Ryddetips for den rotete

Gå til hovedinnhold

Ryddetips for den rotete

Bli med på ryddebølgen.

RYDDEHJELP PÅ NETT: Line Marie Skaget og Eva Isachsen står bak nettsiden Slankditthjem.no

Den har solgt over fire millioner eksemplarer på verdensbasis, og i Norge nærmere 17 000: Japanske Marie Kondos bok «Magisk opprydding». Gjennom 200 sider tar Kondo oss med på en reise gjennom alle rotete menneskers problemområder; klær, bøker, ting med affeksjonsverdi, dokumenter, bilder og så videre – og viser hvordan vi best mulig kan få has på haugene som har det med å hope seg opp hjemme.

Løftene om hvordan det vil endre livet å følge hennes rydderåd er ikke snaue: «Få mer selvtillit og suksess, få energi og motivasjon til å skape det livet du ønsker deg» lyder reklamen bakpå boka.

– Boka handler ikke bare om fysisk opprydding, men også den mentale oppryddingen som kommer av en slik prosess, sier forlagssjef Øyvind Hagen i Bazar.

Han mener boka har truffet et stort behov hos veldig mange, og at det derfor er naturlig at den har ligget på bestselgerlistene i en rekke land:

– Vi drukner i ting, og vet ikke hvordan vi skal rydde; vi bare flytter tingene herfra til dit og finner frem nye kasser og lar det hope seg opp. Marie Kondo har presenterer en effektiv metode for å bli kvitt ting, og for å holde det ryddig. Jeg tror hun dekker et enormt behov hos oss lesere, sier Hagen.

 Rot gir ofte overforbruk. Beste tips hvis du vil rydde, er å kjøpe en rull med søppelsekker – ikke flere hyller eller esker.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også.

Hvordan rydder man egentlig?


Også her i Norge har det de siste årene dukket opp flere ryddeeksperter. Line Marie Skaget og Eva Isachsen, som står bak nettsidene Slankditthjem.no, er to av dem. De tilbyr blant annet en-til-en veiledning, der en av dem kommer hjem til deg, gir personlige råd og tips, samt ryddehjelp i et forhåndsbestemt antall timer. Skaget og Isachsen har merket et tydelig oppsving i publikums interesse det siste året.

– Dette er en trend i tiden: Samtidig som mange av oss drukner i ting, søker stadig flere etter en mer bærekraftig livsstil, og mange ønsker å redusere forbruket sitt og avhengigheten av ting, sier interiørarkitekt Eva Isachsen.

Hun forteller at det gjennomgående problemet til folk de møter, er mengden av ting. Eierne har som oftest mistet oversikten fullstendig, og i ryddeprosessene finner de ofte en rekke nye ting blant de gamle – klær med merkelappene på, elektronikk i emballasjen og så videre – ting som har blitt innkjøpt, ubrukt og så glemt i mengden. Beviser på et stort, og helt unødvendig, overforbruk.

– Rot gir ofte overforbruk, fordi vi ikke lenger husker hva vi har, kjøper nytt og får dobbelt opp. Vi ser også at veldig mange er presset på tid. Når de vil starte en storopprydding er det enkleste og kjappeste å dra ut og handle inn enda flere ting; de vil ha flere hyller, bokser og esker. Men det er helt feil ende å begynne i! Å rydde handler om det motsatte av å kjøpe ting. Vi kan til nød strekke oss til å la folk få kjøpe en rull med søppelsekker, sier Isachsen.

 FENG SHUI: Nina Wolther holder kurs. 	Der kan folk bli mer bevisst hva de bruker energien sin på, mener hun.FENG SHUI: Nina Wolther holder kurs. Der kan folk bli mer bevisst hva de bruker energien sin på, mener hun.

Kvitte seg med ting


For mens tidligere generasjoner, som levde langt fra den overfloden vi ser i dag, ryddet ved å sette sine eiendeler på plassen der de hørte hjemme, handler dagens rydding stort sett om å få saker og ting ut; gi til loppemarkeder, sende til Fretex, selge på Finn, gi bort eller kaste. Dette er naturligvis langt vanskeligere enn å flytte ting rundt om i boligen.  

– Mange har veldig store problemer med å kvitte seg med ting. På våre hjemmebesøk kan vi åpne opp et skap og finne for eksempel åtte vannkarafler, flesteparten aldri i bruk; likevel sitter det langt inne for eierne å få unna noen av dem. Derfor har vi blant annet laget en liste med ti spørsmål som til sammen skal gi deg svaret på hovedspørsmålet, nemlig «trenger jeg denne tingen?», sier Isachsen.

Svaret viser seg ofte å være nei. Det er likevel her det store ryddeslaget står: Hva skal vekk, og hva skal man beholde?

