Er varmepumpa klar for vinteren?

Gå til hovedinnhold

Er varmepumpa klar for vinteren?

Mange som brukte varmepumpa til kjøling i sommer, har nå problemer med å få den riktig innstilt for vinteren. Her får du tipsene til riktig drift i den kalde årstiden.

- Vi får ganske mange henvendelser fra folk som ikke har brukt varmepumpa siden i sommer, da de brukte den til kjøling på de varmeste dagene. De har problemer med å få stilt den inn for oppvarming igjen, forteller informasjonsansvarlig Einar Gulbrandsen i Norsk Varmepumpeforening.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også! 

Sol og snøkrystall

De aller fleste varmepumper har symboler som betyr det samme, men som kan misforstås.

- Symbolene er stort sett like, uansett hvilket merke du har på varmepumpa: Varme-modus er illustrert med en sol, mens kjøling er illustrert med en snøkrystall, forklarer Gulbrandsen. Som legger til at dette kan være forvirrende for noen, som tror sol betyr sommerdrift, mens snøkrystall symboliserer innstillingen man skal bruke om vinteren.

Gulbrandsen anbefaler folk å bruke varme-modus – altså sol – i stedet for Auto-modus.

- Auto er gjerne illustrert med piler som går rundt i ring. Auto betyr at varmepumpa styrer om den skal sette på kjøling eller varme. Hvis den i vinter for eksempel står på Auto og 22 grader, vil maskinen begynne å kjøle de gangene du kanskje fyrer i peisen og innetemperaturen stiger til 24. Står den derimot på varme, vil varmepumpa slutte å varme opp idet 22 grader er nådd, men om det går over, vil den ikke begynne nedkjøling, sier Gulbrandsen.

De fleste varmepumper har i tillegg til varme, kjøling og auto en funksjon som er illustrert med en dråpe, og som betyr avfukting, og en som er illustrert med en vifte. Viftefunksjonen betyr stort sett at pumpen verken varmer eller kjøler, men bare sirkulerer luften.

VarmepumpesymbolerVarmepumpesymboler

Ikke skru av og på

I ukene før vinterkulda virkelig setter inn, kan det være fristende å bruke varmepumpa bare når det trengs, for eksempel på ettermiddagene og om kvelden før man legger seg.

Det er imidlertid å anbefale å ha pumpa på hele tiden – ikke slå den av og på.

- Det er ufornuftig bruk å slå av varmepumpa når ønsket temperatur er oppnådd. La den stå på, slik at den hele tiden kan justere temperaturen når den begynner å dale. Dersom du ønsker lavere temperatur for eksempel om natten, er det bedre å justere ned gradetallet, sier Gulbrandsen.

Han sammenligner det med å kjøre bil: Det er bedre å ligge på et jevnt, riktig turtall enn stadig å måtte stoppe og starte og komme opp i åtti og så stoppe igjen og gjenta det hele gang på gang. Det sliter på bilen og er ikke særlig drivstoffbesparende.

- Det er i hvert fall ikke strømbesparende å skru av og på varmepumpa på en slik måte, sier Gulbrandsen.

De aller fleste moderne varmepumper kan i dag stilles inn på ukesdrift, der man kan finjustere temperaturen til ulike tider gjennom ukas døgn.

 

Sjekk inne og ute

Når du har funnet riktig modus og fått riktig temperaturstyring på varmepumpa, er det også lurt å sjekke og rense filtre på innedelen. Støv kan gi mer støv og dårligere temperaturstyring.

Også utedelen bør kontrolleres: Det viktigste er å fjerne blader og rusk og rask som stenger for lufttilførselen.

- Har du for eksempel en busk som har vokst seg høyt og kanskje inn i varmepumpehuset i løpet av sommeren, så sørg for å få klippet den ned. Varmepumpa må få puste, ellers vil den fungere dårligere, sier Gulbrandsen.

Varmepumpeforeningen anbefaler også at man jevnlig får service på varmepumpen. Samt at man bytter batteriet i fjernkontrollen før man hisser seg opp over at den ikke virker. raa@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Dette er de viktigste seierne for Huseierne i 2024

Les mer
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer