Slik holder du liv i tulipanene

Gå til hovedinnhold

Slik holder du liv i tulipanene

Vi elsker tulipaner når våren nærmer seg. Her er tipsene som gjør at de holder seg lenger.

De aller fleste tulipaner som selges i Norge er produsert av norske gartnere, og vi elsker å ha de fargerike blomstene på bordet. Ifølge Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP) kjøper nordmenn så mye som i overkant av en halv million tulipaner i tulipansesongen!

I løpet av sesongen, som strekker seg fra desember til april, kjøper vi 80 millioner tulipaner. Vi er altså veldig glad i tulipanene, men mange opplever at de strekker seg voldsomt og begynner å henge med geipen etter kort tid.

- Løkblomster holder dessverre ikke i evigheter, men du skal fint kunne ha flotte tulipaner i en til to uker, mener Ida Johannessen ved Mester grønn på Vinderen.

Bli medlem i Huseierne og få fem utgaver av Hus & Bolig med nyttig boligstoff.

Strekker seg

Johannessen forklarer at ettersom tulipaner er en løkblomst, skal de snittes rett over, og ikke på skrå.

Hold gjerne stilkene under springen når du snitter dem. Ettersom de skal kuttes rett over, er det ikke noe i veien for å bruke kjøkkensaksa.

Tulipaner har også en tendens til å strekke seg veldig, så Johannessen anbefaler også å fjerne de nederste bladene før du setter dem i vann.

Og nettopp vannet du setter dem i, er noe av det som avgjør hvor lenge tulipanene. En feil mange av oss gjør, er å bruke for mye vann.

- Bruk lite og iskaldt vann. Fyll heller på vann ofte enn å ha mye vann i vasen. Tulipaner trekker vann med hele stilken, ikke bare snittet. Har du for mye vann vil de derfor strekke seg mer, sier Johannessen.

Lunkent først

Også Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP) anbefaler å sette tulipanene i kaldt vann. Før du gjør det råder de imidlertid til å la de stå kjølig, men i lunket vann i en times tid. Deretter kan du ta av plasten og sette blomstene i kaldt vann.

Både OBP og Johannessen påpeker at det kan være lurt å sette tulipanene kaldt om natta for at de skal holde seg lenger.

- Sett dem gjerne i kjøleskapet om natta. Du kan også legge isbiter i vannet for å få det til å holde seg kaldt, sier Johannessen.

Snitt på nytt

Når du står i butikken og sal handle tulipaner bør de velge de i godt utviklet knopp med farge. I butikkene står som regel tulipanene i bøtter uten vann. Grunnen er at de ikke skal strekke seg så mye og derfor få bedre holdbarhet.

- Du ser raskt om tulipanene har stått for lenge, sier Johannessen hos Mester Grønn, som forteller at de også oppbevarer tulupanene i kjølerom.

Skulle du oppleve at tulipanene strekker seg for mye og begynner å henge, kan du prøve å "begynne på nytt".

- Snitt dem opp på nytt og stram dem opp igjen, tipser Johannessen.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Anbefaler bredere parkeringsplasser

Les mer
Politi, teppe, svindler

Pass opp for teppesvindlere

Les mer