Derfor bør du lukke åpen peisløsning

Gå til hovedinnhold

Derfor bør du lukke åpen peisløsning

I mange norske hus og hytter finner du åpne peiser. Dette er en løsning som gir deg veldig lite annet enn dårlig inneklima. En peisinnsats kan redde den flotte peisen som har stått der i årevis.

Åpen peis er selve definisjonen av peiskos. Dessverre er det kanskje den aller dårligste oppvarmingskilden du kan ha i boligen. Faktisk er det nesten bedre ikke å fyre i peisen enn å fyre dersom du har en slik løsning.

- Det er i hovedsak to problemer med å ha åpen peisløsning – den varmer dårlig og du får dårlig inneklima som følge av partikkelutslippene. Det er koselig å se en åpen flamme, og det er en deilig følelse å høre knitringen fra peisen, men samtidig sitter man og puster inn partikler som ikke er bra for helsa, sier leder Steinar Vigdal i Norsk Varme.

Medlemmer i Huseierne får inntil 40 % rabatt på byggevarer.

Ifølge Norsk Varme oppnår man kun 10 til 15 prosent virkningsgrad av energien som tilføres dersom man fyrer med åpen peis. En ny og rentbrennende ovn har nesten full virkningsgrad.

Lite varme og dårlig helse

Undersøkelser utført av SINTEF viser at 1 000 liter stablet bjørkeved, med luft mellom kubbene, gir følgende oppvarming i hjemmet:

  • Åpen peis: 200 kWh
  • Gammel vedovn/ lukket gammel peis: 700 kWh
  • Ny, rentbrennende vedovn/ lukket ny peis: 950 kWh

I tillegg til å varme dårlig er en åpen løsning også mye mer skadelig for inneklima enn hva en rentbrennende ovn er. Forskjellene er faktisk enorme.

- På bakgrunn av beregninger utført av SINTEF vet vi at en åpen peisløsning har 96 prosent mer partikkelutslipp enn en ny og rentbrennende ovn. For inneklimaet er dette enorme forskjeller som alle burde tenke på. Det er massevis av store og flotte peiser i norske hus og hytter som er åpne og som skaper disse problemene, sier Vigdal.

Flere problemer

Dersom du har en åpen peis møter du flere utfordringer enn bare lite varme og partikkelutslipp. Faktisk er det slik at dersom du fyrer på kvelden må du la varmespjeldet stå åpent om natten, fordi peisbålet bruker lang tid på å slukke.

- Veden i peisen vil fortsette å brenne lenge etter at man har avsluttet kvelden, og det ser ut til at peisen har slukket. Det vil fortsatt være varme i asken som blir liggende og ulme, og denne vil utvikle røyk.

- Den eneste måten å få denne røyken ut på, er å ha spjeldet åpent. Da får du full utlufting hele natten. Dersom du ikke har spjeldet åpent vil denne røyken forsvinne inn i boligen. Et åpent spjeld vil også føre til et stort varmetap ettersom peisen etter hvert vil trekke den varme luften i rommet inn i peisen og rett opp gjennom pipa, sier Vigdal.

En peisinnsats vil ikke bare forhindre dette, men også kunne lagre varmen mye bedre slik at du faktisk opprettholder oppvarmingen natten gjennom, fremfor å miste varmen du hadde.

Du kan redde peisen

For mange er det nesten utenkelig å se for seg at man skal rive en stor og vakker peis.

En gang i tiden investerte man kanskje mye penger, og ikke minst tid i å sette opp det som nærmest er et samlingspunkt og et møbel i rommet.

- Peisen din kan bli enda bedre uten å forandre seg nevneverdig. Det eneste man faktisk trenger å gjøre er å sette inn en peisinnsats. Det gjør at den gamle peisen din går fra å være en helseversting til å være en topp moderne varmekilde i boligen, som er tilpasset dagens krav til inneklima, og ikke minst en førsteklasses leverandør av varme i boligen, sier Vigdal.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Kraftig økning i kommunale avgifter

Les mer