 RYDDEHJELP PÅ NETT: Line Marie Skaget og Eva Isachsen står bak nettsiden Slankditthjem.noRYDDEHJELP PÅ NETT: Line Marie Skaget og Eva Isachsen står bak nettsiden Slankditthjem.no

Arvegods


For én ting er hva man trenger – noe helt annet er alt man tar vare på fordi de er bærere av gode minner, eller fordi de betydde mye for mor, far, besteforeldre eller andre i nær familie. Hvordan i alle dager kan man ha hjerte til å kvitte seg med den gyngestolen tippoldefar faktisk bygde? Eller skatollet, der oldefar låste inn sine viktigste papirer? Den rosemalte kisten som sto hos tante Anna i alle år?

Feng shui-ekspert Nina Wolther, som blant annet tilbyr online-kurset «Ryddig hjem» har noen tips til deg som sitter fast med arvegods, familieklenodier eller minner som du verken får til å passe inn, eller får deg til å kaste.

– Når det gjelder ting man har arvet, pleier jeg å be folk spørre barna sine. For det som skjer ved et arveoppgjør etter deg, er antageligvis at de kommer til å kaste halvparten uansett, og da er det ikke noe poeng i at du sitter fast med gamle ting du heller ikke vil ha. Dersom de får velge ut hva de vil ha, og det fortsatt står igjen for eksempel gamle møbler hos deg, tenker jeg at en god løsning er å selge tingene. Fordi det er jo ikke egentlig tingene du er glad i, men de personene de minner deg om. Bruk pengene du får til å kjøpe noe konkret – et smykke, et bilde, eller lignende, og send gode tanker til bestefar eller oldemor hver gang du ser på denne tingen som – i motsetning til arvestykket – faktisk gir deg glede, sier Wolther.

 

Frigjør energi


Wolther mener ytre omgivelser og indre energi henger nøye sammen – og legger i sine kurs stor vekt på samspillet mellom den faktiske ryddeprosessen i boligen, og hva det betyr for den enkelte.

– Enhver reise på tusen mil starter med ett skritt. Gjennom mine kurs blir folk gradvis bevisst på hva de bruker energien sin på. Folk oppdager at når de får orden på hus og hjem, gir det ringvirkninger: De får frigjort energi til å kjenne bedre etter hva de egentlig vil og hvem de egentlig er, sier Wolther.

Hun legger også vekt på at et ryddigere liv vil innebære en gradvis større bevissthet rundt hva man faktisk tar inn i huset.UT MED DET: Hva skal vekk og hva skal jeg beholde?  Trenger jeg denne tingen?UT MED DET: Hva skal vekk og hva skal jeg beholde? Trenger jeg denne tingen?

– Når du kjøper, arver eller får noe og tar det med hjem, er det begrenset med måter tingen kan forsvinne på: Den kan bli utslitt, eller noen kan arve den fra deg, eller du må aktivt ta valget å kaste den, gi den bort eller selge den. Den vil aldri spasere ut av seg selv. Hvis du hele tiden har dette i bakhodet, vil det også bli lettere å ta de rette valgene allerede i butikken, sier Wolther.

 

Ryddig hjem, ryddig hode

At et ryddig hjem og et ryddig hode henger sammen, kan journalist og forfatter Gunn Beate Reinton Rulnes skrive under på. For tolv år siden startet hun som frilanser med hjemmekontor, samtidig som hun ble mamma for første gang og flyttet i nytt hus. Faren for en ekstremt kaotisk tilværelse føltes overhengende for Rulnes, som alltid har vært av den kreative og rotete sorten.

– Jeg mistet rett og slett litt oversikten, og merket at jeg måtte ta noen grep for å få den tilbake. Derfor begynte jeg å skrive lister over alt mulig, og oppdaget at det frigjorde kapasitet slik at jeg faktisk både fikk vært kreativ, og i større grad enn før fikk gjort unna alle andre mulige oppgaver, også, sier Rulnes.

Hun har akkurat gitt ut boka «Listelykke», med tilhørende notatbok, på Cappelen Damm. Boka inneholder helt konkrete tips om hvordan man kan effektivisere, systematisere, holde orden og rydde – det hele ved hjelp av lister som kan føres inn i den medfølgende notatboka.

– I arbeidet har jeg oppdaget at vi er mange som sliter med mer eller mindre de samme tingene i hverdagen. Folk har kontaktet meg og takket meg fordi de ikke lenger føler seg så rare og alene om ting, ler Rulnes, som håper Listelykke-metoden skal bli et nyttig verktøy for andre kreative rotehoder der ute.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer
Sengetøy i mange farger blafrer i vinden

Ikke la vinden herje

Les mer