Julen: En blomstrende høytid

Gå til hovedinnhold

Julen: En blomstrende høytid

I løpet av noen hektiske førjulsuker kommer vi til å kjøpe ca. 10 millioner juleblomster her til lands.

Visste du at julen ikke bare er julelysenes, pepperkakenes og grantrærnes høytid, men også blomstenes? Til jul kjøper vi blomster som aldri ellers i året. I løpet av de neste ukene skal rundt ti millioner blomster finne veien inn i norske hjem.

Medlemmer i Huseierne får inntil 40% rabatt på byggevarer. 

Populær julestjerne

Den planten vi kjøper aller mest av er – ikke overraskende – julestjernen, som har vært en særdeles populær juleplante her i landet siden 1960-tallet. De aller fleste julestjerner som selges her, er produsert i Norge fra stiklinger som importeres fra land som Etiopia og Kenya.

I naturlig form er julestjernen faktisk et buskete tre på opptil fem meters høyde, og i Mexico finnes den i vill tilstand.

Den moderne dyrkingen av julestjerna begynte i California ved starten på det forrige århundre. Da vokste den som busker, og man klippet av toppen for å lage buketter.

Amaryllis

Amaryllis. Foto: www.obp.no

På andre og tredje plass på listen over populære juleblomster finner vi henholdsvis asalea og amaryllis. Asalea kommer i farger fra hvitt til rosa og rødt, tofarget, enkle og fylte blomster, og de siste årene er også rent lilla sorter kommet i handelen. Amaryllis har også fargevariasjoner fra hvitt til rosa og gylne farger, men det er særlig den dyp røde mange forbinder med jul.

Godt stell 

Vil du ha blomster som varer lenge, bør du stelle godt med dem. Få dem pakket inn i butikken før du går ut i kulden, de tåler ikke frost. Romtemperatur fungerer fint for de fleste, men alle vil gjerne ha det noe kjøligere nattestid.

Juleglede og alpefiol vil gjerne ha det litt kjølig døgnet rundt. Alle trenger jevn vanning med opptørking innimellom, unntatt Asalea, som ikke må tørke ut. Setter du blomstene lyst i et vindu, vil de få sterkere farge.

- Sørg for å sette juleblomstene lyst: I det mørket som ofte er i våre stuer på denne tiden av året er det vanskelig for blomstene å trives, sier gartner og kategoriansvarlig i Hageland Knut Tveit.

Her er en liste over julens topp ti, med den mest populære planten øverst: 

  1. Julestjerne
  2. Asalea
  3. Amaryllis
  4. Svibel (Hyacint)
  5. Ildtopp
  6. Phalaenopsis orkidè
  7. Alpefiol (Cyclamen)
  8. Saintpaulia
  9. Julebegonia/juleglede
  10. Julekaktus

raa@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Kraftig økning i kommunale avgifter

Les mer