Vedfyring: Hvor mye koster det?

Gå til hovedinnhold

Vedfyring: Hvor mye koster det?

Frykter du høye strømpriser i vinter? Kanskje kan det lønne seg å fyre mer med ved, men både valg av ved og type vedovn vil ha en betydning for hvor mye oppvarmingen vil koste deg.

Frykter du høye strømpriser i vinter? Kanskje kan det lønne seg å fyre mer med ved, men både valg av ved og type vedovn vil ha en betydning for hvor mye oppvarmingen vil koste deg.

MERK AT DENNE ARTIKKELEN ER FLERE ÅR GAMMEL

Bor du ute i distriktet vil veden som regel være billigere enn veden du vil finne i byen. Den dyreste veden finner du i småsekker på bensinstasjoner. Dersom du bor i by og du baserer deg på å fyre med ved for å holde varmen, kan det være smart å låne en bil med tilhenger og kjøpe veden i større mengde hos en forhandler i distriktet.

Harde og tunge treslag gir mest energi. Bjørk blir ofte foretrukket, men rogn, eik og ask har enda større brennverdi. Under ellers like forhold gir disse treslagene fra seg mer varme enn or, gran og osp. Rogn har en brennverdi på hele 3 190 kWh pr. fastkubikkmeter. Gråor har bare en brennverdi på 1 900 kWh, og bjørk ligger midt imellom på 2 650 kWh.

Kanskje har du ikke tilgang til veden med høyest brennverdi. De vanligste tresortene man får kjøpt er bjørk, eik, furu og gran. Noen tilbyr også blandingsved.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også! 

Vedkalkulator

Hvor mye vedfyringen vil koste deg kan du finne ut ved hjelp av en snedig vedkalkulator som Energiportalen AS har opprettet. Ved å legge inn mengden ved du kjøper, om det er bjørk, eik, furu, gran eller blandingsved, hvor mye veden koster og type vedovn du bruker vil du finne ut hvor mye kilowattimen vil koste. Da kan du også sammenligne kilowattimen vedfyring med kilowattimen strøm. Merk at beregningen på strøm tar med nettleien i prisen og at den går ut i fra en gjennomsnittspris på 100 øre per kWh.

Gammel eller rentbrennende ovn?

Det har mye å si hva slags vedovn du har. I vedkalkulatoren kan du velge en beregning ut i fra om det er en rentbrennende ovn, en gammel ovn (før 1998), en kakkelovn, en gammel etasjeovn eller en åpen peis. Hus & Bolig har testet variasjon i prisnivået med forskjellige typer ovner. Vi har tatt utgangspunkt i at en storsekk med bjørkeved koster 700 kroner, mens en småsekk på 80 liter koster rundt 95 kroner. Husk at prisene på veden vil variere, slik at du legger inn oppgitt pris hos din forhandler før du regner ut kostnaden.  

Valg 1 

Rentbrennende ovn og en storsekk med bjørkeved gir en pris per kWh på 105 øre. 

Rentbrennende ovn og en småsekk med bjørkeved gir en pris per kWh på 130 øre.

Valg 2

En gammel ovn med en storsekk bjørkeved gir en pris per kWh på 143 øre. 

En gammel ovn og en småsekk med bjørkeved gir en pris per kWh på 177 øre. 

Valg 3

En kakkelovn og en storsekk bjørkeved gir en pris per kWh på 105 øre. 

En kakkelovn og en småsekk med bjørkeved gir en pris per kWh på 130 øre.

Valg 4

En gammel etasjeovn og en storsekk bjørkeved gir en pris per kWh på 121 øre. 

En gammel etasjeovn og en småsekk bjørkeved gir en pris per kWh på 150 øre.

Valg 5

Åpen peis og en storsekk bjørkeved gir en pris per kWh på 175 øre. 

Åpen peis og en småsekk bjørkeved gir en pris per kWh på 217 øre.

Hvor kan du handle?

Kjenner du ingen som selger ved? Norsk Ved er et forum for vedinteresserte med 4500 medlemmer som fronter ved og vednæringen ovenfor offentlige myndigheter og kundegrupper. På nettsiden vil du finne en oversikt over forhandlere. kgd@huseierne.no

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Reparér hakk og riper med voks

Les mer