Få det påskefint hjemme

Gå til hovedinnhold

Få det påskefint hjemme

Gult er fremdeles kult, og vi nordmenn er tro mot tradisjoner. Nå er det ut med det minimalistiske, og inn med levende grønne planter og friske farger.

Snart er påsken her igjen, og det er tid for å friske opp hjemmet med påskeliljer, kvister, påskeegg og kyllinger.

Påskestemningen får du med enkle grep, og det trenger ikke koste mye.

Gå en tur i skogen for å samle kvister, og slå deg løs med eggmaling og pynting sammen med barn og barnebarn når du kommer hjem.

Bli medlem i Huseierne og få fem utgaver av Hus & Bolig med nyttig boligstoff.

Potteplanter

GOD MIKS: For deg som er glad i både farger og pynt, så er det ingenting i veien for å pynte bordet litt ekstra i påsken.GOD MIKS: For deg som er glad i både farger og pynt, så er det ingenting i veien for å pynte bordet litt ekstra i påsken.

Tradisjonen tro slutter vinteren i gult, og det er en grunn til at fire av fem blomster som selges til påske er i akkurat denne fargen. Gult er solens farge, og er kjent for å symbolisere varme, lys og glede.

April er en fin måned for å sette ut planter i potter utenfor huset eller balkongkasser. Praktisk er det også. Kommer det kalde netter med frost, så er det greit å kunne flytte på dem.

Nå når det våres, er det også fint å sette ut løkblomster. De tåler litt kaldere temperaturer.

Stemorsblomst og påskeliljer, vår egen påskeblomst, er fine sammen. Potteroser gjør seg også fint på denne årstiden.

På bordet inne kan du slå deg løs med tulipaner, liljer og fine dekorasjoner. Husfred med pynt er også fint.

Påsken sparker i gang våren

TRAPPEPYNT: Ildtopp og Eføy er fine å ha på trappa, og de tåler noen kuldegrader.TRAPPEPYNT: Ildtopp og Eføy er fine å ha på trappa, og de tåler noen kuldegrader.

I år er påsken sen, og da vrir trenden seg mer mot å være ute, plen og hage, forklarer Hilde Poppe, gartner i Plantasjen.

- Når påsken kommer tidlig, ser man mer påskeliljer og den slags. Men nå kommer sesongplantene for fullt, med blant annet ranunkler som tåler noen minusgrader. Selje, og da særlig gåsungene eller puselabbene, er også populære vårblomster.

Krysantemum og Ildtopp er også populære valg, og lilla er en farge som ofte sniker seg inn i påsken. En annen ting som er veldig trendy nå er grønne planter, både bordplanter og gulvplanter.

- Grønne planter kommer for fullt, og er supertrendy nå. Her er det alt fra lyse- til mørkegrønne planter. De er enkle å plassere, og det å møblere med planter er helt riktig. Vi er på vei bort fra den minimalistiske trenden, nå skal vi ta det levende inn, sier Poppe.

De grønne plantene er også fine å ta med seg ut på terrassen når det blir varmere i været.

- Hold på tradisjonene

ENKELT: Bare noen kvister og et hint av farge kan pynte opp mye for den som ikke er glad i så mye tradisjonell pynt.ENKELT: Bare noen kvister og et hint av farge kan pynte opp mye for den som ikke er glad i så mye tradisjonell pynt.

Gudrun Lægreid, kommunikasjonsrådgiver i Ikea, forteller at de ikke er så opptatt av at påsken nødvendigvis må være gul.

- Vi har påskeliljer, men også tulipaner i alle farger. Vi selger nok mer gule servietter denne tiden enn resten av året, men det finnes mange andre fine farger som også kan forbindes med påske og vår, som grønt.

I Ikea er de opptatt av å ta inn elementer fra naturen, som kvister og greiner. Med litt pynt gjør de seg veldig fint i en vase. Det er ikke alt som må kjøpes nytt.

 - Det aller viktigste med påsken er å bruke tiden sammen med barna. Holde på tradisjonene, og kose seg med maling av egg og andre påskeaktiviteter, sier Lægreid.

Det enkle er ofte det beste

Men alt trenger jo ikke å koste masse penger, og påsken krever heller ikke nye møbler, tekstiler og planter.

Den enkleste pynten lager du jo faktisk selv, og aller helst sammen med barn og barnebarn.

Kvister og grener fra bakhagen kan brukes på ulike måter, og kan pyntes med både påskeegg, fjær, tegninger og diverse.

Du kan male, tatovere, lakke eller tusje på påskeegg. Også her setter bare fantasien en stopper for hva du kan bruke. Perler, glitter, stener, strass. Sett på øyne, nebb og munn. Du kan også surre garn rundt dem, eller bruke det til hår.

 Gamle eggekartonger kan bli fine påskekyllinger, eller du kan gjøre det enkelt å bare bruke papir og farget papp.

Bare fantasien setter begrensninger.

Flasker kan males eller sprayes, og kan også bli dekorativ pynt med litt innsats.

 

Og husk at det i påska også er lov å kose seg med kvikk lunsj, solo og fylte påskeegg.

Påskeeggene lager du selv ved å dele kinderegg forsiktig i to. Fyll de med favorittgodteriet, og lim igjen med litt smeltet sjokolade.

Spennende for både store og små, og du kan pynte de akkurat som du selv ønsker.

 God Påske!

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Så høyt over tomta eier du

Les mer