- Unngå disse blomsterløkene

Gå til hovedinnhold

- Unngå disse blomsterløkene

Det er tid for å plante blomsterløk, men vil du være sikker på å lykkes, kan det være lurt å unngå visse vanskelige typer.

SNØKLOKKER: Er vanskelige å få til. Vil du være sikker, sats på tulipaner og krokus. Foto: Anne Havåg Holter-Hovind.
SNØKLOKKER: Er vanskelige å få til. Vil du være sikker, sats på tulipaner og krokus. Foto: Anne Havåg Holter-Hovind.

- Snøklokker, klosterklokker og vinterblom! Disse er ofte veldig vanskelige å få til. Grunnen er at løkene ikke liker å tørke ut, men det gjør de når de fraktes og ligger til salgs på hagesentrene. Vil du ha snøklokker, er det bedre å se om du finner dem i hagene i nærområdet til våren. Etter at de har blomstret, kan du ringe på hos hageeieren, spørre om å få spa opp en tue og plante hos deg selv.

Rådet kommer fra Norges mest leste hageblogger, Anne Havåg Holter-Hovind, som står bak bloggen Moseplassen. Hun legger til at det selvsagt er mulig å lykkes med snøklokker, særlig på Vestlandet hvor det jevnt over er fuktigere enn på Østlandet – men det krever løk som har vært pleid omsorgsfullt hele veien fra produksjonsstedet og frem til hagen din.

Medlemmer i Huseierne får gratis juridisk rådgivning om bolig og eiendom.

 

Lett å lykkes

Hvis man holder seg unna de vanskeligste typene, er det imidlertid nesten umulig ikke å lykkes med blomsterløk. Noen ganger kan man være uheldig med frost, eller at løken for eksempel blir stående i vann ved flom eller oversvømmelser, men stort sett får så å si alle som setter løk om høsten en fargesprakende belønning til våren.

Anne Havåg Holter-Hovind. Foto: Rikke Åserud.- Det man imidlertid sjelden kan forvente seg, er at tulipaner kommer opp år etter år. Vil du ha flerårige tulipaner må du velge såkalte botaniske tulipaner. Dette er tulipaner slik naturen har laget dem, før gartnerne begynte å manipulere frem bestemte farger og høyder og størrelser. De botaniske tulipanene kommer igjen fra år til år, i motsetning til prydtulipanene som for det meste selges i hagesentrene nå for tiden, som stort sett orker kun én sesong, sier Holter-Hovind.

 

Følg dybdeanvisningen

Selv om blomsterløk er forholdsvis enkelt å få til, bør man vise litt omhu ved planting. Først og fremst er det viktig å sette løken i riktig dybde nede i jorda. Den skal ikke ligge så høyt oppe i bakken at den fryser til vinteren, men heller ikke så lavt at den ikke kommer opp til våren. En tommelfingerregel er at den skal ha to ganger sin egen høyde med jord over seg. Det vil si at dersom løken er to centimeter høy, graver du et seks centimeter dypt hull, og legger fire centimeter jord over den.  

- De fleste løk selges i pakker med dybdeanvisning, jeg anbefaler å følge den, sier Holter-Hovind.

 

Plant tettere

Hagebloggeren anbefaler imidlertid ikke å følge anvisningen på pakken om hvor tett løkene skal stå.

- På løkpakkene anbefales alltid for stor avstand! Det blir mye finere om man planter tett. Jeg er for eksempel veldig glad i krokus, og når jeg planter ut løk fra en pakke setter jeg dem alltid mye tettere enn anvist, da får jeg en tett og fin gruppe til våren, sier Holter-Hovind. Som legger til at det positive med krokus er at de i motsetning til tulipanene gjerne kommer igjen år etter år.

 

God drenering

Blomsterløk kan settes i nesten all slags jord, det er også mulig å lykkes i tettpakket leirjord, men der er faren at blomstene ikke vil trives særlig godt. Er jorda for hard, klarer ikke røttene å lage det fine nettverket som skal suge opp vann, næringsstoffer og luft fra jorda. God drenering er også en forutsetning for å få løkblomster til å trives. De liker ikke å bli stående for lenge i vann.

- Jeg sier som Finn Schjøll: En plante er ikke en fisk. Har du tett, tung jord, anbefaler jeg å spa opp området hvor du skal plante løken. Da får du blomster som trives, sier Holter-Hovind.

Hagebloggerens løkfavoritter

Krokus. Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter.

Blomsterløkene i denne lille listen er villige og vakre. Og godt likt av pollinerende insekter, sier Anne Havåg Holter Hovind. 

- Alle typer krokus

- Alle perleblomster, spesielt Muscari armeniacum 

- Prydløk/ allium ‘Mount Everest’ 

- Tulipanen Tulipa turkestanica (botanisk tulipan) 

- Ruteliljer 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Reparér hakk og riper med voks

Les mer