som Norge, der forskjellene ute er så store: Vi har en sommer som aldri mørkner, og en vinter som knapt byr på dagslys. I tillegg kommer det at vi alle har ulikt behov for belysning: Barn trenger lite lys. Foreldrene deres dobbelt så mye, og besteforeldre fire ganger så mye. Hvordan skal man vite hva som er riktig og godt lys?


Nok lys til alle

For å begynne med det siste: Dersom det er ulike belysningsbehov i familien, bør den som trenger mest lys «vinne», anbefaler Ingeborg Nordahl-Pedersen, salgsleder på Christiania Belysning på CC Vest i Oslo. Det som fungerer for den som trenger mye lys, fungerer høyst sannsynlig også godt for de som ikke kjenner på dette behovet.

- Men tilpass gjerne med dimmere, slik at lyet kan reguleres, anbefaler hun.

Bli medlem i Huseierne og fyll ut vår digitale samboerkontrakt gratis. 


Frem med vinterlyset 

Sesongvariasjonene her til lands betyr i mange tilfeller at man med fordel kan rydde frem litt vinterlys fra boden for eksempel samtidig med at man rydder vekk hagemøblene. Særlig hvis man har en bolig med mange, store vinduer.

- Mange tenker ikke på at store vinduer, som gir masse lysinnslipp om sommeren, blir til helt mørke flater vinterstid. Det gjør behovet for lys større, sier Nordahl-Pedersen. Hun anbefaler de med store vinduer for eksempel å plassere pendellamper i vinduene vinterstid. Dette kan også skjerme litt for innsyn.


Behov versus design

For øvrig anbefaler hun folk alltid å tenke gjennom behov før de handler belysningsprodukter. En typisk feil mange av oss gjør, er nemlig at vi faller for designen på lampen, men så får vi den kanskje ikke til å passe inn der vi hadde tenkt, fordi vi ikke har tenkt over funksjonaliteten.

- Dersom noe går galt, handler det gjerne om at man har brukt feil lampe på feil plass, sier Nordahl-Pedersen.

I butikken gir de omfattende kundeveiledning for så langt som mulig å unngå at dette skjer. De har også en ekstern rådgiver de gjerne anbefaler til kunder som er usikre på hvordan de best mulig kan belyse hjemmet.

- Dette skjer i takt med den generelle profesjonaliseringen i samfunnet. Jeg tror flere med fordel kunne benyttet seg av profesjonell rådgivning som gir et godt resultat på første forsøk, fremfor å prøve og feile slik mange gjør, sier Nordahl-Pedersen.


7 gode råd

Uansett om du vil gjøre det selv eller sette bort jobben, er det lurt å sette seg litt inn i hva god belysning dreier seg om. Hus & Bolig har samlet 7 gode råd som kan hjelpe deg på veien:

1 Bruk skjerm til å styre lyset

Velg lamper med skjerm dersom behovet er mer lys et spesielt sted. Skjermen styrer lyset, og gjør at det ikke «forsvinner» ut i rommet.

Skjermløse lamper er moderne, men de er dårlige lyskilder. Slike lamper er best der du først og fremst ønsker et dekorativt element, ikke der du trenger godt lys.

2 Forstå lumen og Kelvin

Tidligere kunne man bruke watt for å forstå omtrent hvor mye lys en lyskilde ga. Alle visste at en 25-wattpære ga mindre lys enn en 60-wattpære, selv om watt egentlig bare sier noe om energiforbruket. Med dagens energieffektive pærer kan man ikke sette likhetstegn mellom watt og lysmengde.

Lumen (Lm) måler lyset fra pærer som skinner i alle retninger. Jo mer lys, desto høyere lumentall. Ved å multiplisere antall watt med 10, får du det omtrentlige lumentallet. Hvis du for eksempel skal skifte ut en gammel 60 W lyspære, kan du se etter en pære med om lag 600 lumen.

Kelvin angir hvor varmt lyset er. Kelvin forkortes som oftest til «K». Jo høyere kelvin, jo kaldere er lyset. En «vanlig» glødepære gir ca. 2 700 kelvin. Slikt lys passer der du vil ha det lunt, for eksempel i stua og på soverommet. Høyere kelvin kan passe der du trenger godt arbeidslys, som for eksempel i bod eller garasje.

3 Sørg for godt arbeidslys

Husk å belyse viktige arbeidsområder i hjemmet, som for eksempel kjøkkenbenken, lesekrok og hjemmekontorpult med ekstra lyskilder i tillegg til det generelle lyset i rommet.

På teateret belyser man det man vil ha frem, og slik kan man også tenke hjemme. Dersom du har et fint bilde, en vase du liker spesielt godt eller en gammel kiste du er glad i – rett lyset, for eksempel spotter eller stålamper, mot dette.

4 Unngå flimmer med rett dimmer

Mange har opplevd at led-pærer flimrer. Problemet er da gjerne at dimmeren er feiljustert eller av feil type. Det kan også være at kvaliteten på dimmeren er for dårlig. Bytt dimmer, eller få den justert av elektriker.

5 Bruk bevegelsessensor

Mange taklamper og vegglamper leveres med bevegelsessensor: De skrur seg på når de merker bevegelse i rommet, og slukner en stund etter at bevegelsen har opphørt. Dette brukes mye i kontorlokaler, men kan også være hensiktsmessig i enkelte rom hjemme, som for eksempel i kjellere og boder.

6 Bruk downlights for generell belysning

Innebygde downlights i taket gir god generell belysning i et rom. Sørg for å få montert downlightsene riktig, spesielt når de festes i himling mot kald sone, slik at ikke varm, fuktig luft slipper igjennom til den kalde sonen og skaper risiko for råte.

 

7 Skap stemning med dekorlys

Levende lys forurenser innemiljøet, og i mange tilfeller, for eksempel når det er barn til stede, vil man kanskje ikke ha åpne flammer. Nå finnes det mange fine, elektriske lys som skaper stemning både til hverdags og fest og som kan erstatte levende lys: Alt fra kubbelys og telys til kvister med lys, kranser, lyslenker, skulpturer og så videre.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Dette er de viktigste seierne for Huseierne i 2024

Les mer
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer