Stopp trekk fra gamle dører

Gå til hovedinnhold

Stopp trekk fra gamle dører

Har du en gammel dør kan varmetapet være betydelig. Det er flere måter å begrense det på.

Gammel dør

Han har etterisolert veggene, og om vinteren setter han inn ekstra vindusglass. Men når temperaturen synker trekker det kaldt fra både entreen og balkongdøren selv om varmen står på for fullt. Geoffrey KemptonHuseier Geoffrey Kempton er sørgelig klar over at dørene i den gamle funkisboligen fra 1930-tallet er lite energivennlige. Dørbladene er tynne, og de holder slett ikke dagens standard med hensyn til varmetap. Men hva gjør man når man gjerne vil beholde huset så originalt som mulig?

 

Isolere på innsiden

Eldre dører ble ikke isolert. Arkitekt Mari Kollandsrud, som står bak flere hefter i Fortidsminneforeningens ”Gode råd”-serie, mener likevel man bør forsøke å bevare husets opprinnelige dør. Hvis døren går rett inn til et oppvarmet rom, kan det være en mulighet å isolere dørbladets innside selv om man mister preget inn mot rommet, skriver hun.

 

Tetningslister

Ull tetningslist. Foto: Kristoffer Darj.- Mellom dørkarmen og døren kan det trekke. Hos de fleste finnes gummilister, men disse blir gamle og bør erstattes dersom det trekker mye. Om det ikke finnes, bør en eller annen form for tetningslister absolutt vurderes, sier Tor Brekke, seniorrådgiver i Enova.

Husk at huset må få puste når du monterer tetningslister. 

I et gammelt eller verneverdig hus vil tetningslister av ull eller lin være å foretrekke, sier fungerende daglig leder Christel Eline Wigen Grøndahl i Bygg og Bevar.

- Ull holder betydelig bedre og passer bedre inn i eldre og verneverdige bygninger enn plastmaterialer. De kan brukes både på vinduer og dører sier Wigen Grøndahl.

Her ser du hvordan du kan bruke tetningslist av ull. 

 

Etterisolere mellom karm og vegg

Det kan også være et problem at det trekker fra overgangen mellom veggen og dørkarmen.

- Ofte er dette et område hvor isolasjonen er mangelfull Da vil det være en god løsning å ta av karmene, og dytte inn isolasjon der hvor det mangler, sier Brekke i Enova.

Les mer: Slik isolerer du ytterveggen

Dersom man velger å bytte dør er det også viktig å passe på at jobben glir skikkelig gjort. Moderne dører er isolert inni, men det hjelper bare delvis dersom det trekker rundt karmene.

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Reparér hakk og riper med voks

Les mer