Kjøp ved nå

Gå til hovedinnhold

Kjøp ved nå

Hvert år opplever vi strømbrudd her til lands, og når det skjer vinterstid blir det gjerne kaos hos vedselgerne.

- Det er blitt slik at mange venter til de absolutt trenger veden med å kjøpe den. Tidligere var det avgjørende at man hadde nok ved for i det hele tatt å komme seg gjennom vinteren. Nå stoler mange på strømmen – men det er et faktum at vi opplever strømbrudd hvert eneste år. Derfor vil det være smart å skaffe veden nå før kulda setter inn.

 

Billigere levering

Det sier presseansvarlig Øyvind Stranna Larsen i bransjeorganet Norsk Ved, som organiserer vedselgere over hele landet. Han forteller at de oppfordrer sine medlemmer til å holde en fast pris på ved gjennom hele sesongen, også hvis etterspørselen går opp ved for eksempel høye strømpriser og sprengkulde.

- Men det er klart at det er lettere for vedforhandlerne å levere veden nå enn til vinteren hvor fremkommeligheten blir dårligere med snø, is og mørke. Da vil du nok risikere å måtte betale mer for leveringen enn nå, hvor etterspørselen er lavere og leveringsforholdene bedre, sier Larsen. Han understreker også at mange vedforhandlere ikke er medlemmer, og at de godt kan komme til å skru opp prisene når etterspørselen er stor.

 

Lang holdbarhet

Har du en vedbod eller annen mulighet til å lagre veden tørt har den nesten ubegrenset holdbarhet.

- Den holder i førti-femti år og kanskje enda lenger om den lagres tørt og mørkt, sier Larsen.

Ca. 400 000 husstander i Norge har vedfyringsmuligheter de ikke bruker.

- Å ha et vedlager er beredskapssikkerhet. Det du ikke får brukt i år, kan du bruke til neste år, eller året deretter.

 

Sjekk at veden er tørr

Når du skal kjøpe ved bør du be selger bevise at den er tørr. Vedselgere bør kunne vise på fuktmåleren hvor mye vann veden du kjøper inneholder. God, tørr ved har 20 prosent eller mindre vanninnhold.  

 

Visste du at du også kan sjekke om veden er tørr ved hjelp av såpebobletesten? Se video her! 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Kraftig økning i kommunale avgifter

Les mer