Nærprodusert blomsterglede

Gå til hovedinnhold

Nærprodusert blomsterglede

Nå er den norske tulipansesongen på sitt beste, og rundt ti millioner røde tulipaner pynter stuer landet rundt i førjulstiden.

Den røde tulipanen er en kjær gjest i de norske hjem i desember, og faktisk er alle tulipaner du finner i butikken i juletiden dyrket av norske gartnere. Det er hovedsakelig løker av typen «Ben van Zanten» som brukes, importert fra Nederland og kjent for sin glitrende og friske røde farge.


Nærprodusert og bærekraftig


Tulipanene er altså ikke bare flotte å se på – de er dessuten nærproduserte.
For å verne om norsk produksjon, har norske myndigheter nemlig satt momsen for å importere blomster på 249 prosent.

Den norske sesongen for tulipaner strekker seg fra desember til april, og ifølge Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP) selges det så mye som 72 millioner av de praktfulle blomstene under denne perioden.

– Norske tulipaner holder god kvalitet og har en lang holdbarhet, siden det kort vei fra veksthuset til butikken, sier Elin Nordli i OBP.

I juletider selges det rundt ti millioner tulipaner i Norge, og Nordli foreslår et par kvister med gran eller vrihassel som gode tilbehør for den som har lyst å sprite opp buketten sin litt. Med riktig omsorg vil tulipanene holde seg friske og frodige i minst en uke, og buketten bør helst settes kjølig hver natt. 

 

LYSER OPP STUEN: En bukett tulipaner skaper både liv og lys i desembermørket. FOTO: OBP

Fem på gaten

Hus & Bolig spurte fem kunder hos Mester Grønn på Oslo S om de pleier å kjøpe med seg en bukett tulipaner i julen.

 

Tore Klevmark

– Nei, men jeg pleier å kjøpe juleglede eller amaryllis rundt julaften eller noen uker før.
 

 

Mari Sparingen

– Jeg kjøper nesten aldri tulipaner, men jeg kjøper masse julestjerner som jeg pynter med glitter!


Thor Åge Tungland

– Jeg kjøper alltid tulipaner til samboeren min, men jeg har ikke gjort det ennå. Ellers pleier jeg å kjøpe kranser, det er fint å henge på døren i juletider.


Randi Pedersen

– Jeg kjøper ikke tulipaner så ofte, men jeg er veldig glad i julestjerner. Siden jeg ikke er noe flink med blomster kjøper jeg dem alltid rett før julaften – ellers så dør de!


Elin Indiana Halvorsen

– Jeg kjøper ikke tulipaner, men gjerne julestjerner. I dag har jeg bare kjøpt falske blomster da, med masse glitter. De er veldig fine som juledekorasjon.