Farger gir oss energi

Gå til hovedinnhold

Farger gir oss energi

Visste du at for mye hvitt kan trigge migrene? Undersøkelser viser at få eller ingen farger er uheldig, og at det over tid kan være skadelig. Farger er rett og slett positivt for kroppen.

Farger er positivt for kroppen

I den mørke årstiden kan sterke farger gjøre oss ekstra godt. Det mener forfatter og fargeekspert Dagny Thurmann-Moe. Hun har skrevet boken Farger til folket.

- Veldig mange velger å male husene sine grå. Og i lang tid har vi hatt en hvit interiørtrend. Vegger, gulv, tak, møbler – alt skulle være hvitt en stund. Hvorfor har det blitt så mange grå hus og hvite interiører?

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også!

- Det er nok mange årsaker til dette, men vi har i mange år fått velmenende, men ikke faglige Vi trenger farger mener fargeekspert Dagny Thurmann-MoeVi trenger farger mener fargeekspert Dagny Thurmann-Moebegrunnede råd, om å velge en såkalt nøytral base, og legge til farger på detaljer. Det som har skjedd er at dette har tatt helt overhånd, og vi har endt opp med sterile, homogene og personlighetsløse hjem som alle ser like ut. Vi kjøper den samme sofaen, de samme veggfargene, den samme parketten og kaster ut alt som minner om et personlig hjem. Det er bare å ta et sveip på finn.no, nesten alle hjemmene ser like ut.  

Varme farger gir energi

- Du mener vi trenger farger. Hvorfor det?

- Farger er egentlig lysbølger, og mennesket reagerer positivt på disse. De kalde fargene - blått, grønt, kalde lilla og rosatoner - har kortere lysbølger, mens de varme fargene - rødt, orange, gult, varme rosa- og lillatoner - har lengre lysbølger. De korte lysbølgene gjør oss gjerne rolige og fokuserte eller konsentrerte, mens de varme gir oss energi og boost. Vi har det rett og slett bedre i omgivelser med litt farge, det er deilig å være i. Hvordan man skal bruke farger er opp til den enkelte. Noen trives godt med masse farger, mens andre liker duse farger. Ingenting er feil, kanskje bortsett fra mangelen på farger, det har forskning vist at har uheldig påvirkning på oss, både når det gjelder humør og helse. Vi er rett og slett ikke skapt til å leve i hvite eller grå bokser.

- Hva gjør farger med oss som personer i den mørke årstiden?

- Grunnen til at mange føler tungsinn i vintermånedene er nettopp fordi lyset og fargene forsvinner fra omgivelsene våre. Det å tilføre mer og sterkere farger i nettopp denne perioden kan gjøre oss Maleri fra Tanja Dyrøs @gladefarger på InstagramMaleri fra Tanja Dyrøs @gladefarger på Instagramgodt. Og det gjelder både klærne vi har på oss, interiørene vi lever i, men også fasadene. Så skal du male huset ditt, tenk på at det kan gi deg en skikkelig sunn og positiv boost i vinterhalvåret hvis du maler det i en klassisk rød- eller gultone, for eksempel oker.

- Det er vanskelig å gjøre noe med utendørsfasader akkurat nå, men har du noen tips til hva folk kan gjøre inne på denne tiden av året?

- Ja, det er jo det. Vi får heller være bevisste neste gang huset skal males! Men noe så enkelt som en rød genser kan få deg til å føle deg bedre. Tenk også på fargene du har hjemme, og vær bevisst på å sanse omgivelsene dine. Gjør interiøret ditt deg glad og rolig? Gir fargene du omgir deg med det du trenger? Det kan virke overambisiøst å male veggene hjemme, men husk at disse skal fungere gjennom hele året, og vi er mer inne i mørketiden. En dus farge i en nyanse du liker kan ha god effekt! Ellers betyr også de små tingene noe, som grønne planter, snittblomster på bordet, pledd og puter - og det er de varme fargene som gir oss mest akkurat nå, så tenk nyanser av gult, rødt og orange, varme nyanser av rosa og grønt.

@gladefarger

En som ikke er redd for å bruke mange og sterke farger, er Tanja Dyrø. På Instagram har hun profilen @gladefarger. «Elsker glade farger og livets små gleder» skriver hun om seg selv. Og her legger hun ut bilder fra hjemmet sitt, fra hagen og andre fargerike opplevelser.

- Jeg har alltid vært glad i farger, selv om det ikke alltid har vært så fargerikt her hjemme som nå, En gulmalt pidestall fra @gladefargerEn gulmalt pidestall fra @gladefargerforteller trebarnsmoren på Hellerud i Oslo. Hun er utdannet interiørkonsulent, men jobber ikke med interiør og farger til daglig. Selv om hun trives godt med jobben i et legemiddelfirma, er det gøy å leke med farger på fritiden. Utenfor rekkehusleiligheten pynter turkise hagemøbler opp en høsttung oktoberettermiddag. Og i hagen står et lekehus litt utenom det vanlige: Det er malt i sterke, klare farger; blåturkis og sterk lilla sammen med hvitt.

- Det var vanskelig å finne oljemaling til utebruk i de nyansene jeg ønsket meg, forteller hun. – Gult måtte jeg gi helt opp. Selgeren trodde ikke fargene ville holde, men lekehuset ble malt i 2010, og det er nesten like fint.

Huset har vært flittig brukt av sønnen Emil, nå 16, de to døtrene i familien, Albertine på 13 og Frida Marie på 8. Nå er det helst yngstemann og venninnene som leker der.

@gladefarger er en offentlig profil, forteller Tanja Dyrø. Her deler hun bilder og får respons på det hun legger ut. Og hun blir inspirert av de hun følger. Det synes hun er en veldig artig hobby. Bilder av barna legger hun bare på sin private konto.

Egen stil – lite trendy

Inne er det vel så fargerikt og frekt som ute. Veggene i stuen er lyse, men møblene er uvanlig friske. Et turkis rundt bord står sammen med et litt mindre i knall gult. En stripete puff står ved siden av. På Friske drømmer fra @gladefargerFriske drømmer fra @gladefarger bordet står potter og lysestaker i ulike grønne og lilla nyanser. En gul bokhylle ett sted, et grønt bord med planter på et annet. 

- Jeg er svak for gamle møbler med mye historie. Særlig bord med bein som buler. Det meste har jeg fått tak i brukt. Og så bruker jeg litt tid på å finne de riktige fargene og nyansene, forteller hun. Her er det lite som er dust og ton-i-ton. De som bare vil ha grått og hvitt går glipp av veldig mye, tenker hun.

Når Tanja Dyrø får ånden over seg, forvandles stua til malerverksted. Inne går det i vannbaserte farger. Er det store flater som skal males, foretrekker hun rull. Fordelen med å handle på Panduro, er at man får små spraybokser med maling som kan brukes på lysestaker, potter og andre småting. Da blir det lite rester. ngs@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Kraftig økning i kommunale avgifter

Les mer