Slik forsvinner rødvinsflekkene

Gå til hovedinnhold

Slik forsvinner rødvinsflekkene

Gode råd hagler når et glass med rødvin velter og renner utover duken, men hva er det som egentlig tar flekken?

- Salt! Hell på.

- Potetmel er bedre.

- Nei, Farris er best!

Noen sverger til melk, andre foretrekker sitron. Rådene er ofte mange når uhellet er ute, men alle virker ikke like godt.

Salt er et av de vanligste kjerringrådene. Saltet tiltrekker seg væske. Og får vinen lov til å tørke inn, blir den langt mer gjenstridig. Ofte etterlater saltet seg også en grå flekk som er vanskelig å fjerne etterpå.

Rødvinsflekken kan med andre ord lett bli et mareritt. Første bud er å fjerne den så fort som mulig.

Bli medlem i Huseierne og få fire utgaver av Hus & Bolig med nyttig boligstoff.

Skyll med vann

Skyll duken eller plagget du har sølt på med så mye vann som mulig. Jo sterkere vannstråle, desto bedre. Det går for eksempel an å spenne tekstilen opp over en bøtte, og helle på kokende vann fra springen eller en vannkjele.

Og jo fortere tekstilene havner i vaskemaskinen, desto lettere er det å få dem rene. Nesten alle tekstiler tåler vann.

Det er fargestoffet i rødvin som skaper problemer. Mange vaskemidler inneholder imidlertid natriumperborat og optisk hvitt fargestoff som er effektivt på hvite duker.

Vidundermiddelet Vanish er lett å bruke, og fjerner de fleste flekker.

Tørre flekker

Hvis duken har tørket, kreves det litt mer jobb å få den ren. Men det er mulig å legge flekken i 3 prosent hydrogenperoksid (H2O2) som kan kjøpes på apoteket.

Hydrogenperoksid er en kraftig oksidant som blant annet kan brukes som blekemiddel og til desinfeksjon. Virkningen blir enda bedre sammen med litt salmiakk. Men dette anbefales kun på hvite duker.

På kulørte stoffer kan man bruke glyserin. Også det kjøpes på apoteket. Glyserin er en fargeløs, luktfri treverdig alkohol som er utvunnet av vegetabilsk fett.

Glyserin er anvendelig både mot rødvinsflekker og andre fargede fruktflekker.

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler