Giftige planter i huset

Gå til hovedinnhold

Giftige planter i huset

Hva gjør du når blomsten i vinduskarmen er borte og du innser at poden har spist den?

Hva gjør du når blomsten i vinduskarmen er borte og du innser at poden har spist den?

De fleste plantene i Norge er faktisk helt ufarlige å smake på, men du gjør lurt i å innarbeide rutiner hos barna hvor man lærer at man ikke smaker på ting man ikke vet om man kan smake på. Hos Giftinformasjonen får man rundt 40 000 henvendelser i året. Mange av disse handler om planter og gjerne barn som har fått dem i seg.


- Bare de siste 24 timene har vi hatt 18 henvendelser bare på planter. Dette er litt sesongavhengig, men det er liten tvil om at vi har mye å gjøre nesten hele tiden, sier seniorrådgiver Mette Ekeland i Giftinformasjonen.


Det hender at både store og små lar seg friste av planter med vakre farger og fristende bær. De aller fleste planter i Norge er lite giftige og vil ikke gi noen symptomer ved en liten smak. Andre planter kan inneholde irriterende plantesafter som kan gi både hudreaksjoner og mage-/tarmproblemer.


- Når det gjelder inntak hos barn begrenser ofte mengden seg. Ved slike uhell har jeg aldri opplevd at livet står i fare, men man kan oppleve at man får skikkelige plager. Enkelte planter kan gi deg en reaksjon som kan likne på en skikkelig runde med omgangssyke. Det er i grunnen ille nok, sier Ekeland.


Noen få planter kan gi alvorlig forgiftninger hvis de smakes på. Under finner du informasjon om et utvalg av både ufarlige og giftige planter.

Du leser nå en artikkel fra Hus & Bolig. Meld deg inn i Huseierne og få bladet rett hjem fem ganger i året – samt en rekke andre fordeler og rabatter!

Stueplanter

Som oftest finner man de giftige plantene ute i naturen. Det som er verdt å merke seg at mange av de dekorative og fine plantene vi har i vinduskarmen også kan være ugreie å komme i kontakt med.
Artikkel fortsetter under bildet.

Engletrompet/Englebasun (Brugmansia suaveolens) er en velduftende plante med store, hvite, hengende blomster med tilbakebøyde spisser. Hele planten er svært giftig og bare kort tids sutting på bladene kan gi barn forgiftning. Fjern eventuelle planterester og gi drikke. Kontakt Giftinformasjonen straks. Behandling hos lege eller på sykehus kan være nødvendig. Ring 113 ved alvorlige symptomer.Dieffenbachia-arter er bladplanter med grønne, gule eller hvite tegninger på bladene. Plantesaften er svært irriterende, og den irriterer slimhinnene. Den er også smertefull å få i øynene. Fjern eventuelle planterester og gi rikelig med drikke. Har du fått plantesaften i øynene, må du skylle dem med lunkent vann i ca. 15 minutter. Kontakt Giftinformasjonen for vurdering ved større inntak enn en liten smakebit.

Elefantøre/Alocasia-arter er bladplanter med store skjoldformede blader. Alle deler av planten er irriterende. Den gir smertefull irritasjon i hals, lepper, munn, svelg, øyne og på hud. Fjern eventuelle planterester og drikk masse. Kontakt Giftinformasjonen for vurdering ved større inntak enn en liten smakebit.

Fredslilje (Spathiphyllum wallisii) har skinnende blanke, mørkegrønne blader og gulhvite blomster i kolbe med åpent hvitt høyblad. Fredsliljen blomstrer det meste av året. Alle deler av planten inneholder irriterende plantesaft som kan gi smerter i munn, svelg, øyne, på huden og den kan gi mageproblemer dersom du spiser av den. Hvis du får plantesaft på huden, kan det virke irriterende. Planten er allikevel ikke så giftig som ryktene vil ha det til. Fjern eventuelle planterester og gi drikke. Kontakt Giftinformasjonen for vurdering ved større inntak enn en liten smakebit. 
Foto: snl.noFoto: snl.no

Flamingoblomst/Anthurium andreanum (Myrkonglefamilien) kjennetegnes først og fremst på de særpregede, fargerike bladene som er festet på en farget kolbe. Det fargesterke bladet som er festet rundt kolben, kan se plastaktig ut. Resten av bladene er grønne. Alle deler av planten inneholder irriterende plantesaft som kan gi smerter i munn, svelg, øyne, på huden og den kan gi mageproblemer dersom du spiser av den. Hvis du får plantesaft på huden, kan det virke irriterende. Fjern eventuelle planterester, gi drikke og se artikkelen om førstehjelp. Kontakt Giftinformasjonen for vurdering ved større inntak enn en liten smakebit.

 Oleander (Nerium oleander) hører til i gravmyrtfamilien. Oleander er en eviggrønn busk fra middelhavslandene. Bladene er smale og læraktige, blomstene er lyserøde eller hvite og vokser i klaser. Planten inneholder en kraftig gift som virker på hjertet. Fjern eventuelle planterester og gi drikke. Kontakt Giftinformasjonen straks. Behandling hos lege eller på sykehus kan være nødvendig. Ring 113 ved alvorlige symptomer.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer