Slik plasserer du varmepumpa riktig

Gå til hovedinnhold

Slik plasserer du varmepumpa riktig

Tenker du på varmepumpe? Plassering av innedel og utedel er noe du bør planlegge skikkelig. Noen ganger bør du ta en prat med naboen også.

Ettersom varmepumpen er en punktoppvarmingskilde, bør innedelen til luft-til-luft-varmepumper plasseres i nærheten av der man oppholder seg mest. Selv om innedelen er stillegående, bør du tenke grundig gjennom hvor den skal plasseres med hensyn til både varmefordeling og støy. Om boligen går over to eller flere plan, bør innedelen ofte plasseres i nærheten av en åpen trapp.

Medlemmer i Huseierne får gratis byggteknisk rådgivning over telefon og e-post.

– Det å plassere en innedel og utedel er ikke ukomplisert. Det er mange ting du må tenke på; avstand mellom delene, hensiktsmessig og god plassering inne, kombinert med en smakfull og lite sjenerende plassering ute. Mitt første bud er å konferere med fagfolk og deretter sette seg ned og tenke før man bestiller, sier daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen i Norsk Varmepumpeforening (NOVAP).

Prat med naboen om nødvendig

Riktig plassering av utedelen er vesentlig for problemfri drift. Selv om mange tenker på at innedelen skal ha en viss plassering er det greit å tenke på at du har naboer som får et forhold til utedelen din. Vær derfor litt grei og ha en god dialog med de som kan komme til å se og høre den.

– Plassering av utedelen er kanskje det største utfordringen med varmepumpen. De er litt store og ikke så vakre. Derfor er det åpenbart greit å plassere dem hvor man ikke så lett ser den. Men de lager jo også lyd. Derfor ønsker noen å plassere den der hvor man ikke så lett ser den. Men de lager jo også lyd og du bør unngå å plassere utedelen nær et soveromsvindu, eller inntil naboens bolig. Derfor bør man vise litt aktsomhet med tanke på plassering. Si i det minste ifra til naboen at du tenker på å montere varmepumpe. Da er det lettere å bevare et godt nabomiljø fremfor å gi noen plutselige overraskelser, sier Mytting Hagemoen.

Samtidig er det en grense for hvor langt fra hverandre en utedel og innedel kan plasseres. Dette står i installasjonsveiledningen, og installatøren skal ta hensyn til det når varmepumpen monteres.

– Da sier det seg også at det finnes grenser for hvor mye hensyn man kan ta. Da er det samtidig greit å si ifra til naboen, og dialog mellom to gode naboer har en tendens til å løse eller i hvert fall forhindre store uenigheter. Til syvende og sist er det eier som har det siste ordet om hvor den skal plasseres, sier Mytting Hagemoen.

Vegg eller gulv?

Når utedelen er «plassert» på kartet må man tenke på innedel. Det er en del hensyn man må ta når man velger modell. Til luft til luft-varmepumpe finnes det både vegg- og gulvmodeller.

– Det vanligste er veggmonterte varmepumper. Denne typen skal plasseres høyt på veggen. Dersom veggmodellen blir stående for lavt og du har tregulv, kan gulvet tørkes ut. Det bør ikke være mindre enn 1 meter og 80 centimeter takhøyde dersom du ønsker en veggmodell. Derfor er det bare bra med god takhøyde i boliger når du vil ha varmepumpe, sier Mytting Hagemoen.

Det er ikke alle som liker å ha en veggmodell ettersom de synes veldig godt i bolig. Alternativet kan være å ha en gulvmodell. Den har faktisk noen fordeler som veggmodellen ikke har.

– En gulvmodell er normalt mer stillegående enn en veggmodell. Er du derfor sensitiv for lyd kan dette være alternativet for deg. I tillegg ruver den kanskje ikke like mye i rommet, fordi den kan gjemmes bort i større grad. Noen kan til og med bygges inn i veggen slik at de ikke bygger så mye ut fra veggen.

Hvor i huset?

Når du har funnet ut om du vil ha en veggmodell eller gulvmodell må man se på huset og hvordan man best kan fordele varmen som produseres.

– Veggmonterte luft-til-luft varmepumper bør plasseres i det mest brukte oppholdsrommet. Oftest er dette stue eller en åpen stue- og kjøkkenløsning. Da utnytter du varmen best og får mest mulig spredning. Jo større åpne områder du har i boligen, jo bedre utnyttelse av varmepumpen vil du få. Ulempen er at disse skaper luftsirkulasjon, og dette lager lyd. Da vil du ikke ha varmepumpen rett over godstolen eller sofaen. Det lønner seg å plassere den på et diskret sted hvor du ikke blir så forstyrret, sier Mytting Hagemoen.

Har du en stor åpen løsning som er rektangulær, bør varmepumpen plasseres på en av kortveggene for å fordele varmen best. Dersom du har flere etasjer i hjemmet ditt, er det lurt å plassere varmepumpen i førsteetasje, og helst nær en åpen trapp slik at varmen stiger oppover.

– Det vil naturligvis være utfordringer dersom du har mange mindre rom, men har du dørene åpne vil varmen fordele seg i huset på lik linje med varme fra en peis. Er du redd for at dette ikke skal være nok, det løses med en type luft-til-luft-varmepumpenoe som kalles en multisplitt, som tillater flere innedeler tilknyttet en utedel. Dette har blitt veldig vanlig og de fleste produsenter har slike løsninger. Det er smart å plassere innedelen på en yttervegg. Da er det mye enklere å trekke rørene mellom delene, sier han.

Fordelen med å anskaffe varmepumpe er at man får hjelpe av fagfolk. NOVAP anbefaler kun å bruke sertifiserte fagfolk med F-gass sertifisering i orden når du skal kjøpe og installere varmepumpe.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer