Linoleum: Fra blomst til gulv

Gå til hovedinnhold

Linoleum: Fra blomst til gulv

Visste du at linoleum er laget av 97 prosent naturlige råvarer? Det miljøvennlige gulvet er på vei til å bli trendy igjen.

Oljen fra den vakre linfrøblomsten er av hovedingrediensene i linoleum Foto:Forbo Flooring

Kanskje har du reist forbi en eng med gule, blå eller lilla blomster og tenkt at synet var nydelig. Kanskje var det en eng av linfrøblomster? Linfrøolje, harpiks, tremel og kalkstein blir til linoleum, som noen av oss kanskje husker fra kjøkkenet hos bestemor og bestefar med sjakkrutete kjøkkengulv. Nå er den 150 år gamle oppfinnelsen trendy igjen.

- Linoleum er et flott produkt når man tenker på miljøet, sier markedsansvarlig Gunni Marie Blunck i Forbo Flooring.

Bli medlem i Huseierne og få fem utgaver av Hus & Bolig med nyttig boligstoff.

Bærekraftig og grønt

Når linfrøblomsten er moden, produserer den linfrø som blir sanket og presset for å utvinne linfrøolje. Oljen blir blandet med harpiks fra FSC-sertifiserte trær og blir til linoleumssement. Sementen tilsettes så tremel og kalkstein, og til slutt miljøvennlige fargepigmenter. Så presses massen på jute som binder den.

- Til tross for moderne produksjonsteknikker, er fremstillingen av linoleum fortsatt basert på håndverkstradisjoner, forteller Blunck, som tilføyer at produksjonsprosessen er ISO-sertifisert.

Linoleum produseres ved oksidasjon av vegetabilsk olje, før den blandes med de andre ingrediensene. Pigmentene tilsettes på en måte som gjør at fargene bygges opp fra grunnen, og sluttfasen består fortsatt av kalandrering og tørking.

Enkelt å legge

- Vi har fått et bedre låsesystem, et nytt flisformat og nye farger, forteller hun.

Blunck er stolt av den nye kolleksjonen Marmoleum Click som finnes i over 20 forskjellige farger.

- Man behøver ikke ty til gulvlegger for å legge gulvet, det viktigste er at det eksisterende gulvet er jevnt og plant, forteller hun

Flisene klikkes sammen i remser, som får en usynlig skjøt. Hvis man må skjære av et stykke for å tilpasse det til vegg, kan dette enkelt gjøres ved bruk av en stikksag. Under flisene er det kork, som virker dempende.

- I tillegg er det enkelt for kunden å gå inn på vår gulvplanlegger og skape sin egen design, opplyser hun.


Enkelt: Med et stort utvalg av farger, lager du ditt eget design. Foto: Forbo Flooring

Slitesterkt og lettstelt

I følge Blunck er gulvet ekstremt holdbart. Det er mange eksempler på at gulvene har vart i mer enn 30 år, og fortsatt ser like fine ut.

- Gulvet er enkelt å vedlikeholde, også vanskelige flekker er enkle å fjerne, fortsetter hun.

Linoleum var mye brukt som gulvdekke til slutten av 60-tallet, før vinylen kom og i stor grad kapret markedet. Vinyl eller PVC (Polyvinylchlorid) er et kunststoff i motsetning til linoleumen, og Blunck er fornøyd med at det miljøvennlige produktet nå er tilbake på markedet med ny utforming og design, på tross av at hun også har vinyl i sin produktportefølje.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler