Har gjort potteplanter super-trendy

Gå til hovedinnhold

Har gjort potteplanter super-trendy

Allerede før lanseringsfesten var boka hans om potteplanter utsolgt fra forlaget. Anders Røyneberg har vært med på å gjøre potteplanter trendy som aldri før. Inspirert? Her får du Røynebergs tips til et grønnere hjem.

Anders Røyneberg, Plantelykke
Anders Røyneberg

Røyneberg vil ikke selv ta æren for publikums store interesse.

- Nei, jeg tror det er en del av det grønne skiftet. Folk er blitt mer opptatt av planter og natur og vi ønsker å leve tettere på naturen. Det å leve med inneplanter tror jeg er en del av dette bildet, sier Røyneberg.

Populær på sosiale medier

Røynebergs leilighet er fullt av grønt liv. (Foto fra boka.)

Anders Røyneberg er mannen bak den populære instagramprofilen @arcticgardener, som har 45 000 følgere over hele verden. Her viser han bilder fra leiligheten i Oslo, hvor han for tiden har godt over hundre potteplanter. Nå har han også kommet med boken «Plantelykke» - som nærmest ble revet vekk, allerede før lanseringen.

- Ja, forlaget er utsolgt, men det trykkes nye. Det er jo mange som følger meg på sosiale medier som ville ha boka, men at det skulle gå så bra, kunne jeg ikke drømme om, sier Røyneberg. Han er utdannet både agronom, psykiatrisk sykepleier og sexolog og jobber som terapeut og foredragsholder.

Tar naturen med inn

- Jeg har alltid interessert meg for planter, og er vokst opp med et nært forhold til naturen, først på Jæren og deretter i Råde i Østfold, i typisk bondelandskap. I stedet for å vende tilbake til naturen ved å flytte ut av storbyen, har jeg tatt den med meg inn, sier Røyneberg.

Han har forskningen på sin side når han påpeker at grønne miljøer gir mindre stress, bedre luft og generelt mer velvære hos folk flest.

- Jeg er interessert i den terapeutiske delen av å holde på med, og omgi seg med planter. Det sies at en av de lengstlevende yrkesgruppene er gartnere, og det tror jeg det er noe i. For min del gir det i hvert fall ro og fokus etter en arbeidsdag som terapeut å koble helt av og konsentrere meg om det som vokser og lever, sier Røyneberg.

Velg rett

Han har to gode råd til deg som gjerne skulle hatt bedre håndlag med planter: For det første gjelder det å velge rett plante. For det andre, må de ha nok lys.

Med planter i alle høyder blir interiøret levende og spennende. (Foto fra boka.)

- Noen velger planter som er vanskelige å få til å trives. Dersom du er nybegynner: Velg planter med tjukke grønne blader, de er ofte robuste, de klarer seg med mindre lys, og du kan glemme dem fra tid til annen. Mange planter lider faktisk mer av å bli vannet for mye enn for lite, sier han. 

Plantelys er noe han selv virkelig har fått øynene opp for den siste tiden. Det hjelper plantene gjennom den mørke årstiden her nord.

- Noen mener det er litt juks, men vinteren her i landet er lang og mørk, og jeg synes ikke det skal være noe i veien for å få hjelp fra teknologien slik at plantene trives og har det bra, sier Røyneberg. 

Oppsving

Informasjonsansvarlig Tove Ladstein i Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP) merker godt at særlig grønne potteplanter har fått et oppsving de siste årene.

- Jeg tror det har noe med at stadig flere får øynene opp for den trivselen det gir å omgi seg med planter. Vi blir stadig mer urbane, men reptilhjernen vår vil jo egentlig gjerne fortsatt bo i skogen, sier Ladstein.

Hun forteller at folk tidligere var mer interessert i blomstrende planter, mens nå er det de grønne plantene, og særlig monstera, eller vindusblad, som dominerer.

- Akkurat hvorfor den ble så populær, vet jeg ikke, men den er jo fin, da!

Monstera får de karakteristiske delte bladene dersom den står i godt nok lys. Står den mørkere, får den tette, mørke blader.

Nok lys i begynnelsen

Når du kjøper potteplanter kommer de fra gartneriet der de har hatt optimale forhold. Så gode forhold skal det vanskelig gjøres å gi dem hjemme hos deg, men ett triks er å sette planten i godt lys den første tiden, slik at overgangen fra lyset på gartneriet ikke blir for stor og brå. Det er også lurt å sørge for at planten har en romslig potte. Små, søte planter i små, søte potter trenger jevnere vanning og stell.

- Og så vil jeg råde folk til å kjøpe norskproduserte planter. Jevnt over får du da god plantehelse og gode potter, sier Ladstein.

I mange tilfeller kan du se av strekkoden om planten er norskprodusert: Begynner koden med 7 tyder det på norsk opphav, mens 5 er Danmark og 6 er Sverige. raa@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler