Smart og effektiv oppbevaring

Gå til hovedinnhold

Smart og effektiv oppbevaring

Mangler du oppbevaringsplass? Enkelte tar badekaret, dusjen og vaskemaskinen til hjelp. Les tipsene til smartere oppbevaring her.

Har du noen gang brukt hvitevarene i huset til oppbevaringsplass? En undersøkelse utført i alle de nordiske landene for garderobeprodusenten Elfa viser at Norge er det nordiske landet der flest bruker hvitevarer til oppbevaring. 14 prosent sier de bruker vaskemaskinen eller tørketrommelen, mens 38 prosent bruker kjøleskap eller fryser. Nå skal tallene tas med en stor klype salt, for hva som oppbevares hvor, sier undersøkelsen ingenting om, og mange kan ha svart ja på oppbevaring i fryser, for der ligger det jo mat. På den annen side er tallene for oppbevaring i hvitevarene lavere i de andre nordiske landene. 

 

Viktig oppbevaring

Uansett – oppbevaringsplass er viktig for oss nordmenn, og svært mange av oss synes vi har for lite av det. Nesten 20 prosent av nordmennene i undersøkelsen kunne tenke seg å bytte bosted på grunn av dårlige oppbevaringsløsninger, og over 60 prosent sier at oppbevaring er viktig når de velger bolig. Dette er høyt i forhold til de andre nordiske landene, der oppbevaringsplass synes å være mindre viktig for folk.

Store boliger – samme problem

Det er ikke nødvendigvis noen sammenheng mellom størrelsen på boligen og følelsen av å ha god oppbevaringsplass. Også de med boareal på over 150 kvadratmeter føler at de ikke har plass til alle tingene sine. Og hele 40 prosent av oss lagrer rotet vårt og skattene våre utenfor hjemmet.

Ryddebølge

Rydding er i vinden, og med tv-programmer og bøker om rydding har mange virkelig på agendaen å få orden i hjemmet.

- Vi merker godt at oppbevaring som kategori har gått fra å være sekundært i folks prioriteringer til å bli brennhett, slik det er nå. Oppbevaring har tradisjonelt hatt fokus på det praktiske, at det skal være billig og ha plass til tingene våre. Men - de siste årene har vi fått øynene opp for verdien i smarte og fleksible oppbevaringsløsninger som skreddersys til rommet, men også til behovene og hverdagen til de som bor der. Vi vil ha mindre leting og mer tid med familien. Vi vil ha det rent, luftig, funksjonelt og ikke samle opp for mye skrot vi ikke bruker eller trenger, sier markedskoordinator Hilde Børresen Istre i Elfa.

 Les også: 9 ryddetips for den rotete

Sliter du med oppbevaringsmulighetene hjemme? Her er noen tips:  

1 Let etter luftrom

Har du områder i boligen som bare er tomme – for eksempel under sengen? Med høye rullekasser under sengen kan du få verdifull oppbevaringsplass. Det er lurt å velge kasser som enkelt kan flyttes så du kommer til med støvsugeren. Se også etter uutnyttede hjørner i boligen, og de siste centimeterne mellom hyller eller skap og tak. Kanskje du kan bygge på skapene dine i høyden? Med skap som går helt opp til taket slipper du også unna en støvsamlende flate. 

2 Bruk vakuumposer

Tepper, puter og sesongklær tar mindre plass om de pakkes i vakuumposer.

3 Bruk kurver og bokser

Har du veldig dype hyller blir det fort rotete og vanskelig å holde oversikten. Bruk kurver og bokser, og velg gjerne bokser i klarplast – da kan du enkelt se innholdet i dem.

4 Plassbygg hyller og skap

Plassbygde møbler vil kunne utnytte plassen i din bolig maksimalt.

5 Bruk rommet under trappa

Under trappen kan du oppbevare sko, støvler, vesker, sekker og annet som ikke brukes daglig. 

6 Utnytt innsiden av dører

På badet kan en knaggrekke som hektes over døren gi den lille ekstraoppbevaringen du trenger til håndklær, pysjamaser eller lignende. Inni skapdører kan du hekte kroker til alt fra smykker og hårstrikker til kjøkkenredskaper eller verktøy. 

7 Kjøp mulitfunksjonelle møbler

Mange møbler kan ha rom for oppbevaring: Salongbord, puffer, slagbenker, avlastningsbord med hyller og så videre. Tenk oppbevaringsmuligheter når du handler nye møbler. 

8 Sjekk garderobeinnredningen

Har du et «problemområde» - for eksempel alle skoene som hoper seg opp over alt? Kanskje kan problemet løses ved å tilpasse garderobeinnmaten bedre. Hva med for eksempel å bytte ut noen trådkurver til fordel for flere skohyller?

9 Rensk opp

Sist, men ikke minst: Om du har færre ting, trenger du mindre oppbevaringsplass. Gjør det til en vane å gå igjennom problemområdene jevnlig. Har du pyntegjenstander du aldri bruker, klær som har blitt for små og er på vei til å bli umoderne, eller duker du kan bruke bare du finner ut hvordan du skal få fjernet flekkene? Vurder nøye hva som skal få ta opp plass i hjemmet ditt og hva du kan gi fra deg. raa@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler