Slik holder du liv i tulipanene

Gå til hovedinnhold

Slik holder du liv i tulipanene

Vi elsker tulipaner når våren nærmer seg. Her er tipsene som gjør at de holder seg lenger.

De aller fleste tulipaner som selges i Norge er produsert av norske gartnere, og vi elsker å ha de fargerike blomstene på bordet. Ifølge Nyt Norge kjøper nordmenn så mye som 80 millioner tulipaner i tulipansesongen!

Selv om løkblomster ikke varer evig, skal de kunne stå fint i en til to uker med riktig pleie og behandling.

Vent med å ta av plasten

Når du står i butikken og skal handle tulipaner, bør du velge de som har godt utviklet knopp med farge. I butikkene står som regel tulipanene i bøtter uten vann. Grunnen er at de ikke skal strekke seg så mye, og derfor få bedre holdbarhet.

Når du kommer hjem med tulipanbuketten skal du bare pakke dem ut av papiret først. Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP) anbefaler å la plasten være på den første timen. La tulipanene stå kjølig, men i lunkent vann. Deretter kan du ta av plasten og snitte stilkene. 

Ettersom tulipaner er en løkblomst, skal de snittes rett over, og ikke på skrå.

Hold gjerne stilkene under springen når du snitter dem. Du kan klippe stilkene med kjøkkensaksa, eller bruk en blomsterkniv.

Lite, iskaldt vann

Fjern de nederste bladene før du setter buketten i vann. Bruk holdbarhetsmiddelet du fikk med da du kjøpte blomstene. 

En feil mange av oss gjør, er å bruke for mye vann. Tulipaner trekker vann med hele stilken, ikke bare snittet. Har du for mye vann, vil de strekke seg mer, og det vil du helst unngå. 

Bruk derfor lite og iskaldt vann. Husk å fylle på litt og litt kaldt vann ofte, så de ikke går helt tom, eller fyll på med snø eller isbiter.  

Om natten bør blomstene settes kjølig - sett dem i kjøleskapet om du har plass, eller flytt dem over i et kaldt vindfang.

Snitt på nytt

Skulle du oppleve at tulipanene strekker seg for mye og begynner å henge, kan du prøve å snitte dem opp på nytt, og passe på hele tiden å ha lite, men iskaldt vann i vasen. 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Blir ingen solskatt for boligeiere

Les mer

Spar tusener på nytt tak!

Les mer