Tåler din varmepumpe vinteren?

Gå til hovedinnhold

Tåler din varmepumpe vinteren?

I løpet av de siste årene har luft-til-luftvarmepumper blitt stadig bedre til å takle nordisk vinterklima. Det er likevel lurt å holde et øye med utedelen i kulda.

ISDANNELSE: Litt is på varmepumpa er vanlig.

Snø, is, kald vind og lave temperaturer – vinteren kan være tøff for noen hver. For noen år siden kunne den fort være for tøff for luft-til-luft-varmepumpene vi hadde her til lands. Når kulda virkelig satte inn – og man trengte pumpen som mest – var beskjeden at det var best å slå den av, fordi den ikke taklet kulden. 

 

Fungerer i kulda

Nå har teknologien gått fremover, og de aller fleste nye varmepumper tåler fint temperaturer ned til -25. 

- Effektiviteten går noe ned når det er som kaldest, men det er fortsatt energi å hente i slik vinterluft, og de modellene som dominerer markedet i dag, som er toppmodeller beregnet for nordisk klima, trenger man ikke å skru av selv i sprengkulde, forklarer Rolf Iver Mytting Hagemoen, daglig leder i Norsk Varmepumpeforening (Novap).

Du vil imidlertid kunne trenge tilleggsvarme fra peis eller panelovner. Pass bare på at varmepumpen da ikke står på «auto» - les mer om det her. 

 

Feil installasjon

Dersom du har problemer med utedelen av varmepumpen vinterstid kan det være tegn på at det er feil ved installasjonen. 

AVRIMING: Når varmepumpen avrimes produseres vann.AVRIMING: Når varmepumpen avrimes produseres vann.- Når temperaturen varierer litt over og litt under null legger det seg is på lamellene på varmpeumpen, men det skal ikke være noe problem siden varmepumpen med jevne mellomrom automatisk gjennomfører avriming. Vannet som da dannes skal renne ned og vekk. Dersom varmepumpen er plassert for nær bakken kan det bygge seg opp en issvull på undersiden som kan bygge seg opp i pumpen og skape problemer. Men da er det altså ikke noe feil med pumpen, bare med plasseringen av den, sier Hagemoen. 

PÅ AVVEIE: Her er vannet som var ment å renne inn i drensrøret på avveie. PÅ AVVEIE: Her er vannet som var ment å renne inn i drensrøret på avveie. Utedelen bør plasseres minst en halvmeter opp fra bakken. Det er også viktig at vannet som produseres ved avriming dreneres bort fra husets grunnmur, og ikke trekker inn i den.  Det kan vært fornuftig å legge et plastdekke eller lignende under utedelen og inntil veggen, for å unngå at vann fra avrimingen trekker inn i grunnmuren.

- Utdedelen bør heller ikke være satt opp rett ved inngangsdøren, for da risikerer man å skli på isen som oppstår når vann fra utedelen fryser til is, legger Hagemoen til.

 

Snø 

Dersom det ofte pakker seg snø rundt pumpen tyder det også på feilplassering. Utedelen bør ikke festes på så værutsatte områder. Er den likevel plassert slik kan et varmepumpehus beskytte utedelen, men det må settes opp riktig. Bygges det for tett rundt varmepumpen blir lufttilførselen redusert og varmepumpen vil dermed avgi mindre varme. Et tak, som beskytter pumpen men fortsatt gir god lufttilgang kan være en god mellomløsning.

 

HUS: Et varmepumpehus kan beskytte varmepumpen, men pass på at det ikke blir for tett rundt pumpen. HUS: Et varmepumpehus kan beskytte varmepumpen, men pass på at det ikke blir for tett rundt pumpen.

Sertifisering

Er varmepumpen din fra 2013 eller nyere skal imidlertid verken snø eller is være noe problem. Fra 2013 ble det nemlig krav om at alle installatører skulle være f-gass sertifisert, og det ble slutt på at mer eller mindre ufaglærte installatører, og fingernemme huseiere, installerte varmepumper. 

- Kravet om sertifisering av installatører har gjort at det er langt færre reklamasjoner enn tidligere. Bransjen er profesjonalisert og det kommer sluttforbrukeren til gode, sier Hagemoen. 

 

Levetid

En luft-til-luft-varmepumpe har en forventet levetid på 12-15 år. De kan også vare lengre. For å få lang levetid på pumpen kan det være fornuftig å ha service på den med jevne mellomrom, omtrent som med bilen. 

- En serviceavtale som sørger for service hvert annet eller hvert tredje år vil være en fornuftig investering for å få lang levetid på varmepumpen. Men bortsett fra jevnlig service er det lite eller ingenting man i dag trenger å gjøre og passe på med pumpen, bortsett fra å støvsuge innedelen med jevne mellomrom, sier Hagemoen. 

Service på luft-til-luft-varmepumper koster rundt 2 000 kroner. En luft-til-luftvaremepumpe med installasjon koster for et bolighus mellom 15 000 og 30 000 kroner. Det er varmepumper i 900 000 boliger i Norge i dag, og tallet er trolig oppadgående i takt med utfasingen av fossil oppvarming.

 

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Dette er de viktigste seierne for Huseierne i 2024

Les mer
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer