Julekurvene fletter du selv

Gå til hovedinnhold

Julekurvene fletter du selv

Har du glemt hvordan man lager julekurver? Her kommer oppskriften til en hyggelig førjulsaktivitet.

Lag dine egne julekurver

Det er bare fantasien som setter grenser for hva man kan lage. Mange husker at disse julekurvene var klippet ut i glanspapir, men det viktigste er egentlig at du har kontrasterende papir for å få frem flettemønsteret.

En aktivitet for alle

Har barn eller barnebarn lært seg å klippe etter streker med saks, kan de også være med på denne hyggelige førjulsaktiviteten. Når vi benker oss rundt bordet og gjør noe sammen får vi også en hyggelig førjulsstund som ikke koster stort annet enn litt tid.

Bli medlem i Huseierne og få fem utgaver av Hus & Bolig med nyttig boligstoff.

Malen er viktig

Med en mal i kartong er du sikker på å få lik størrelse på hver del av julekurven. Det kan være litt plundrete å finne ut størrelsen på denne. Vi har brukt en mal som er 12cm lang og 8,5cm bred til julekurvene på toppbildet. Vil man ha mindre kurver så må malen også være mindre. Så må man passe på at lengden på remsene er litt lengre enn bredden på malen. I vårt tilfelle ble remsene i malen derfor nesten 9cm for å få litt spillerom til flettingen.

 En mal i kartong gir deg lik størrelse på alle delene En mal i kartong gir deg lik størrelse på alle delene

Dette trenger du

Du trenger en saks, kontrasterende papir, en limstift eller en taperull, en bit kartong og litt tålmodighet. Kartongen behøver ikke være så tykk, kanskje har du litt emballasje som kan brukes.

Dette trenger du. Tapen kan byttes ut med en limstiftDette trenger du. Tapen kan byttes ut med en limstift

Brette papiret

Malen skal legges med den rette siden ned mot brettekanten før man tegner av slik at remsene henger sammen. 

Bruk fantasien

Vi har brukt både glanspapir, gråpapir, julegavepapir, printerpapir og tegneseriene fra en avis. Sjekk hva du har liggende! Julekurvene kan bli både tradisjonelle glansede, internasjonale om du klipper i en fremmedspråklig avis, trendy og kule om du bruker en fargerik tegneserie som Donald eller Mikke Mus sammen med hvitt eller rødt printerpapir.

Tre remsene inn i hverandre, og flett over og underTre remsene inn i hverandre, og flett over og under 

Hank må man ha

Vi har brukt ensfarget papir til hanken på julekurvene i glanspapir, men hvis du lager kurven av julepapir, avis eller tegneserier er det like fint å bruke det til hank.

Bruk det papiret du har for hånden. Det kan bli både kult og trendyBruk det papiret du har for hånden. Bytt gjerne det hvite papiret med et rødt. Det kan bli både kult og trendy. 

Fyll dem

Tradisjonelt ble disse kurvene fylt med julegodteri. Da henger de også bedre på juletreet. En innpakket sjokoladebit, en hasselnøtt eller noen rosiner gjør også susen. 

Og ikke minst: Kos dere!

kgd@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Reparér hakk og riper med voks

Les mer